Araçlarda Çocuk Koltuğunun Önemi

1
11209

Devletler tarafından trafik kazalarındaki ölümleri azaltmak veya önlemek için belirli kurallar konulmuştur. En önemli kural emniyet kemerini takma zorunluluğudur. Emniyet kemeri konusunda insanları bilinçlendirmek için çeşitli reklamlar, tanıtımlar yapılmaktadır. İnsanların kurallara uyması için trafik cezaları da konulmuştur. Örneğin emniyet kemeri takmayan sürücülere 132 TL para cezası uygulanmaktadır. Maalesef ki araçlarda emniyet kemerinin işe yaramadığı durumlar olmaktadır. Araçlardaki emniyet kemerleri yetişkin insanlara uyumludur. Kaza anında belirli vücut ölçülerinin altındaki insanlara koruma sağlayamaz, zarar verebilir. Taşıt içerisinde çocuklar için çocuk oto koltuğu kullanımı zorunludur.

Araçlarda Çocuk Koltuğunun Önemi Nedir?

Kazalarda hız ne kadar yavaş olsa da çarpmalar insan vücuduna zarar verebilir. Yolcularda herhangi bir güvenlik önlemi yoksa çarpışma kaçınılmaz olacaktır. Kaza anında çocuk oto koltuğu, çocukların dışarıya veya arabanın içinde hareket etmesini engeller. Dünya Sağlık Örgütü’nün istatistiklerine göre; Türkiye de yaşanan araç kazalarında çocukların zarar görme oranı %40’tır. Bu ortalama ile Dünyada 5.Sırada bulunmaktayız. Bu oranın ne kadar büyük ve tehlikeli olduğunu ancak Avrupa ile kıyasladığımızda anlayabiliriz. Avrupa da araç kazalarında çocukların zarar görme oranı sadece %2’dir.

Yeni doğan bebek, 135 santimetre ve 36 kilograma kadar olan bütün çocukların, yolculuklarını çocuk oto koltuğunda yapması gerekmektedir. Maalesef ki Türkiye de oto koltukları olmayan araçlara, herhangi bir ceza kesilmemektedir.

Araç Çocuk Koltuğunu Neye Göre Almalısınız?

Araçlarda Çocuk Koltuğunun Önemi

Uzmanlar bu çocuk oto koltuklarını 4’e ayırmışlardır.

Grup 0:

Yeni doğan bebekler ve 9 aylık bebekler için tasarlanmıştır. Ana kucağı modelindedir. Yeni doğan bebekler, boyun ve başını destekleyemedikleri için çocukların omurgalarını desteklemektedir. Taşımak için tutamaçları mevcuttur. Airbag’lerin patlaması sebebiyle ön koltuğa konulmamalıdır.

Grup1:

9 aydan 4 yaşa kadar tasarlanmıştır. Genellikle 9-18 kilogram arasındaki çocukların güvenliğini sağlayacak kapasiteye sahiptir.

Grup 2:

3-5 yaş çocukları için alınması gerekmektedir. 15-25 kilogram ağırlığında taşıma kapasitesi mevcuttur.

Grup3;

6-12 yaş arasındaki çocuklar için geçerlidir. 22-36 kilogram arasında taşıma kapasitesine sahiptir.

Dikkat Edilmesi GerekenlerAraçlarda Çocuk Koltuğunun Önemi

Çocuk oto koltukları son derece önemli ve dikkat edilmesi gereken bir konudur. Çocuğunuzun boy ve kilosuna göre uyumlu modelleri almalısınız. Güvenli bir şekilde monte edilip, edilmediğine dikkat etmelisiniz. Kullanım kitapçığında yazılan şekillerde monte etmek en güvenilir seçenektir. ECE 44.03 standartsına uygun olan modelleri seçmelisiniz. Isofix bağlantılarının ve özelliklerine sahip olmasına dikkat etmelisiniz. sürüşünüz esnasında konsantrasyonunuzu bozmaması için çocuğunuzun rahat edeceği modellere yönelmelisiniz. Araçlarda çocuk koltuğunun önemi her şeyden değerli ve önemsenmesi gereken bir konudur.

İkinci El Araç İlanları

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here