Egzoz Neden Delinir? Delik Egzozun Belirtileri Nelerdir?

0
2283

Otomobiller birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobillerin çalışma prensibi gereği birçok sistemi bulunmaktadır. Bu sistemler aracın sağlıklı ve düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Bu sistemler üzerinde yapılan ar-ge çalışmaları oldukça fazladır. Otomobillerde bulunan sistemler; emiş sistemi, fren sistemi, egzoz sistemi, soğutma sistemi, aşırı besleme sistemi gibi sistemleridir. Araçların sistemlerinde zaman zaman arızalar oluşabilir. Oluşan bu arızalar aracın çalışmasını doğrudan ve dolaylı yoldan etkiler. Egzoz sisteminde en sık karşılaşılan arızalar; egzoz sisteminin delinmesi veya tıkanmasıdır. Egzoz sistemi arızalandığında otomobilde bazı değişiklikler gözlenir. Bu yazımızda sizlere Egzoz neden delinir? ve delik egzozun belirtilerinden bahsedeceğiz.

Egzoz Sisteminin Parçaları

Bir aracın egzoz sistemi, zehirli yanma gazlarını arabadan uzaklaştırmak için özenle tasarlanmıştır. Susturucular gürültüyü azaltırken, katalitik konvertörler zehirli gazların bir kısmını daha az zehirli gazlara dönüştürür.

Susturucu, dikkatli tasarım ve üretim ile arabadan çıkan egzoz sesini tolere etmekle görevlidir. Bu, motorun genel sesini azaltır.

Susturucudaki bir deliğin potansiyel etkilerini bilmek için egzoz sistemini anlamak gerekir. İlk olarak egzoz manifoldu, egzoz aşamasında yanma odasından çıkan atık gazları motordan uzaklaştırır.

Daha sonra, sıcak ve yüksek basınçlı gazlar katalitik konvertörle karşılaşır ve zararlı emisyonların bir kısmını parçalamak için bir katalizör (genellikle platin, paladyum veya rodyum gibi değerli bir metal) kullanır.

Karbon monoksit, nitrojen oksit ve hidrokarbonlar gibi toksinler karbondioksit, nitrojen, su ve oksijene dönüştürülür. Bir O2 sensörü, aracın bilgisayarına bu aşamada ne kadar oksijen bulunduğunu söyler.

Bazı araçlar sistemin yanına bir rezonatör yerleştirir. Rezonatörler, yüksek basınçlı motor havası düşük basınçlı ortam havasıyla karşılaştığında üretilen dalgalar olan egzoz darbelerinin yarattığı gürültü miktarını azaltır.

Bu düz görünümlü yuvarlak metal kutu aslında havayı susturucudan çıkan sesin içeri giren sesten çok daha sessiz olacak şekilde yönlendiren bir dizi karmaşık kıvrım ve bükülme içerir.

Susturucudan çıkan hava, sıcak ve hala zehirli gazları araçtan dışarı ve uzağa yönlendiren bir uzatma borusu olan egzoz borusuna girer.

Susturucu Nasıl Çalışır?

susturucu nasıl çalışır

Susturucuların, gelen ses dalgalarının genliğini veya yüksekliğini azaltmak için bir yola ihtiyacı vardır, çünkü bu, kulaklarımız tarafından algılanan ses şiddetini belirler. Bunu yapmanın birkaç yolu vardır: ses enerjisini emmek ve ısı enerjisine dönüştürmek için yalıtım (genellikle cam elyafı) ve bazı ses dalgalarını iptal etmek için yıkıcı girişim kullanmaktadır.

Dalgalar birbiriyle karşılaştığında, aynı anda dalgaların genliği (yüksekliği) bir araya gelerek algılanan sesi oluşturur.

Yıkıcı girişim, dalgaların birbiriyle faz dışı olması veya birinin en yüksek zirvesinin diğerinin en alçak vadisiyle aynı anda buluşması anlamına gelir, bu nedenle 0’a kadar birbirlerini iptal ederler.

