Elektrikli Araba Satın Alma Rehberi: Elektrikli Araba Satın Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler. Elektrikli araçlar, mobilitenin geleceğidir ve hepimiz bunun gezegenimiz üzerinde nasıl olumlu bir etkisi olabileceğini biliyoruz. Daha temiz emisyonlar daha az kirlilik anlamına gelir ve daha az kirlilik daha yeşil bir çevre anlamına gelir. Bu nedenle, çevre dostu ulaşım söz konusu olduğunda elektrikli araçlara büyük bir rol düşüyor. Şu anda Hindistan’da sadece bir avuç elektrikli araba satılıyor. Elektrikli araba almayı planlıyorsanız ve Elektrikli Araba Satın Alma Rehberi arıyorsanız, bu yazı size elektrikli araçlarla ilgili tüm bilgileri sağlayacaktır.

Elektrikli otomobillerin karmaşık teknik terimleri göz önüne alındığında, bir elektrikli otomobil satın almak zor olabilir. Çevre dostu bir araba satın almadan önce göz önünde bulundurulması gereken birçok faktör vardır. Arabanın fiyatından şarj altyapısına kadar her faktör seçiminizi etkiler. Bu yazı elektrikli araç almadan önce dikkat etmeniz gereken noktalara ışık tutacaktır.

Elektrikli Araba Satın Alma Rehberi; Elektrikli Araba Satın Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Artık bir elektrikli araba almaya karar verdiğinize göre, bir sonraki adım ihtiyacınıza uygun doğru EV’yi seçmektir. Karar vermenizi birkaç faktör etkiler. Elektrikli bir araba satın almak, geleneksel bir benzinli/dizel araba satın almak kadar basit değildir. Elektrikli araç satın almadan önce dikkat etmeniz gereken noktalar şunlardır:

1. Fiyat

Elektrikli araçlar çevre dostudur, ancak cep dostu değildir! Karmaşık elektrikli aktarma organları ve pahalı pil paketleri nedeniyle elektrikli otomobiller, geleneksel muadillerine kıyasla pahalıdır. Bu nedenle elektrikli araba almaya karar vermeden önce bütçenizi göz önünde bulundurmalısınız.

2. Teşvikler ve Vergi Avantajları

Devletin sunduğu teşvikler ve vergi avantajları, elektrikli araçların genel maliyetini azaltabilir. Bu nedenle, çevre dostu bir araç satın alırsanız, alacağınız teşvik ve vergi avantajlarının tam yüzdesini kontrol ettiğinizden emin olun.

3. Yazılım Güncellemeleri

Elektrikli araçlar, karmaşık güç aktarma organları ve ileri teknoloji ile donatılmıştır ve üreticiler, elektrikli arabaları genellikle yazılım güncellemelerini yayınlayarak en son teknolojiyle geliştirir. Bu nedenle, bir EV satın aldıktan sonra düzenli yazılım güncellemeleri aldığınızdan emin olun. Bazı üreticiler yazılımda ücretsiz düzenli iyileştirmeler sunarken, bazıları güncellemeler için sahiplerinden ücret alır. Bu nedenle elektrikli araç satın alırken bilinçli bir seçim yapın.

Elektrikli Araba Satın Alma Rehberi; Elektrikli Araba Satın Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

4. Özellikler

Elektrikli araçlar, çok çeşitli elektrik motorları ve farklı kapasitelerde pil paketleri ile birlikte gelir. Gereksinimlerinize uygun özelliklere sahip bir elektrikli araba seçmeniz gerekiyor. Yetersiz bir elektrikli araç kullanmak için rahatsız edici olabilir. Bir elektrikli otomobil satın almaya karar vermeden önce, elektrikli otomobilin teknik ayrıntılarını iyice gözden geçirin.

