Egzoz Emisyon Ölçümü Zorunlu mu? Nasıl Yapılır?

0
1951

Temiz Bir Dünya İçin!

Son zamanlarda hızla gelişen elektrikli araç teknolojileri sayesinde gelecek yıllarda karbon salınımı konusunu gündemimizde olmayacak gibi gözüküyor. Karbon salınımına sebep olan araçlar ise tahmin edebileceğiniz üzere içten yanmalı motora sahip araçlar. İçten yanmalı motorların çalışma prensibi, motor tarafından işlenen yakıtın oluşturduğu atığı egzoz sistemi ile dışarıya atılmasını temel alıyor. Bu esnada araçtan atılan atık, karbon monoksit salınımına direkt katkıda bulunuyor. Elektrikli araçlarda ise herhangi bir petrol veya gaz yakıtı kullanılmadığı için motorun çalışması esnasında herhangi bir atık oluşmuyor ve atılmıyor. Bu yazıda günümüz araçlarının çoğunluğunda kullanılan içten yanmalı motorun çalışması sonucunda oluşan salınımın testini, ” Egzoz Emisyon Ölçümü ”nü işleyeceğiz.

egzoz

Egzoz Emisyon Ölçümü Nedir?

İçten yanmalı motora sahip araçların çalışması esnasında havaya yaydığı gaz miktarının ölçüm işlemine Egzoz Emisyon Ölçümü denir. Küresel ısınmanın etkili olduğu dünyada oldukça önemli olan bu sistem ile dünyanın korunması amaçlanmaktadır. Sadece doğa değil insan sağlığına da doğrudan etkili olan karbon salınımı, hayati önem taşıyan bir konu olarak karşımıza çıkmakta. Bunun yanında, emisyon testi ile yakıt tasarrufunun da sağlandığını belirtmek de yarar var.

egzoz gazı emisyon ölçümü

Egzoz Emisyon Ölçümünde Nasıl Yapılıyor?

Ölçüm işlemi esnasında araçlar üzerinde yapılan testlerde, egzozdan dışarı atılan hidrokarbonların ve karbon monoksitin oranları ölçülüyor. Gerçekleştirilen test işlemlerinde araç rölantide ve yüksek devirde olmak üzere iki farklı şekilde ölçüm yapılıyor. Yapılan kontrollerin sonucunda araçta herhangi bir sorun çıkmaması halinde, aracın trafiğe çıkabileceğini belirten bir pul veriliyor.

egzoz emisyon

Egzoz Emisyon Ölçümü Zorunlu mu?

Motorlu kara taşıtlarının belirlenen yasal süreler dahilinde egzoz emisyon ölçümünü yaptırması zorunludur. Çevren Kanunu’na tabi tutulan bu uygulamada, araç belirtilen zamanda egzoz emisyon testini gerçekleştirmemişse, araç sahibi idari para cezasına çarptırılır. Hibrit ve elektrikli araçların ise bu teste girmesi zorunlu değildir.

egzoz emisyon ölçümü

Egzoz Emisyon Ölçümü Kaç Yıl Geçerlidir?

Araç kategorisine göre değişen sistemde; binek ve resmi otomobiller trafiğe çıktıktan en az 3 yıl sonra teste tabi tutulur. 3. yılın ardından da 2 yılda bir olmak üzere emisyon ölçümü yaptırmaları gerekir. Ticari araçlarda ise durum biraz daha farklı. Ticari araçlar trafiğe çıktıktan 1 yıl sonra ve ardından gelen her yılda emisyon ölçümü yaptırmak zorundadır.

İkinci el elektrikli araç ilanları

Egzoz Dumanının Rengine Dikkat Edin!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here