Elektrikli Araç Şarj Soket Çeşitleri Nelerdir?

0
1678
şarj soketi çeşitleri

Elektrikli araçlar, gün geçtikçe daha popüler olmaya devam ediyor. Özellikle son dönemlerde yaşadığımız benzin ve motorin zamları kullanıcılara “acaba” dedirtti. Şuan Türkiye’de yollarda çok fazla görmüyor olsak da, elektrik altyapısı uygun olan ülkelerde, kullanıcıların ilk tercihi elektrikli araçlardan yana oluyor. Bilindiği üzere, her elektrikli araç için farklı şarj soketi bulunuyor. Hızlı şarj için gerekli olan elektrikli araç şarj soketi teknolojisi gün geçtikçe güncellenmeye devam ediyor. Peki şarj soketi çeşitleri nelerdir?

 

ABD Japonya Avrupa Çin Tüm Ülkeler
AC J1772 (Type 1) J1772 (Type 1) Mannekes (Type 2) GB/T Tesla
DC CCS1 CHAdeMO CCS2 GB/T

 

CHAdeMO Şarj Soketleri

CHAdeMO Şarj Soketleri

ABD, Avrupa ve Asya ile birlikte neredeyse tüm dünyada kullanılan, en yaygın şarj soketlerinden biri olan CHeHaMo şarj soketleri, ilk olarak Japon otomobil markalarında görülmeye başlandı. Şarj gücü, 400kW ile Türkiye’de ki neredeyse tüm D/C şarj istasyonlarında bulunuyor.

CCS1 ve CCS2 Şarj Soketleri

CCS1 Şarj Soketleri

250 kW’dan, 500 kW’a kadar şarj gücü bulunun bu soketler, şirketlere göre şu anda mevcut en hızlı şarj desteğini sağlıyor. Yalnızca DC hızlı şarj cihazlarından değil aynı zamanda AC’ye de uyumlu hale gelecek.

GB/T Şarj Soketleri

GB/T Şarj Soketleri

Hem AC, hem de DC destekli güç kaynakları ile entegre çalışan soketler, Çin‘de yaygın olarak kullanılıyor. Ayrıca GB/T şarj soketleri 237,5 kW seviyesinde DC şarj hizmeti sunuyor. Üstelik GB/T’ler bugün Tesla’nın fabrikasının da bulunduğu Çin’de ki Tesla otomobillere bile entegre çalışıyor. Ek olarak bir başka Asya ülkesi olan Hindistan‘da ki en yaygın kullanılan soketlerden de biri.

Tesla Şarj Soketleri

Tesla Şarj Soketleri

Elektrikli otomobillerin gelişmesinde büyük emeği olan Tesla, kendine ait 3 pimli bir şarj soketi ile entegre şekilde çalışıyor. Hem AC hem de DC tipi şarjlarla uyum gösteren şarj soketi tüm dünya genelinde kullanılıyor.

Tesla elektrikli şarj istasyonlarında, bu soket ile 250 kW‘a kadar hızlı şarj hizmeti sunuluyor. Ek olarak Tesla, üretildiği ülkelere göre farklı şarj soketleri ile de entegre çalışıyor. Örneğin; Çin’de GB/T ile entegre çalışırken, Amerika’da Type 1 SAE J1772’e entegre çalışabiliyor.

J1772 Tip 1 Şarj Soketi

J1772 Tip 1 Şarj Soketi

Kuzey Amerika standartlarındaki şarj soketi, elektrikli araçların 250 kW şarj gücü ile şarj edilmesine olanak sağlıyor. Amerika ve Kanada‘da sıkça kullanılan şarj soketlerinin, Çin için GB/T versiyonları da bulunuyor. Ayrıca SAE J1772 olarak da bildiğimiz soket, standart 5 pimli ev tipi prizlere de bağlanabilir. Üstelik CCS Combo 1’lerin üst bölümüyle de entegre çalışabilir olmasıyla DC tipi şarj kablolarına bağlanabilir.

Mennekes (Type 1) Şarj Soketi

Mennekes Şarj Soketi

Görselde gördüğümüz 7 pimli Mennekes tipi bir şarj soketi, yine Mennekes tipi konektöre bağlanarak çalışır. 16A, 32A ve 64A olmak üzere üç ayrı fazı var. Ayrıca Tip 2 CSS şarj girişi ile de entegre çalışıyor.

Arabam Kaç Para?

Bana Araç Öner

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here