Dsg Nedir? Nasıl Çalışır?

2
4513

Dsg (Çift kavramalı otomatik şanzıman)

Günümüzde manuel şanzımanların tahtını almış olan otomatik şanzımanlar birçok insan tarafından tercih ediliyor. Otomatik şanzımanlar da kendi içlerinde gruplara ayrılıyor. Bu yazımızda sizlere çift kavramalı otomatik şanzımanlardan bahsedeceğiz.

Dsg Nedir?

Dsg (çift kavramalı otomatik) şanzımanlar, dişli otomatik şanzımanlara göre daha hızlı vites değiştirilmesine olanak sağlar. Bu da geleneksel otomatik veya düz şanzımanlara göre, daha fazla güç ve daha iyi bir hakimiyet sağlıyor. Birbiriyle senkron olan iki ayrı milde sıralanmış vites seviyeleri, çoklu plakalı çift kavrama ve yüksek kapasiteli bir mekatronik üniteden oluşan bu yapı,  hissedilemeyen vites geçişlerinin, yüksek performans ve düşük yakıt tüketimi ile düşük emisyon değerlerini gerçeğe dönüştürmeyi hedefliyor.

Formula 1 Araçlarından Yola Çıkarak Hazırlandı

İlk olarak Volkswagen tarafından kullanılmış olan bu şanzıman türü, sonrasında diğer büyük otomotiv üreticileri tarafından da kullanılmaya başlandı. 20 yıllık bir geçmişi olan DSG, geleneksel şanzımanlara göre daha stabil güç aktarıyor ve sürücüye daha fazla kontrol sağlıyor. İlk olarak Formula 1 araçlarında kullanılan ve debriyaj kullanmadan yapılan geçişleri mümkün kılan SMT isimli verilen bir sistemden yola çıkılarak hazırlanan  DSG, frenleme ve ani hızlanmalarda optimum geçişler yapmayı sağlamasının yanı sıra, tekerleklere verilen gücü konvektör kullanarak aktarabiliyor.  DSG şanzıman kullanan otomobil markaları arasında;

  • Vag (Volkswagen,Audi,Skoda,Seat)
  • Ford,
  • Renault (Dizel motor),
  • Nissan (Dizel motor)

 

Avantajları

Dsg şanzımanların en sevilen yanı, manuel hissiyatı veren vitesin geçişlerinin aşırı hızlı oluşudur. Bilgisayar ve sensör desteğine sahip bu sistemde, vites geçişleri maksimum 8 mili saniyede tamamlanıyor. Geleneksel otomatik vites sistemlerinin, yüksek yakıt tüketimi, yüksek ağırlık, düşük performans ve yüksek emisyon değerleri gibi negatif yönlerini tamamen ortadan kaldıran Dsg, Sport ve Drive olmak üzere iki ayrı sürüş modu sağlıyor. Drive modu, normal kullanımlarda yakıtı ve sesi minimum seviyeye düşürmeyi amaçlayarak aracı yüksek viteslerde tutarken, Spor modu aracın gaz pedalı tepkimelerini ayarlayarak motorun güç bandını kısa tutuyor. 0-100 km/h kalkışlar içinde avantaj sağlayan DSG, diğer otomatik vites arabalara göre oldukça kısa bir sürede hızlanmayı sağlıyor. Tüm bu özellikler bir araya geldiğinde ise ortaya tartışmasız bir konfor çıkıyor. Yüksek oranda otomatik vites hissiyatı veren DSG’nin “DSG şanzıman yarı otomatik mi?” sorusuna cevabı büyük bir evet.

Arızası Nasıl Anlaşılır?

Çift kavramalı otomatik şanzımanın avantajlarından bahsettik. çok olmasa da birkaç dezavantajı mevcut. Her ne kadar hız verimli bir şanzıman olsa da, oldukça hassas bir yapıya sahip DSG şanzımanı arızalandığında sizi; ses problemi, titreme problemi, şanzıman uyarı lambasının yanması veya otomobilin ilerlememesi gibi durumlarla karşı karşıya bırakıyor.

Dişli şanzımanlarda olduğu gibi sabit vites sayısına sahip çift kavramalı otomatik şanzımanlar, CVT (sonsuz dişli) şanzımanlar kadar gücü aktaramaması ve şanzımanın motoru maksimum güç ve yakıt ekonomisi için en optimum hızda tutamaması sebebiyle yakıt tüketimi anlamında başarı gösteremiyor. Diğer yaygın bir DSG şanzıman  sorunu ise sarsıntı. Kavramalardan herhangi birinin ufak bir çalışma bozukluğu göstermesi halinde, hem kalkışlar hem de sürüşlerde belirgin bir şekilde hissedilen bu titreme, özellikle yüksek tork olması sebebiyle dizel araçlarda görülüyor. Bu titremenin asıl sebebinin, 1. vitesten 2. vitese çok seri şekilde geçmesi ve 2. vitesin bir süre sonra aşınarak görevini etkin bir şekilde yapamamasından kaynaklandığı düşünülüyor. DSG şanzımanda sorun yaşamamak için hem kalkışlarda hem de durmadan önce ani hareketlerden kaçınmalı ve herhangi bir problem yaşadığınızda direkt olarak yetkili servisiniz ile görüşmelisiniz. Volkswagen firması  bu şekilde gelen müşterileri için iyi niyet garanti altında ücretsiz bir şekilde sorunlarınızı hallediyor. Hatta sorun sanılandan daha fazla ise Şanzımanın değişimi yapılıyor.

Debriyajsız manuel vites yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. >>>

2 YORUMLAR

  1. dsg şanzıman arıza verirse vay haline en iyisi tam otomatik şanzımanlar çift kavrama cvt şanzımanlar pek tavsiye edilmez cvt bir nebze ama çift kavramalı en çok arıza veren şanzımanmış eski mercedeslerin otomatiğine neden 40 yıl bişe olmuyor 🙂

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here