Çeki Demiri / Römork Kancası

Günümüzde şehir içi kullanımda da sıkça gördüğümüz off-road donanımlı araçlar işlevli/işlevsiz birçok farklı aksesuara sahip. Bu yazıda, işlevselliği ve pratikliği ile ön plana çıkan römork kancasını (çeki demiri) inceleyeceğiz.

çeki demiri

Çeki Demiri Nedir?

Çeki demiri, iki taşıtın birbirine tutturulmasını sağlayan metal bir bağlantı parçasıdır. Genellik arka tamponun hemen altında konumlandırılan bu parça ile motorlu veya motorsuz taşıtların çekilmesi sağlanır.

çeki demiri montajı

Çeki Demiri İle Hangi Taşıtlar Çekilebilir?

Bu bağlantı parçası sayesinde, uygun römorklarla; tekne, ATV, motosiklet hatta otomobil gibi birçok vasıta çekilebilir. Bunların yanı sıra çekme karavanlar da bu kanca ile çekilebilecek uygun taşıtlardandır. Çekilecek taşıtın ağırlığında 750kg altı veya üstü olmak üzere iki tür mevcuttur.
BE ehliyetine sahip sürücüler için römorkun yüklü ağırlığının 3500 kilogramı geçmemesi gerekmektedir.

çeki demiri gif

Çeki Demiri Bağlantısı Nasıl Yapılır?

Metal bağlantı parçasının, mekanik ve elektrik montajının doğru yapılması hayati önem taşır. Parçanın, arka tamponun alt kısmına ortalanarak, dikkatli bir şekilde montajlanması gerekir. Bu noktada, mekanik bağlantının dönüş ve ağırlık testlerinin yapılması büyük önem taşır. Aksi takdirde, sürüş esnasında karşılaşılacak çeşitli problemler, ciddi trafik kazalarına sebebiyet verebilir. Mekanik bağlantı kadar elektrik bağlantısı da önemlidir. Varsa, sağ sol sinyal kablolarının ve stop lambasının bağlantısı doğru biçimde yapılmalıdır.

çeki demiri ve karavan

Çeki Demiri Hangi Araçlarda Bulunur?

Bu parça; Arazi, SUV ve Pick-Up‘larda fabrika çıkışlı bulunabilir. Çoğu marka, uygun modellerinin opsiyon listesinde çeki demirine yer verir. Bu çeki demirleri, elektrikli/gizlenebilir veya sabit biçimde bulunabilirler. Bağlantı kancası opsiyonunun bulunmadığı araçlarda ise parça montajı mümkündür. Taşıt çekebilecek motor gücüne sahip hemen hemen her araçta montajı yapılabilir ve kullanılabilir.

land rover defender römork kancası
Land Rover Defender

Römork Çekmek İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Ülkemizde, montajı yapılacak çeki demirinin araç ruhsatına işlenmesi şarttır. Bu sebeple Avrupa Birliği tarafından belirlenen standartlara uygun, EC94/20 belgeli bağlantı parçaları kullanılmalıdır. Bu bağlantı parçasının montajının da yetkilendirilmiş servisler tarafından yapılması gerekmektedir.

Römorklu kullanımlarda hız sınırları değişir mi?

Römork çeken araçların, yol için belirlenmiş hız limitinin %10’u kadar kadar yavaş gitmesi gerekmektedir. Bu kural ile muhtemel trafik kazalarının önüne geçmek amaçlanmıştır.

Römorklu araç kullanımı için ehliyete gerek var mı?

Römorklu kullanımlar için sürücülerin BE sınıfı ehliyete sahip olmaları gerekmektedir.

İkinci el karavan fiyatları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here