Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Lisansları Verilmeye Başlandı

0
539
Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Lisansları Verilmeye Başlandı

Elektrikli araç şarj istasyonu lisansları verilmeye başlandı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Türkiye için ilk şarj ağı işletmeci lisanslarını verdi. Kurumun başkanı Mustafa Yılmaz konu hakkında açıklama yaptı. Yılmaz Türkiye’nin elektrikli araç piyasasına alışma sürecinde olduğunu ifade etti. Bu nedenle şarj ağı altyapısının daha yeni başladığını da ekledi.

Yılmaz Türkiye’de 2021 yılı biterken 6 bini aşkın elektrikli aracın bulunduğunu söyledi. Ancak bu araçlar için yalnızca 3 bini aşkın şarj ünitesi olduğunu da ekledi. Bu sayısının giderek artması için çalışmaların olacağını da ekledi. Buna en büyük katkının da yerli otomobil TOGG’dan gelmesini ön gördüklerini söyledi. Böylece TOGG ile birlikte 2030 yılı geldiğinde, 1 milyondan fazla elektrikli aracın Türkiye’de olmasını beklediklerini söyledi. Dünya genelinde 10 elektrikli araç için bir şarj ünitesi ihtiyacı olduğunu da sözlerine ekledi. Buna göre Türkiye’de 2030 yılına kadar 100 bini aşkın elektrikli araç şarj ünitesi gerekli olmuş oluyor. Bunun için de güçlü bir şarj altyapısı gerekiyor.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Lisansları İçin İlk Adım

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Lisansları Verilmeye Başlandı

Bu altyapı çalışmalarına hız kazandırmak amacıyla 18 Nisan 2022’de şarj ağı işletmeci lisansları başladı. Bu yeni elektrikli şarj istasyonu işletmeciliğine yatırımcıların ilgisi de oldukça fazla. Ayrıca Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının bu alana özel hibe paketi açıklaması da bu ilginin artmasına sebep oluyor. EPDK tarafından şimdiye kadar 5 adet elektrikli araç şarj istasyonu lisansı verildi. Çevreci düzenlemeler kapsamına şirketlere lisanslar verilmeye devam edecek. Şarj ağı işletmecileri aldıkları lisanslar sayesinde akaryakıt bayileri gibi çalışacaklar. Ayrıca sertifika sistemi ile küçük ölçekli yatırımcılara da fırsat doğuyor demek mümkün. Böylece sektörde çeşitli iş modelleri ve fırsatları oluşmuş oluyor.

Elektrikli Araç Kullanıcıları İçin Serbest Erişim Platformu

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Lisansları Verilmeye Başlandı

Elektrikli araçların yaygınlaşmasında dijital teknolojilerin kullanımı oldukça gerekli. Bunun için EPDK “Serbest Erişim Platformu” adlı bir mobil uygulama geliştirmeye hazırlanıyor. Bu uygulamada şarj istasyonlarının konumları, şarj ünitesi tipleri ve sayıları ile birlikte ödeme yöntemleri de yer alacak. Ayrıca kullanıcılar gitmeyi planladıkları şarj istasyonunun yoğunluğunu da uygulama üzerinden görebilecekler.

2. El Elektrikli Araba Modelleri

İstanbul’daki Elektrikli Araç Şarj İstasyonları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here