Dizel Yakıt Nedir? Dizel Motor Nasıl Çalışır?

0
1817
dizel

Dizel yağı, motorin, mazot gibi adlar ile tanımlanılan  dizel yakıt, dizel motorlar için yakıt olarak kullanılan yanıcı sıvılardır. Dizel motorlarda yakıt, benzinli motorlarda olduğu gibi kıvılcımla değil, sıkıştırılan havanın ısısıyla ateşlenerek yanar. Yanma sırasında benzinden daha fazla enerji salar, bu nedenle de dizel motorlar çoğu durumda benzinlere göre daha iyi yakıt ekonomisi sunar. Ek olarak dizel yakıt daha az rafine edildiğinden dolayı fiyatları da daha düşüktür.

Dizel Akaryakıt Sistemi Nasıl Çalışır?

dizel motor

Araçlarda kullanılan akaryakıt tipinin yakıcı özelliğe sahip olması gerekir. Sonuç olarak dizel motor sistemi de içten yanmalı olarak çalışır. Öncelikli aşamada pistonlar aşağı iner ve oluşan boşluklar dolmaya başlar. Ardından pistonlar yukarı doğru hareket ederken içeri alınan hava sıkıştırılmaya başlar. Sıkıştırılan havanın içerisine yakıt püskürtülmesinin ardından son aşamada piston yeniden aşağı inerken pistonlar artık gazları supaplardan dışarıya iterek tekrar yukarı doğru hareket eder.

Dizel akaryakıt sistemini diğer akaryakıt sistemlerinden ayıran en önemli özelliği içindeki setan miktarıdır. Ayrıca tazyikli bölümde eski tip dizel motorlarda 40 setan olarak belirlenmiş ve belirlenen setan sayısına uyması gerekiyor. Fakat modern dizel motorlarda bu sayı 50’ye çıkıyor. Bunun için yine akaryakıt firmaları, dizel yakıtların içerisine eklemeler yaparak setan sayısını yükseltiyor.

Dizel Akaryakıt Araç İçin Zararlı Mıdır?

dizel akaryakıt

Dizel araçlar yıllardır ülkemizde kabul görmüyor. Sebebi ise kamyonlarda kullanılan ucuz mazotun aracı kolayca bozabileceği inancı olarak gözüküyor. Peki gerçekten öyle mi?

Dizel akaryakıt sisteminin içinde bulunan hidrokarbon bileşenleri oldukça yağlı ve akışkandır. Bu nedenle bazı durumlarda akaryakıt içerisinde bulunan hidrokarbonlar kristalleşir ve egzoz filtresine takılır. Filtre tıkandığı takdirde aracın gücü düşer ve bir zaman sonra hareket edemez hale gelir. Bunun önüne geçmek adına akaryakıta bazı takviyeler ekleniyor. Bu takviyeleri akaryakıt firmalarında halihazırda eklenir. Bu sayede diğer akaryakıt çeşitleri gibi rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Atık Gaz

Dizel yakıtların en büyük dezavantajı ise çok fazla kirli atığın birikmesidir ve otomobil akaryakıtının atık gazı, yaklaşık 100 katı daha fazla zararlıdır. Sonuç olarak sağlık açısından bizi oldukça endişelendiriyor. Buna bir çözüm yolu olarak yeni üretilen dizel motorlar filtreli olarak üretiliyor ve bu filtre gerçekten işe yarıyor. Araçlardan çıkan bu zehirli gaz filtreleri, yaklaşık olarak zararlı maddenin %99.9’unu emme gücüne sahip.

Benzinli ve Dizel Motorlu Araçlar Arasındaki Farklar

benzin ve dizel

Geleneksel motorlu araç satın alırken dikkat ettiğimiz noktalardan biri de dizel ve benzinli araçlardır. Benzinli ve dizel araçların arasındaki en büyük fark şüphesiz ki yakıt tipidir. Çünkü yakıt ve motor tipi performansı ciddi manada etkiler. Peki aralarındaki farklar nelerdir? Bunları bir kaç madde ile sizler için karşılaştırdık.

Dizel Benzin
Geç ısınır Daha erken ısınır
Daha ağırdır Dizele göre daha hafiftir
Hava ve yakıt dışarıda buharlaştırılıp iletilir Önce motora hava alınır ve ardından yakıt,
alınan havanın içerisine püskürür
Karbüratör vardır Karbüratör yoktur
Ateşleme bujisi yoktur Yanma, bujiler yardımı ile gerçekleşir
Tork yüksektir Daha çeviktir
Uzun yolculukta daha uygun fiyatlıdır Kısa mesafede daha uygun fiyatlıdır

Dizel ve Mazot Aynı Şey Mi?

Mazot ya da motorin, dizel yakıt sistemli motorlarda kullanılan ham petrol damıtma ürünlerinden biridir. Yüksek sıcaklıklarla birlikte ham petrol kaynama aralığına alınan üçüncü ana ürün motorindir. Yani motorin dizel motoru yakıttır.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here