5. Sürüş Aralığı

Elektrikli bir araç satın alırken sürüş mesafesi en önemli faktörlerden biridir. Üreticinin belirttiği sürüş mesafesi rakamlarına güvenmeyin. Bunun yerine, gerçek dünya koşullarında EV’nin sürüş menzili hakkında bir fikir edinmek için gerçek hayattaki incelemelere bakın. Tipik olarak, bir elektrikli otomobil, günlük sürüşler için yeterli olan 100 km’nin üzerinde bir sürüş menzili sağlamalıdır. Üst düzey elektrikli otomobiller, 400 km’nin üzerinde bir sürüş menzili bile sunuyor.

6. Pil Ömrü

Pil takımı, elektrikli bir aracın en önemli bileşenlerinden biridir. Aynı zamanda pil, elektrikli otomobilin en pahalı parçalarından biridir. Elektrikli aracın pil takımını değiştirmek cebinizde bir delik açabilir. Bu nedenle, çevre dostu bir arabaya yatırım yapmadan önce daima pil ömrünü kontrol edin. Pil ömrü ne kadar uzun olursa, bakım maliyeti o kadar düşük olur.

Elektrikli Araba Satın Alma Rehberi; Elektrikli Araba Satın Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

7. Şarj Altyapısı

Ülkemizde şarj altyapısı henüz gelişme aşamasında. Elektrikli araç şarj istasyonlarını akaryakıt istasyonları kadar sık ​​bulamazsınız ve bu, EV sahipleri için en büyük zorluklardan biridir. Şu anda, büyük metro şehirlerinde yeterli şarj istasyonları var, ancak diğer her yerde durum aynı değil. Bu nedenle, Türkiye’de bir elektrikli araba sahibi olmaya karar vermeden önce bu gerçeği hesaba katın.

8. Şarj Seçenekleri

Elektrikli otomobil, hızlı şarj, standart şarj ve yavaş şarj gibi çok çeşitli şarj seçenekleriyle birlikte gelir. Hızlı şarj cihazlarının kurulumu pahalıdır ve bunlardan birkaçını şehrinizde pek bulamayabilirsiniz. Standart ve yavaş şarj tekniği uygulanabilir ve evinize de kurulabilir.  Bazı EV’ler, ikamet ettiğiniz yerin elektrik prizinden de şarj edilebilir. Bu nedenle, satın almadan önce elektrikli arabadaki şarj seçeneklerini kontrol edin.

9. Bakım Maliyeti

Elektrikli bir arabaya sahip olmanın önemli yönlerinden biri bakımdır. Uygun bakım olmadan EV verimli bir şekilde çalışmayabilir. Bir EV’de daha az hareketli parça olduğundan normalde elektrikli araçların bakımı çok kolaydır. Ancak bir arıza durumunda, onarım faturaları çok pahalıya mal olabilir. Ayrıca yedek parça fiyatları da klasik bir arabaya göre çok pahalı. Ayrıca, EV’ler için yalnızca bir avuç mekanik mevcuttur ve herhangi bir servis veya onarım işi için üreticiyle anlaşmanız gerekir.

10. Ek Maliyetler

Elektrikli bir arabaya sahip olduğunuzda, çevre dostu araçla ilişkili birkaç ek maliyet vardır. Ev tipi şarj cihazı, şarj istasyonu kurulumu, şarj istasyonu bakımı ve genel istasyon şarjı almak için ek bir miktar para harcamanız gerekiyor. Bu masraflar, geleneksel bir araca kıyasla satın alınma deneyimini oldukça pahalı hale getirir. Bu nedenle, elektrikli bir arabaya sahip olmadan önce bu ek maliyetlerin farkında olun.

11. Pratik Kullanılabilirlik

Elektrikli bir araba, özellikle Türkiye gibi bir ülkede pratik bir araç olma yolunda gitmektedir. Her şey gereksinimlerinize bağlı. Günde ne kadar yol gidiyorsunuz ve elektrikli aracın menzili nedir? Bir metro şehrinde ikamet ediyorsanız bir EV sahibi olmak mantıklıdır ve tek ihtiyacınız olan ofisinize gidip gelmek için bir arabadır. Diğerleri için elektrikli bir araba pratik bir seçim olmayabilir. Bu nedenle, bir EV sahibi olmaya karar vermeden önce bu noktayı göz önünde bulundurun.