Yıkıcı girişim, dalgaları birbirine yansıtarak yaratılır, böylece ilgili genlikler birbirini iptal eder. Dalgaların sıçradığı yüzeye kadar olan mesafe hesaplanır, böylece istenen frekanslar iptal edilir.

Örneğin, bazı arabalar düşük gürültüleri için ödüllendirilir. Derin bas ile rölantide çalışan otomobillerde, daha yüksek frekanslı ses dalgaları yıkıcı parazit kullanılarak elimine edilebilir, böylece seçilen düşük frekanslar dinleyiciler tarafından beğenilmeye devam edebilir.

Egzoz Neden Delinir?

Egzoz sistemi otomobil motorlarından çıkış alınarak; aracın arka bölümüne kadar uzanır. Aracın alt bölümünde bulunan bu sistemde susturucular ve katalitik konvertör bulunur. Aracın alt bölümünde bulunan bu sistem hava ile direkt temas halindedir. Yağış ve kışları yapılan tuzlama işlemi sonrasında aracın egzoz sisteminde korozyon oluşur. Sonrasında ise korozyon çürümeye gider ve ve egzoz delinir. Peki delik egzozun belirtileri nelerdir?

1) Daha Yüksek Egzoz Sesi

sürüş sırasında gürültü

Siz veya bir arkadaşınız , özellikle hızlanırken aracın aniden çok daha gürültülü olduğunu fark ederseniz , dikkatli tasarım bozulduğundan ve tamamen susturulmadan hava çıkabileceğinden, sorun susturucuda bir delik olabilir.

Araç gürültüsünü düzenleyen yasalara sahip bir eyaletteyseniz, arabanız çok gürültülüyse bir polis memuru tarafından durdurulabilirsiniz.

2) Başarısız Emisyon Testi

Egzoz Neden

Otomobillerin muayeneden geçebilmesi için öncelikle egzoz emisyon muayenesine girmesi ve geçmesi gerekmektedir. Eğer aracınız egzoz emisyon muayenesini başarıyla tamamlayamıyorsa sorun egzozda oluşan delikten meydana gelebilir.

3) Kabindeki Kötü Koku

araba çürük yumurta gibi kokuyor

Deliğin nerede olduğuna ve aracınızdaki hava sızdırmazlığının ne kadar iyi olduğuna bağlı olarak, gazlar aslında kabinin içine sızabilir. Egzoz gazlarının kokusunu alabilir veya almayabilirsiniz (karbon monoksit kokusuz ve renksizdir), ancak her halükarda rahatsız hissedersiniz.

Baş dönmesi, bayılma, mide bulantısı ve halsizlik yaşayabileceğiniz etkilerden sadece birkaçıdır ve araçta yeterince temiz hava yoksa ortaya çıkan hastalık ölümcül olabilir. Bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız, aracınızı mümkün olan en kısa sürede tamir ettirin.

4) Paslı Delikler

paslı susturucu

Bir susturucunun, susturucudan suyu dışarı atmak ve paslanma riskini azaltmak için “ağlama deliklerine” sahip olması normaldir, ancak delikler paslıysa, zamanla büyür ve çürürler.

5) Motor Teklemeleri

Egzoz Neden

Susturucunun içinde bir delik varsa, temiz hava içeri girebilir ve dikkatlice tasarlanmış hava akışını bozabilir. Bu, karşı basıncı artırabilir ve oksijen sensörlerini karıştırabilir, bu da yanma odasında olduğu hesaplanan oksijen miktarı doğru olmadığında teklemeye neden olur .

7) Yakıt Tüketiminin Artması

Egzoz Neden

Düzensiz hava akışı verimliliğin azalmasına neden olabilir. Bu durum, normalden daha fazla yakıt yakıldığında anlaşılabilir. Yakıt ekonomisi değişiklikleri çeşitli sorunlara işaret edebileceğinden, ideal olarak son dolumdan bu yana katedilen mesafeleri bu yakıt ikmalinde doldurulan yakıt miktarına bölerek manuel olarak takip etmek akıllıca olur.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here