Egzoz Dumanının Rengi Size Ne Anlatır?

0
2889

Otomobiller birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobillerin çalışma prensibini düşünecek olursak; Motor içerisine giren kimyasal sıvı motor içerisinde yakılarak hareket enerjisine dönüştürülür. Yanma sonucu oluşan duman egzoz subapları sayesinde egzozdan dışarı atılır. Otomobillerin egzozundan çıkan dumanın emisyon değeri oldukça önemlidir. Egzoz emisyon muayenesinden geçmeyen araçlar, Tüvtürk muayene işlemine giremez. Otomobillerin egzozundan çıkan dumanın rengi otomobil ile ilgili bazı durumları belli eder. Bu yazımızda sizlere; “Egzoz Dumanının Rengi Size Ne Anlatır?” Sorusunun cevabını vereceğiz.

Egzoz Dumanının Rengi Size Ne Anlatır?

Otomobil motorlarının çalışma prensibi, kimyasal enerjinin yakılarak mekanik enerjiye dönüşmesinden ibarettir. Yakıtın yanması ile birlikte oluşan egzoz dumanının rengi otomobil motorunun durumu hakkında bazı bilgileri verir.

Egzoz Dumanının Rengi

Mavi Duman

Aracınızın egzozundan çıkan dumanın rengi mavi ise büyük bir problem olabilir. 2.el araç satın alırken egzozdan çıkan dumanın rengine bakmanız gerekmektedir. Mavi duman yağ yakmanın habercisidir. Sabahları bir süre mavi duman çıkıyorsa; subap lastikleri aşınmıştır. Akşamdan sabaha kadar yağ sızdıran lastikler yanma odasının yağ ile dolmasına sebep olur. Sabah ateşleme gerçekleştiğinde yakılarak mavi duman ortaya çıkar. Ancak günün her vakti aracın egzozundan mavi duman çıkıyorsa; aracın yağ segmanları aşınmıştır. Yapılması gereken işlem motorun komple sökülüp revizyon edilmesidir. Motor söküldükten sonra segman ile kurtarılacak durumdaysa sadece segman atılır. Ancak gömleklerde çizik veya ovalleşme var ise motor rektefeciye gönderilir. Maliyet bir hayli fazla olur.

Egzoz Dumanının Rengi

Beyaz Duman

Özellikle soğuk havalarda aracınız ilk çalışmada beyaz duman atabilir. Bu oldukça normal bir durumdur. Bu durumun sebebi soğuk olan egzozun ısınırken oluşturduğu su buharıdır. Ancak motor sıcak ve aracınız hala daha beyaz duman atıyorsa bu bir sorun olduğunun işaretidir. Egzozdan devamlı gelen beyaz dumanın en yaygın sebebi conta yanmasıdır. Conta yanması ile birlikte silindir kapağında bulunan su kanalından yanma odasına su karışır. Yakıt ile beraber yanan su beyaz dumanı oluşturur. Aracın silindir kapağı sökülerek tamirat gerçekleştirilir.

Egzoz Dumanının Rengi

Siyah Duman

Siyah duman, zengin karışım anlamına gelmektedir. Bu durumun sebebi, motorun gelen yakıtı tam anlamıyla yakamamasından kaynaklıdır. Aracın ateşleme sistemi kontrol edilir. Dizel ise enjektör ve turbo kontrol edilir. Arızalar düzeltilerek sonuca ulaşılır. Eski nesil atmosferik dizel motorlarda siyah duman görülmesi normal bir durum olarak görülür.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here