Gelişen teknoloji ile beraber markalar daha efektif çalışan vites kutuları üretmek için çabalıyorlar. EDC Şanzıman da bir çeşit yarı otomatik şanzıman türüdür. Renault markasının geliştirdiği bu yarı otomatik sistemde 6 ileri vites söz konusudur. Ülkemizde hatrı sayılır bir Renault araç kullanıcı var. Bu sebeple de bu EDC şanzıman çokca gündeme gelen ve sürücüler tarafından araştırılan bir mekanizma.

Renault EDC Şanzıman Çalışma Prensibi Nedir?

EDC (Efficient Dual Clutch) yani Türkçe anlamıyla “Verimli Çift Kavrama”. Renault, bu şanzımanı hem dizel motorlu  araçlarda tercih ediyorken hem de turbo benzinli araçlarda da tercih ediyor.

Çift kavrama sistemi ile çalışan EDC şanzıman ilk kavrama 1, 3, ve 5 viteslerinde ileri şeklinde, ikinci kavrama da 2,4 ve 6 ileri olarak çalışmaktadır. Aslında bu çift kavramalı vites sistemlerine DSG şanzıman ve DCT şanzımanlardan da aşinayız.

Aracın hangi güçle devam edeceğini ve ne kadar güç aktarılması gerektğine normalde tork konvektörü karar verir. Ancak yarı otomatik vites yapısında ve EDC şanzımanlı araçlarda tork konventörü bulunmaz. Çünkü buradaki karar mercii şanzımanın kendisidir. Motordan aldığı güce göre değişimi doğrudan kendisi sağlar. Hatta sadece gücü de değerlendirmez şanzıman. Burada otomatik/yarı-otomatik vites kutusu yol şartlarını ve sürücünün tercihlerini de dikkate alarak en optimum tercihi yapar.

EDC Şanzıman

Renault EDC Avantajları Nelerdir?

  • Şanzımanlarda genelde yaşanan problemlerden birisi vites değişimi esnasında güç kaybı yaşanmasıdır. EDC Şanzıman çift kavrama teknolojisi ile beraber, hızlı ve güç kayıpsız bir şekilde karar verip değişimi sağlayabiliyor.
  • Sanılanın aksine manuel viteslere göre daha fazla yakıt tasarrufu sağlar. Otomatik karar mekanizması optimum değerleri uygulayarak araç için en uygun vitesi atar.
  • Aynı şekilde herhangi bir hidroliğe bağlı olmadan elektromanyetik vites geçisi sağlar. Yani debriyaj olmaz. Bu da yakıt tüketimini düşürür.
  • Dünyamız için çok önemli olan düşük karbondioksit salınımı konusunda da sorumlu bir mekanizma EDC Şanzıman. Kilometrede 30 gram daha az salınım sağlıyor ortalama karbondioksit salınıma kıyasla.
  • Sürücünün sürüş konforunu artıracak triptonik sisteme sahiptir. Yani vitesteki (+) (-) yönlerini kullanarak manuel gibi istediğiniz seviyede vites geçişini sağlamaktadır.

EDC Şanzıman Sık Karşılaşılan Arızalar Nelerdir?

Her mekanik parçanın zaman zaman arıza vermesi kaçınılmaz bir durumdur. EDC Şanzımanda nadir de olsa yaşanılabilen bazı arızalar mevcuttur.

  • Çift kuru kavramalı şanzımanlarda baskı balata normalden daha fazla kullanıma sahiptir. Böylece balatalar zamanla aşınmaktadır ve değişim süresi daha erken gelmektedir.
  • Çift kavramalı şanzıman bulunan araçlarda rampalı yollarda geri kaydığı söylemleri de yaygın olduğu görülmektedir.
  • Vites Geçişlerinde Vuruntu
  • Vitese Geçmeme

Bu tip vites geçişlerinde aracın zorlandığını fark ettiğiniz zaman servise gitmeniz veya doğru ustaya gitmeniz arıza maliyetlerinizi düşürmeye yardımcı olacaktır.

EDC Şanzımanı Kullanan Otomobiller Hangileridir?

EDC Şanzıman

Otomatik tercihli, Renault Clio, Renault Captur, Renault Megane, Renault Kadjar, Renault Talisman modellerinde kullanılmaktadır. Çokca yanlış bilinen şekilde Renault Symbol modelinde EDC şanzıman bulunmamaktadır.

Bu araçlar dışında Renault’un alt bir markası olan Dacia da Duster modelinde EDC kullanmaktadır.

İkinci El Araba İlanları

1 YORUM

  1. Merhaba, EDC şanzıman larda yokuşlarda geri kaçma oluyor mu? Tam otomatik viteslerde olmadığını biliyorum lakin şuan almayı düşündüğüm Captur larda freni biraktigimda geri kayma olurmu? Teşekkürler

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here