Direksiyon Kutusu Nedir?

0
555
direksiyon kutusu

Elbette ki bir otomobili direksiyonsuz düşünemeyiz. Araca yön veren parça direksiyondur. Yani sistemin en önemli parçalarından biri direksiyon diyebiliriz. Peki direksiyon kutusu nedir?

Direksiyon kutusu direksiyon simidinden aldığı komutları tekerleklere aktaran mekanizmaya direksiyon kutusu denmektedir. Eğer direksiyon kutusu olmazsa aracın yönü değiştirilemez. Bu yüzden de yol hakimiyeti sağlanamaz. Direksiyon kutusu sayesinde aracın kontrolü sağlanır. Böylece trafik kazalarının önüne geçilebilmektedir.

direksiyon kutusu arıza

Direksiyon Kutusu Arızası Nasıl Anlaşılır?

Her parçanın yıpranabileceği gibi direksiyon kutusu da zaman ile yıpranabilir veya eskiyebilir. Ya da çeşitli bileşenlerinin çalışma mekanizması bozulabilir. Direksiyon kutusunun arızalanması gibi bir durumda araca yön vermek imkansız gibi bir şeydir. Bu yüzden direksiyon kutusunda meydana gelebilecek sorun ve arızalara ekstra özen gösterilmelidir.

Direksiyon kutusunda meydana gelen arıza; direksiyonun sertleşmesi ya da direksiyon arasında meydana gelen boşluklar incelenerek anlaşılabilir.

direksiyon kutusu

Direksiyon Kutusu Arızası Belirtileri

Otomobillerde yer alan ve önemli kontrol mekanizmalarından biri olan direksiyon sistemi birden çok bileşene sahiptir. Haliyle direksiyon sisteminde en çok çalışan ve arıza yapan parça, direksiyon kutusudur. Elbette ki direksiyon kutusunda meydana gelebilecek arızaların önceden bazı belirtileri mevuttur. Gelin bunları inceleyelim…

1Direksiyonun Sertleşmesi

Otomobillerde yer alan direksiyonun zaman içerisinde sertleşmesi akıllara birçok arıza durumunu getirebilir. Direksiyonun sertleşmesi;

  • Direksiyon hidroliğinin azalması,
  • Direksiyon pompasının arızalanması ya da
  • Direksiyon kutusunun içerisindeki plastik sızdırmaz elemanların eskimiş olduğunu ifade edebilir.

Eğer böyle bir problem ile karşılaşırsanız ilk olarak direksiyon hidrolik seviyesini kontrol ettirmeniz daha doğru olacaktır.

2Direksiyonda Simidinde Oluşan Boşluk

Otomobillerin direksiyonun sağ ve sol yönlerdeki 2’şer cm’lik boşluk normaldir. Ancak bu durum aracın hareket etmediği pozisyonda normaldir. Eğer hareket halinde oluşan ve sürekli olan boşluklar direksiyon kutusunda arıza olduğunu ifade etmektedir. Bu boşluğun ana sebepleri ise direksiyon mafsalının yıpranmış olması veya direksiyon kutusunun aşınmış olmasıdır.

3Direksiyon Toparlanma Sorunu

Direksiyon kutusunun aşınması direksiyon toparlanmasını zorlaştırmaktadır. Ancak bu durumun dışında direksiyon toparlanma sorununu meydana getirecek birçok etken daha mevcuttur. Bunlar;

  • Aracın ön takımında oluşabilecek problemler,
  • Ölçü dışında kullanılan lastikler ve
  • Normal tork değerleri dışında sıkılmış ön takım bileşenleri

4Direksiyon Çevirirken Gelen Sesler

Aracınızın direksiyonun çevirdiğinizde duyduğunuz metalin metale sürtünme sesi direksiyon kutusundan gelebilir. Direksiyon kutusunun içinde dişli grupları mevcuttur. Eğer bu dişliler eskimiş veya aşınmışsa direksiyonu her çevirdiğinizde ses çıkaracaktır. Ancak direksiyonu her çevirdiğinizde ses yapmıyorsa yani ara ara yapıyorsa problemin direksiyon kutusunda olduğu kesin değildir. Bunun yerine ön takımda başka parçalarda olma ihtimali yüksektir.

Arabam Garaj

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here