Debriyaj Pedalı Çok Sert Ne Yapmalıyım?

0
7505

Debriyaj sistemi, manuel vites sistemine sahip otomobillerde bulunur. Şanzımana binen yükü alıp vites geçişlerine izin vermekle sorumludur. Debriyaj sisteminin kontrolünü sağlayan parça ise debriyaj pedalıdır. Debriyaj pedalı iletimini, eski model araçlarda tel ile yaparken yeni model araçlarda hidrolik sistemi ile yapar. Özellikle sık trafikte kullanılan otomobillerde bir süre sonra debriyaj pedalı sertleşebilir. Bu yazımızda sizlere “Debriyaj Pedalı Çok Sert Ne Yapmalıyım” sorusunun cevabını vereceğiz.

Debriyaj Pedalı Neden Sertleşir?

Debriyaj pedalındaki sertleşme, otomobilinizde bir sorun olduğu anlamına gelebilir. Debriyaj pedalının sertliği ve yumuşaklığı, debriyaj rulmanının sağlığına bağlı olarak değişir. Debriyaj pedalının çok sert olması, debriyaj rulmanından kaynaklanabilir. Tabi ki başka sorunlar da debriyaj pedalının sertleşmesine neden olabilir. Örnek verecek olursak; Telli sisteme sahip otomobillerde; debriyaj telinin paslanması, pedalın sertleşmesine neden olabilir.

debriyaj pedalı

Debriyaj Sertleşmesi Önlenebilir mi? 

Otomobillerde bulunan her parçanın bir kullanım ömrü vardır. Değişim zamanı gelince arıza veren otomobillerde arıza yapan parçayı değişerek kullanıma devam edebilirsiniz. Debriyaj sertleşmesi önlenebilen bir arıza değildir. Ancak debriyaj sistemi sağlığı için şunu söyleyebiliriz; otomobil hareket ettikten sonra ayağınızı debriyaj pedalı üzerinde bekletmeyin. Çoğu kişi farkında olmadan bu hatayı yapmaktadır. Ayağın debriyaj pedalı üzerinde beklemesi, debriyaj sisteminin ömrünü yarı yarıya kısaltabilmektedir.

Baskı Balata Değişim Zamanı Gelmesi Debriyajı sertleştirebilir

Motor ile şanzıman arasında kavrama görevi yapan baskı balata sürtünme ile çalışmaktadır. Çalışma prensibi gereği belirli bir süre sonra değişimi gereken bu parça değişim zamanı geldiğinde pedalın sertleşmesine sebep olabilir.

debriyaj pedalı

Debriyaj Teli Pedalı Sertleştirebilir

Özellikle biraz daha eski model otomobillerde, pedal tel ile çalışır. Bu tel zamanla deformasyona uğrayabilir. bu durum da debriyaj pedalını sertleştirebilir. Debriyaj teli genelde uygun fiyatlı bir parçadır ve değişimi kolaydır. Bu sebeple aracınızın debriyaj sistemi telli ise ve pedalınız sert ise ilk yapılması gereken telin kontrolünü sağlamaktır.

Pedalın Sertleşmesine Neden Olan Diğer Sebepler

Debriyaj sertleşmesine neden olandiğer sebepler:

  • Debriyaj pedalını hareket mekanizmasının arıza yapması,
  • Debriyaj çatalının deforme olması,
  • Debriyaj telinin eskimesi,
  • Baskı şemsiyesinin paslanması.

Sorun kaynaklarının ne olduğunu iyi analiz ettiğiniz zaman, soruna çözüm bulmanız daha kolay olur. Bu nedenle de ilk olarak kaynağın ne olduğunun tespitinin yapılması gerekmektedir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here