Egzoz Gazı Emisyon Ölçümünde Yeni Dönem

0
1094
egzoz gazı emisyon

2021 yılı Egzoz emisyonu ölçüm denetimleri için araçları durdurmaya gerek kalmadan yapılabilecek. Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) kullanılacak. İşte Egzoz Gazı Emisyon Ölçümünde Yeni Dönem hakkında detaylar.

Egzoz Gazı Emisyon Ölçümünde Yeni Dönem

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kontrolünde olan motorlu taşıtların egzoz emisyon ölçüm muayenesinin gerçekleştirilmesinde bazı değişiklikler yapıldı. Yapılan yeniliklerle birlikte; kağıt tüketimi ve bürokrasinin azalması sağlandı. Ayrıca muayene süreci hızlandırıldı. Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) yürürlüğe girdi.

Yönetmelik ayrıca, motorlu araçlardan çıkan egzoz dumanlarından kaynaklanan hava kirliliğinin etkilerine karşı canlı organizmaları ve çevreyi korumayı ve egzoz kirliliğini azaltmayı amaçlamaktadır.

egzoz gazı emisyon

Denetleme İçin Aracın Durmasına Gerek Kalmayacak

Bu kapsamda araç emisyon kontrolleri, araçlar durdurulmadan EGEDES üzerinden yapılacak ve fiziksel belge kontrolü yapılmayacaktır. Muayenelerin EGEDES üzerinden yapılması nedeniyle araçlarda belge bulundurma zorunluluğu ortadan kalkacaktır.

SMS ile Bilgilendirme Yapılacak

Ölçüm raporu, egzoz emisyonlarının ölçülmesi sonucunda sahibinin telefonuna SMS ile gönderilecek ve araç sahipleri, e-Devlet üzerinden ölçüm raporlarına ulaşabilecek. Bu sayede her yıl 10 milyon sayfa tasarruf edilecek. Araç muayenelerine ek olarak, ölçüm istasyonlarının muayenesi ile ilgili konular da yeniden düzenlendi.

Egzoz emisyon muayene istasyonlarında yapılabilecek usulsüzlüklere karşı önlem amacıyla idari yaptırım ile alakalı düzenlemeler yürürlüğe girdi.

Bürokrasi Azaltıldı

Öte yandan bürokrasiyi azaltmak ve hizmet süreçlerini iyileştirmek için düzenlemeler yapılmıştır. Araç sahiplerinin ölçüm raporlarına ilişkin plakaların düzeltilmesi, değiştirilmesi gibi işlemler elektronik ortamda yapılacaktır. Yetki belgesi başvurularında gerekli belge sayısı azaltılacak, e-devlet ve diğer kurumlar tarafından elektronik yolla sağlanan bilgi ve belgeler başvuru sahibinden talep edilmeyecektir.

Tıkanmış Egzoz Belirtileri

Otomobillerin egzoz sistemleri yanma odasında gerçekleşen yanma sonucunda açığa çıkan egzoz dumanının egzoz subapları vasıtası ile dışarı atılmasını sağlar. Egzoz bölümünde bulunan lamba sensörü, yanma sonucunda açığa çıkan gaz değerlerini ölçerek, motor beynine yollar. Burada yapılan değerlendirmeler sonucunda araç yakıt hava karışımını en optimum düzeyde ayarlar. Egzoz sistemi zamanla eskir. Egzoz sisteminde bulunan katalitik konvertör, susturucu gibi parçalar kırılıp egzozu tıkayabilir. Bu durumda araçta hissedilebilir bazı değişiklikler görülür. Bu değişiklikler;

egzoz gazı emisyon

  • Aracın çekişinin düşmesidir. Araç gaz pedalına bastığınızda daha yavaş tepki verir. Aracı tutan bir şey var gibi hissedersiniz.
  • Araç egzoz dumanını rahat bir şekilde atamayacağı için motora geri basacaktır. Bu durumda aracın harareti oldukça artar. Bu durum ilerleyen zamanda motorunuzda büyük bir sorun ortaya çıkaracaktır.
  • Egzozdaki tıkanıklık lamba sensörünün çalışmasını engelleyeceği için motorun rolanti devrinde çalışmasını da kötü yönde etkiler.
  • Aracın yakıt tüketimi oldukça artar. Daha verimsiz bir motora sahip olursunuz.
  • Egzoz tıkalı bir şekilde araç kullanılırsa; egzoz bir yerden patlayabilir. Bu durum aracınızı rahatlatsa da sesi bir hayli fazla çıkacak ve yeni masraflar ortaya çıkacaktır.
  • Aracın içinde amonyak benzeri bir koku oluşabilir. Bu koku çürük yumurta kokusuna da benzetilir.

2.El Otomobil İlanları 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here