Audi Quattro Teknolojisi 40 Yaşında

0
1251

Yıllardır bir çok kişinin bir şekilde duyduğu veya da kullandığı ve de alanında çok sevilen bir teknoloji Audi Quattro. Dört çeker araçlarında kullandığı sisteme verilen isim olan Quattro kendi başına bir marka değerine ulaşmış durumunda. 40. Yaş gününü kutlarken gelin bu teknolojiyi daha yakından tanıyalım.

 

Audi Quattro

Audi Quattro Nedir ?

Audi Quattro ilk defa 1980 yılında tanıtılmış ve kullanılmış olan bir sürekli dört tekerlekten çeker sistemidir. Quattro da zaten Latince”dört” demektir.  Bir aks üzerindeki tekerlekler kontrolü kaybeder ve kayma tehdidi söz konusu olursa, tahrik torku, tork yönlendirmeli merkezî diferansiyel aracılığıyla otomatik ve sürekli olarak diğer aksa yönlendirilir. Audi’nin vermiş olduğu resmi verilere göre temel dağıtım oranı 40:60 olup, gücün %40’ı ön aksa, %60’ı ise arka aksa gider. Ancak gerektiği takdirde tekerleğin patinajına karşı koymak için gücün %70 kadarı – öne, %85’i ise arkaya yönlendirilebilir.

Audi Quattro

Özelliği Nedir ?

Audi Quattro, sürücüler açısından eşsiz bir sürüş keyfi sunmasıyla bilinir. Hatta bazı insanlar bağımlılık yapacak cinste bir keyif sunduğunu ve başka bir dört çeker araç kullanamaz hale gelineceğini iddia ederler. Bunu sizi hissettiren nedir diye sorduğumuzda ise yola sanki yapışmış gibi bir his sunduğunu ve bunun çok güvenli, konforlu ve de performans dolu bir sürüş olduğunu belirtirler. Audi Quattro çekiş sistemi, motor gücünü, ön ve arka aks arasında ihtiyaca göre oranlayarak paylaştırır. Diğer çekiş sistemlerindeki gibi sabit olarak aktaran 4 çeker sistemlerinden farkı da budur. böylelikle tekerlek başına yola aktarılan toplam güç azalır ve otomobil her türlü yol koşulunda yolda tutunmayı sağlar. Sürücülerin de rahat hissetmesinin sebebi budur.

40 Kere Maşallah

1980’den beri başarıyla 4×4 sınıfında sevilen ve başarılı bir teknoloji sunan Audi Quattro artık kırk yaşında. Ancak pandemi sebebiyle planlanan Quattro özel sergileri ve otomobil fuarlarındaki özel etkinlikleri iptal olmuş oldu. Audi’nin Alman mühendislerince büyük emekler ve çabalar sonucunda ortaya çıkmış olan ve dönemin öncüsü olan dört çeker sistemi Quattro. 40 yıl önce döneminde dört tekerlekten sürekli çekiş özelliği ile sektörde öncü olmuş ve olmaya devam eden bu teknolojiye nice yıllar diliyoruz.

İkinci El Audi İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here