Elektrikli Araba Satın Alma Rehberi; Elektrikli Araba Satın Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

12. Marka ve Model

Şu anda Türkiye pazarında sadece bir avuç elektrikli araba var. Bu nedenle, seçim zor bir iş olmamalıdır. Seçenekler azdır, ancak farklı fiyat dilimlerine aittirler. Yani bütçenize ve ihtiyacınıza göre doğru marka ve modeli seçebilirsiniz.

13. Satış Sonrası Servis ve Destek

Bir elektrikli araç satın aldığınızda, kullanıcı deneyimi, üreticinin sunduğu satış sonrası hizmet ve desteğe bağlı olarak iyi veya kötü olabilir. Günümüzde, EV üreticilerinin çoğu pil paketleri için birkaç yıl garanti veriyor ve ayrıca istediğiniz yere bir duvar şarj cihazı kuruyor. Servis merkezleri, elektrikli arabaya servis vermek için eğitimli profesyonellere sahip olacak. Bu nedenle, her zaman iyi bir sahiplik deneyimi için iyi satış sonrası destek sunan bir markayı tercih edin.

14. Elektrikli mi Hibrit mi?

Elektrikli araç almak size pratik gelmiyorsa hibrit araç almayı düşünebilirsiniz. Hibrit bir araba, geleneksel bir arabadan daha az emisyon üretir. Bir hibrit otomobil, verimli çalışması için içten yanmalı (IC) motor ve elektrik motorunun bir kombinasyonunu kullanır. Elektrik motorları, rejeneratif frenleme veya IC motoru tarafından şarj edilen pil paketlerinden güç alır. Hibrit araçlar da tam elektrikli araçlara kıyasla daha güvenilirdir.

15. İkinci El Elektrikli Arabalar

Yepyeni bir elektrikli araba satın almak istemiyorsanız, kullanılmış bir araba satın almayı düşünebilirsiniz. EV’lerde çok fazla hareketli parça bulunmadığından, kullanılmış bir elektrikli araç satın almak iyi bir seçenek olabilir. Ancak kullanılmış bir EV satın almadan önce kalan pil performansını/garantisini özellikle kontrol edin. Ayrıca elektrik motorlarının durumunu, lastiklerin durumunu, şarj seçeneklerini ve aracın kilometresini kontrol edin.

16. Araç Sigortası Maliyeti

Elektrikli bir aracın sigortalanmasının maliyeti, EV’ler pahalı olduğu için daha yüksektir. Aracın değeri ne kadar yüksek olursa, sigorta maliyeti de o kadar yüksek olur. Elektrikli araçlar için araba sigortası, geleneksel araçlarla karşılaştırıldığında pahalıdır. Bu nedenle, elektrikli bir araba seçmeden önce daha yüksek araba sigortası maliyetini göz önünde bulundurun.

Elektrikli Araba Satın Alma Rehberi; Elektrikli Araba Satın Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

17. Elektrikli Araba Kiralamak

Elektrikli otomobile çok uzun süre sahip olmayı planlamıyorsanız, elektrikli otomobil kiralamak iyi bir seçenektir. Ayrıca kiralama için bakım paketleri satın alabileceğiniz için kiralama, toplam sahip olma maliyetini de azaltır. Ayrıca, kiralama süresi sona erdikten sonra aracı iade edebileceğiniz için yeniden satma derdinden de kurtulmuş olursunuz. Günümüzde otomobil üreticileri bile kiralama seçenekleri sunuyor. Bu nedenle kiralama, elektrikli otomobil satın almaktan daha iyi bir seçenektir.

Elektrikli Araba Almanın Avantajları ve Dezavantajları

İkinci El Elektrikli Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here