Ana Sayfa Genel ATF Yağ Nedir? Nerelerde Kullanılır?

ATF Yağ Nedir? Nerelerde Kullanılır?

0
9999

Trafikte seyreden otomobillerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Bir çoğu günlük olarak kullanılan otomobillerin sürücülerinin dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlar bakımlarının zamanında veya zamanından önce yapılması, herhangi bir ses duyulduğunda sesin kaynağının bulunması, sorunun çözülmesi gibi. Bakım diye bahsetmişken bu araçların özellikle de mekanik kısımlarında parçalar arasındaki sürtünme kuvvetini azaltmak için çeşitli yağlar kullanılır. Bu yazımızda otomobillerde kullanılan ATF Yağ çeşitlerinden ve bu çeşitlerin ne işe yaradığından bahsedeceğiz.

ATF Nedir?

ATF yağ çeşidi otomobillerin otomatik şanzımanlarında ve direksiyon sisteminde kullanılan bir yağ çeşididir. Genel olarak direksiyon sisteminde kullanıldığı için hidrolik direksiyon yağı da denilmektedir. Direksiyon sisteminde ve şanzımanlarda yüksek performans sağlayan bu yağ, Bazı özel aşamalardan geçmiş arabalarda hidrolik yağı olarak da kullanılır.

 

ATF Yağ Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?

ATF biraz önce de bahsettiğimiz gibi araçların otomatik şanzımanlarında, direksiyon sistemlerinde kullanılır. Dişli yağı olarak da bilinen mineral bazlı yağ çeşidi, önerildiği takdirde diğer hidrolik sistemlerde de kullanılabilir. Dişliler hareket ederken sürtünme oluşur. Bu sürtünmeyi en aza indiren arızaya yol açmasını önleyen en önemli şey yağdır. Bu noktada önemli olan ATF yağları içerisinde doğru olanı seçmektir. Yağ seviyesinin uygun olması da son derece önemlidir.

Yağ Çeşitleri

ATF yağının çeşitleri vardır. Kullanacağınız yere uygun bir yağ seçmek oldukça önemlidir. Her yağın kendine göre farklı niteliği bulunur. ATF yağlar 3 e ayrılır.

  • ATF 1
  • ATF 2
  • ATF 3

Bu yağların aralarındaki farklardan bahsedecek olursak;

ATF 1: Basit olarak düşünmek gerekirse 20-50 yağ ile aynı kalınlığa sahiptir. bu yağ 170 dereceye kadar dayanabilmektedir. Bu yağ mekanik olan otomatik şanzımanlarda kullanılır. örnek verecek olursak Mercedes W115-W116-W123 araçların şanzımanları için uygun bir yağ çeşididir.

 

ATF 2: Özellik olarak düşünüldüğünde 10-40 yarı sentetik yağ ile eşdeğer olan bu yağ 250 derece sıcaklığa kadar özelliklerini korumaktadır. Bu yağ ATF 1 e nazaran elektronik devre de bulunabilen şanzımanlarda kullanılması uygundur. Bu şanzımanı barındıran modeller de genel olarak 1982-1998 yılı arasında üretilmiş olan araçlardır.

 

ATF 3: 1998 yılında kullanılmaya başlanmış olan bu yağ günümüzde de güncel olarak kullanılmaktadır. Tam sentetik 0-40 yağ ile benzer özellik gösterir. 320 dereceye kadar özelliklerini koruyabilir.  Bu yağ daha çok elektronik aksam bulunan şanzımanlar için uygundur.

 

2.El Otomobil İlanları

HENÜZ YORUM YOK