Egzoz Manifoldu Nedir ? Ne İşe Yarar ?

0
4618

Daha önceki yazımızda sizlere fazla teknik detaya girmeden emme manifoldunun ne olduğundan ve ne işe yaradığından bahsetmiştik. Bu yazımızın konusu ise egzoz manifoldu ve işlevi.

4 silindirli bir motorun egzoz manifoldu 

Basitçe Açıklayacak Olursak…

Çoğu içten yanmalı motor dört zamanlıdır. Bunlar sırası ile emme, sıkıştırma, ateşleme ve egzozdur. Emme esnasında hava yakıt karışımı açılan subap sayesinde hedef silindirin içine alınır. Daha sonra pistonun yukarı hareketi ile hava yakıt karışımı sıkıştırılır ve benzinli araçlarda ateşleme buji tarafından sağlanır. Ateşleme sonucu aşağı inen piston, yukarı çıkarken açılan egzoz subapından yanmanın yan ürünlerini egzoz manifolduna yollar. Bu motorun sahip olduğu her silindir için geçerlidir. Egzoz manifoldunun dış yapısı tıpkı bir kaburga gibi emme manifoldunu andırır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken unsur, yanmış gazların yanma odasından uzaklaştırılması hedeflendiği için atık gazın sıcak olduğudur.

4 zamanlı motor

Egzoz Manifoldu Nedir ?

Egzoz manifoldu, egzozdan atılacak olan atık gazları egzoza ileten kısımdır. Manifoldda biriken atık gazlar atmosferik araçlarda önce katalitik konvertörden daha sonra eğer mevcut ise egzoz üzerinde bulunan susturucu gibi benzer yapılardan geçerek atmosfere salınırlar. Her bir silindirin ucu tek bir hatta birleştikten sonra atık gazlar egzozdan atılmak üzere temel egzoz sistemine doğru yola çıkar.

Turbo beslemeye sahip bir motorun egzoz manifoldu

Turbolu ve Atmosferik Araçlardaki Farklar Nelerdir ?

Turbolu araçlar hava filtresinden alınan havayı, mekanik enerji ile çalışan bir pompa olan turbodan geçirir. Ancak endüstriyel alanlarda kullanılan elektrik motorlu pompalar gibi turbolar içindeki fanı elektrik enerjisi ile değil, egzoz gazlarının uyguladığı basınç sayesinde döndürür. Bu sayede emme manifolduna yollanan havanın egzoz manifoldundan geri gelerek, tekrar turbo milini döndürüp emmeyi ve havayı silindirlere ulaştırması hedeflenir. Bu yüzden aşırı beslemeli araçlarda egzoz manifoldu önce turboya daha sonra egzoz sistemine bağlanır. Bu dahice tasarlanmış sistem, atık gazlardaki kinetik enerjiyi sisteme geri kazandırarak benzer silindir hacmindeki atmosferik motorlardan daha yüksek güç elde etmeyi sağlar. Atmosferik araçlarda ise egzoz gazları doğrudan egzoz sisteminden atılır. Bence haram beygir derken bir kere daha düşünmek lazım.

Soldaki turbo gücünü mekanik enerjiden kazanırken, sağdaki santrifüj tipi pompa gücünü arkasındaki elektrik motorundan alır. İkiside akışkanın iletimini sağlar.

Egzoz Manifoldu Üretiminde Hangi Malzeme Kullanılır ?

Dökme demir hızlı ısınıp hızlı soğuyan bir yapıya sahip olduğundan dolayı genelde egzoz manifoldu üretiminde kullanılan yaygın bir malzemedir. Aynı zamanda yüksek sıcaklıklara dayanan yapısı, tasarımın uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here