Elektrikli Araba Motoru Nasıl Çalışır?

0
527
elektrikli araba motoru nasıl çalışır

Elektrikli araba motoru nasıl çalışır sorusu günümüzde çok merak edilen bir konudur. Özellikle son zamanlarda artan elektrikli araçlardan sonra ilgi odağı olmuştur. Elektrikli arabalar, gücünü bataryadan alır ve elektrik motoruyla hareket eder. Bu araçlarda herhangi bir içten yanmalı motor bulunmamaktadır. Şimdi elektrikli araba motoru nasıl çalışır bakalım.

Elektrikli Araba Motoru Nasıl Çalışır?

elektrikli araba motoruElektrikli arabalara şarj edilebilir bataryalar elektrik sağlar ve bu şekilde çalışır. Aynı zamanda elektrikli motorlarda bulunan ana bileşenler stator ve rotordur. Bu bileşenler elektromanyetik alan oluşturarak hareket enerjisi sağlar. Peki stator ve rotor nedir?

Stator, elektrikli motorun hareket etmeyen ve statik parçasıdır. Görevi ise dönen manyetik alan oluşturmaktır. Stator kendi içinde de parçalara bölünüyor. Bu parçalar, stator çekirdeği, stator çerçevesi ve bobin gibi parçalardır. Stator çekirdeği, elektrik akımı geçen bobinleri koruma görevini sağlıyor. Bobinlerde ise elektromanyetik alan oluşturmakla görevli olan binlerce iletken tel bulunuyor.

Rotor, elektrikli motorun hareketli parçasıdır. Ayrıca elektriği kinetik enerjiye dönüştürmekte önemli bir rol oynamaktadır. Stator çekirdeğinin içinde halka şeklinde bulunan bu parça iletken çubuklara sahiptir. Aynı zamanda statorda bulunan bobinlerin ürettiği elektromanyetik alan rotorun iletken telleri üzerinden geçmektedir. Böylece bu hareketli parçanın dönmesi sağlanmaktadır. Rotor döndükçe ona bağlı çark ve dişliler de hareket eder ve bu sayede kinetik enerji elde edilir.

Elektrikli motorda yer alan bileşenleri tanıdığımıza göre motorun nasıl çalıştığına bakalım.

İlk olarak elektrikli araçların çalışması için araçtaki elektrik motorunun içerisinde bulunan rotorun dönmesi gerekmektedir. Rotorun dönebilmesi için bataryada depolanan elektrik enerjisinin DC/AC invertör ile alternatif akıma dönüştürülmelidir. Ayrıca bu akımın elektrik motorunu beslemesi de gerekmektedir. Bu dönüşüm sağlandıktan sonra akım motora ulaşacak ve rotor dönmeye başlayacaktır. Böylece kinetik enerji ortaya çıkacaktır. Ardından enerji şanzıman gibi aktarım organları sayesinde tekerleklere ulaşacak ve araç hareket edecektir. Elektrikli otomobiller benzinli ve dizel araçlara göre daha süratli hızlanmaktadır. Bunun sebebi ise çalıştıktan kısa bir süre sonra maksimum tork değerine ulaşmasıdır.

Elektrikli Arabalar Nasıl Şarj Olur?

elektrikli arabalar nasıl şarj olurAslında elektrikli arabaları şarj etmek çok kolay. Cep telefonlarının şarj edilme mantığında elektrikli arabalar da şarj olabilir. Evde bulunan alternatif akım veren standart prizler kullanılabilir. Fakat şarj süresi uzundur. Bunun sebebi ise evde bulunan elektrik tesisatının düşük amperli ve tek fazlı olmasıdır. Böylece 8-10 saatlik bir zaman diliminde arabanızı şarj edebilirsiniz. Ayrıca çeşitli konumlarda bulunan ücretsiz şarj istasyonları bulunmaktadır. Sağladığı yüksek akım sayesinde aracınızı kısa bir sürede şarj edebilirsiniz. Hızlı şarj istasyonlarını alışveriş merkezlerinde ve benzin istasyonlarında bulabilirsiniz. Doğru akım kullanılarak arabanızı yarım saat veya bir saat içinde şarj olmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda yarım saat içerisinde birçok elektrikli araba yüzde 80 doluluk oranına sahip olabilir. Fakat normal hız bulunan elektrik akımı kullanırsanız 2 ya da 4 saat içinde aracınız tamamen şarj olabilir.

Türkiye’de Satılan Elektrikli Otomobiller

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here