CVT Şanzıman Nedir ? Nasıl Çalışır ?

0
9696

CVT tam adıyla “Continuously Variable Transmission” yani Türkçesi “Sürekli Değişken Kademeli Şanzıman” olan vites kutusu türü. Verimlilik açısından birçok uzman tarafından en iyi teknik verimi sağladığı iddia edilen CVT şanzımanı bu yazımızda inceliyoruz. Yazının sonundaki linkten CVT şanzıman özelliğine sahip binlerce satılık aracı arabam.com farkıyla inceleyebilirsiniz.

CVT Şanzıman

CVT Şanzıman Nedir ve Nasıl Çalışır ?

CVT yani sürekli değişken kademeli şanzıman adı üstünde sürekli değişken oranlı bir şanzıman türüdür. Manuel ya da yarı otomatik kullanım sunamayan bu şanzıman türü otomatik şekilde kullanılabilmektedir. Aslında en temel ve basit ifadeyle CVT şunu sağlar: Gaza basıldığında devir yükseltmek yerine yapısını oluşturan kasnakları iç içe sıkıştırır. Böylelikle aynı devir sayısında daha fazla hareket gücü elde edebilir.

CVT Şanzıman

CVT Şanzımanın Avantajları ve Dezavantajları

Bu şekilde genişlikleri değişebilen kasnaklardan oluşması CVT’yi sonsuz kademeli olarak nitelendirilebilir bir şanzıman haline getiriyor. CVT şanzıman kesintisiz güç aktarımı ve sonsuz çevirim oranı sunması yönüyle rakipsiz olarak nitelendirilmektedir. Yani motor devirlerinde dalgalanma olmadığından her daim ideal motor devir bandı aralığında olma imkanını sunacaktır. Motorun devir sayısı belirli bir aralıkta olması isteniyorsa ki bu yakıt tasarrufu sağlamak demektir. Bu düzeneğin tercih edilmesi doğru bir tercih olacaktır. Ayrıca bu bu yolla egzoz gazı emisyonunda da düşüş sağlanmış olacaktır. Bildiğiniz üzere düz vitesli araçlarda vites değişimi esnasında bir kesinti meydana gelmektedir. İşte kesintisiz güç aktarımı da böyle bir şey olmasında imkan tanımamaktadır. Yapılan araştırmalara göre de CVT şanzımanları günümüzde düz şanzımanlara göre daha az yakıt tüketimi sağlamaktadır.

CVT Şanzıman günümüzde sadece arabalarda değil traktör, motosiklet ve hatta elektrikli scooterlarda dahi kullanılmaktadır. Ancak bu şanzıman türünde sonsuz çevirim imkanı olması tork değerinin doğal olarak düşmesine neden olmaktadır. O sebeple genellikle hız tutkunu ya da araçtan yüksek performans bekleyen sürücüler tarafından fazla sevilmezler. Bir diğer genel sıkıntı ise gaz tepkisinin diğer şanzımanlara oranla daha yavaş olmasıdır.

 

CVT Japon araba markaları tarafından özellikle de Toyota ve Honda tarafından çokça tercih ediliyor. Bu sebeple ülkemizde Japon şanzımanı olarak da tanınmaktadır. Eğer alacağınız araç Subaru, Honda, Toyota ya da Nissan ise CVT tipi bir şanzıman kullanılmış olması çok yüksek bir ihtimaldir. Aracınızın şanzımanının özelliklerini bilmeniz size daha rahat bir sürüş deneyimi sağlayacaktır. Ayrıca araçtan aldığınız verimliliği de yükseltecektir.

CVT Şanzıman

CVT Şanzımana sahip araçları incelemek için tıklayınız

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here