Tofaş 1968 yılında Vehbi Koç tarafından kurulduğunda ülkemizde binek otomobil üretimi için büyük bir aşama kat edilmişti. Bu hayallerden ilk aşama olan Fiat 124, 1971 yılında Fiat lisansı adı altında üretildi. Halk arasında Murat 124 ve yeni ismi ile serçe olarak bilinen model, Tofaş’ta ilk seri üretim otomobil olma unvanına sahipti. 1972 yılına gelindiğinde ise fabrika çoktan yıllık 20 bin üretim kapasitesine ulaşmıştı. 1975 yılında Mısır’a ihracatın başlaması ile Tofaş sadece otomobilleri yurt içi için üretmiyor, ihracat ta gerçekleştiriyordu. 1977 yılında Fiat 131 isimli model Bursa’da yerli olarak Murat 131 adı altında üretilmeye başlandı. Bu sayede günümüzde kuş serisi olarak bildiğimiz otomobiller olan Kartal, Şahin ve Doğan’ın temelleri atılmış oldu. Ancak aradan yılların geçmesi ile Tofaş bu hakları Hollanda-Etiyopya ortaklığı ile kurulan DOCC isimli firmaya verdi. Gelin birlikte ülkemizde 2003 yılında satışı duran Tofaş kuş serisinin hayatına DOCC adı altına nasıl devam ettiğine beraber bakalım.

DOCC 2
Yüzüğü neden kartallarla taşımadılar?

2.EL Kartal İlanları

Kuş Serisi Hangi Yıllar Boyunca Üretildi?

1977 yılında başlayan Murat 131 modeli aslında kuş serisi modellerin atasıydı. Fabrikada ilk üretilen model olan Fiat 124 modeline verilen Serçe ismi gruptan ayrı bir model izlenimi yaratmıştı. Kuş serisi otomobiller “Şahin”, “Doğan” ve “Kartal” üç farklı modelde üretilmekteydiler. 1981 yılında üretimi başlayan seri aralarına 1983 yılında “Serçe” modelinin de eklenmesiyle beraber büyümüştü. Tofaş 1994 yılında Serçe modelinin üretimine son verdi ve 1997 yılında kalan kuş serisi modellere enjeksiyon ilavesi yapmaya başladı. Bu sayede kısmen motor olarak modernleşen kuş serisi otomobiller yılın koşullarına daha uygun hale geldi. Ancak 2003 yılında eskiyen modelleri rafa kaldırma kararı alan Tofaş ellerindeki parçaları lisansları ile beraber Holland-Car DOCC isimli firmaya sattı.

DOCC
Kuşlar yuvadan uçtu 🙁

DOCC Şahin

Etiyopya Hollanda’nın dış ülkeler için ayırdığı fonun bir kısmını kullanarak ülkede üretilecek yeni uygun fiyatlı modeller seçmek istiyordu. Lada üretiminden sonra yaşadıkları teknik sıkıntılar onları başka alternatifler aramaya itmişti. Üstelik kötü yol koşullarında gidebilecek yerden yüksek bir model aramaktaydılar. Tofaş tam da bu noktada işe dahil oldu ve ellerinde kalan modelleri Etiyopya-Hollanda ortak markası olan DOCC bünyesine kattılar. Bu sayede bizdeki modeller oradaki montaj fabrikasında üretilmiş oldu.

DOCC Modeller
Görüşürüz eski dost.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here