Boxer motorlar ve sürücülere ne sunduğu ile alakalı tüm bilgileri haberimizde derledik. Okumaya devam edin.

Bir arabayı satın almadan önce uzun bir araştırma sürecine gireriz. İç tasarımı, donanımları, teknik özellikleri gibi kapsamlı konuları ele alıp sınıflandırma yaparız. Sınıflandırmaya tabi tuttuğumuz bir konu da motorlar olarak karşımıza çıkıyor.

Araçta bulunan motorun cinsi araç almamızda önemli bir etkendir. Bu motorlardan biri de çalışma prensibi dolayısıyla yazımıza konu olan Boxer motorlar. Detayları haberimizin devamında inceleyelim.

Boxer Motor Nedir?

1896 yılında Karl Benz tarafından patenti alınan Boxer motor, yaygın olarak Subaru ve Porsche gibi modellerde kullanılıyor.

Adından da anlaşılacağı üzere boksörlerin birbirine attığı sıralı yumruklara benzetilen bir motor çeşididir. Diğer motorların aksine araçta yatay bir şekilde konumlandırılmıştır. Pistonların 180 derecelik bir açıyla hareket etmesi Boxer motorları diğer motorlardan ayırıyor. Sıralı ve V motorlarda silindir kafaları genellikle 45-90 derecedir.

Boxer Motor Çalışma Prensibi Nedir?

Yatay bir düzlemde 180 derecelik açıyla karşılıklı çalışan pistonların hareket etmesi ve yatay zeminde gerçekleşen hareket dolayısıyla aracın denge noktasının sağlanması biraz daha kolay hale geliyor.

Diğer motorların denge noktasını sağlaması için ayrı bir parça üzerine konumlanması gerekirken boxer motorda böyle bir şeye gerek yoktur.

Denge noktasını ek bir parçaya ihtiyaç duymadan sağlayan bu motorlar, titreşimi azalttığı için ek bir parçaya bağlı olmak zorunda olmayan krank milinin hafiflemesini sağlıyor. Bu sayede  Pistonlardan alınan doğrusal hareketi dairesel harekete çeviren krank mili, hafif olduğu için sürücünün marşa bastığı her an atik bir tepki sağlıyor.

Boxer Motor Avantajları Nedir ?

Boxer motorun kendisine sahip olan sürücülere sağladığı bazı iyi özellikleri vardır.

1)Güvenlik

Motor konum itibariyle arabanın denge noktasını alt takımda belirlediği için, trafik kazası sonucu motorun şoför kabinine kadar girmesi söz konusu değildir. Sıralı ve V motorlarda denge noktası üst kısımlarda olduğu için büyük kazalarda motorun içeri girmesi sonucu ciddi oranda kabin içi hasarı oluşabiliyor.

2) Yakıt Tüketimi

Titreşim salınımı az olan motorda, ek bir parçaya veya denge noktasını sağlayan bir şaft’a ihtiyaç duymadığı içi hafif olan krank mili, aracın verilen etkiye hızlıca tepki vermesi sonucu yakıt tüketiminde de olumlu seyir izlemesini sağlıyor

3)Yol Tutuşu

Boxer motora sahip olan arabalarda yol tutuşu diğer araçlara göre daha iyidir. Bunun sebebi motorun tasarımı nedeniyle diğer diğer aktarma organlarıyla beraber aşağıda bulunmasıdır. Ağırlık merkezi aşağıya indikçe araçta yol tutuşu çok daha iyi hale geliyor.

Boxer Motor Dezavantajları Nedir ?

1) Motor Sesi

Boxer motor, sportif bir ses aralığına sahiptir. Hoşunuza gider mi bilinmez ama bazı sürücüler sesinden rahatsız olabiliyor. Tabi Sesini seven çok fazla sürücü olduğu gerçeğini de atlamayalım.

2)Motor Bakımı

Motor bakımı, motorun düz bir tasarıma sahip olması dolayısıyla aracın alt kısmında bulunduğu için tamirat ve bakım işlemleri yoğun uğraş gerektiriyor. Bu da maliyeti artırdığı için bir dezavantaj olarak karşımıza çıkıyor.

3) Mekanizma

Benzin hava karışımını kontrol eden subaplar boxer motorlarda 4 tanedir. 4 tane subap olmasının nedeni pistonların farklı yönlerde olmasıdır. Diğer motorlarda 2 tane bulunan subap mekanizması motorun üretim maliyeti açısından bir sorun teşkil etmezken 4 subaplı Boxer motor maliyeti artırıyor.

Bunun yanı sıra AWD çekiş sistemi yani dört çeker olma nedeni de motorun yapısı gereği ön çeker bir araca uyumsuz olmasından kaynaklanıyor. Subaru da çözümü dört çeket sistemi kullanarak çözmüştür. Bu durum sistemsel olarak Boxer motoru karmaşık hale getiriyor. Türkiye’de tutulmuyor olarak tabir edilmesinin nedeni de motor yapısının karmaşık olmasıdır.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here