Elektrikli Araç Sözlüğü: Yeni Modaya Uyum Sağlayın

0
1956
Elektrikli Araç

Tesla, Renault, BMW, Hyundai gibi markalar elektrikli araç üretimi ile ön plana çıkmayı başardı. Üretilen elektrikli arabaların benzer sınıftaki benzinli ve dizel arabalara göre çok daha yüksek performanslı olmaları büyük beğeni topladı. Diğer yandan ise Avrupa’da gelecekte içten yanmalı motorların yasaklanması adına yapılan yasa tasarısı ile beraber Dünyanın geleceği elektrikli araçlarda gibi duruyor. Peki gelecekte dizel ve benzinli araçların yerini tamamen alacak elektrikli araçlar hakkında ne biliyorsunuz ? Siz değerli okuyucularımıza bu yazımızda elektrikli araç sözlüğünü sunuyoruz.

Elektrikli Araç Sözlüğü

Dünya’da adeta bir çılgınlık yaratan elektrikli araç furyası bazı durumlarda kullanıcıları zor duruma sokabiliyor. Örneğin bir elektrikli aracı inceleyebilmek için bildiğiniz tüm klasik araba terimlerini unutmalısınız. Elektrikli araçların terimleri, kendi takipçileri tarafından biliniyor fakat yaygınlığı maalesef bulunmuyor. Şimdi sizlere elektrikli araç sözlüğünü sunuyoruz.

  • BEV (Battery Electric Vehicle):

Bataryalı elektrikli araç olarak Türkçeye çevrilen BEV, aracın hareket etmesi için gereken elektrik enerjisinin araç içindeki bataryalardan sağlandığı modellere verilen isimdir. Tesla Model S, Jaguar i-Pace ve Tesla Model 3 gibi birçok araç bu sınıfa dahildir.

  • FCEV Fuel Cell Electric Vehicle:

Yakıt hücreli elektrikli araç sözcüklerinin İngilizce kısaltması olan FCEV yerine bazen FEV kısaltması da kullanır. Elektrikli motoru çalıştırmak için bir yakıt hücresi, akü ya da süper kapasitör kullanan araçlara verilen isimdir. Hidrojen yakıt hücresi teknolojisiyle üretilen Hyundai Nexo, Honda Clarity gibi araçlar bu sınıfta yer alır.
  • HEV (Hybrid Electric Vechile):

Hibrit araçlar için kullanılan bir kısaltmadır. Hibrit araçların içerisinde iki farklı motor mevcuttur. Günümüzde yaygın olarak kullanılan hibrit otomobillerde elektrikli ve benzinli motorlar yer alır.
  • PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vechile):

Büyük bataryalara sahip ve bataryası dışarıdan şarj edilebilen hibrit araçlara verilen isimdir.
  • REX (Range Extender):

Menzil uzatıcının İngilizce kısaltmasıdır. Bazı elektrikli arabalarda kullanılan ve arabanın menzilinin uzamasını sağlayan teknolojidir. Otomobilin içerisinde bir jeneratör misali içten yanmalı motor mevcuttur. Motor, bataryayı şarj eder ve bu şekilde aracın menzili uzar.
  • Charger:

Şarj aleti olarak Türkçeye çevrilen sözcük, araçların şarj edildiği istasyonları ifade eder.
  • BMS (Battery Management System):

Batarya Yönetim Sistemi olarak Türkçeye çevrilen ve bataryanın güvenle dolmasını sağlayan sistemdir.

  • Inverter:

Dönüştürücü olarak Türkçeye çevrilebilen sistem, alternatif akımı (AC) doğrudan akıma (DC) dönüştürür.
  • 12V Akü:

Elektrikli olmayan araçlarda da kullanılan ve alt ekipmanların çalışmasını sağlayan aküdür. Elektrikli arabaların motorları yüksek voltaja ihtiyaç duyarlar. Fakat far, silecek ve radyo gibi diğer sistemler için daha düşük voltaj da uygundur. Bu nedenle 12V aküler bazı modellerde mevcuttur.
  • DC-DC Inverter:

DC-DC dönüştürücü olarak Türkçeye çevrilen sistem, yüksek voltajı düşük voltaja çeker. Çünkü elektrikli arabalarda motorların çalışması için yüksek voltaja ihtiyaç vardır. Ancak motor sistemi dışındaki bazı ekipmanlar (farlar ve silecekler gibi) düşük voltaja ihtiyaç duyar.
  • EVSE (Electric Vehicle Supply Equipment):

Elektriğin olduğu her yerde elektrikli otomobilleri şarj edebiliriz; ancak EVSE olarak kısaltılan elektrikli otomobil şarj istasyonları, araca giden elektrik akımını kontrol eder. Diğer yandan ise aracı kaçak akıma ve diğer problemlere karşı korur.
  • UMC (Universal Mobile Connector):

Tesla araçlarda kullanılan EVSE teknolojili kablolara verilen isimdir.
  • HPWC (High Powered Wall Charger):

Özellikle Tesla kullanıcılarının ev ve iş yerlerinde araçlarını şarj edebilmeleri için sunulan teknoloji. Duvara monte edilen şarj istasyonuna verilen isimdir.
  • Supercharger:

Tesla araçlarda gördüğümüz doğru akımla araç bataryasının normalden daha hızlı şarj edilmesini sağlayan teknoloji.
  • Volt:

Elektrik gerilimi.
  • Amper:

Akım. Elektrik akımı.
  • kW:

Elektrik gücü. Bir işi yapan elektrik miktarının ölçülmesine yarayan birimdir.
  • kWh:

Elektrik enerjisi. kW’ın saate bağlı olarak hesaplanmasıdır.
  • Rejeneratif Frenleme:

Elektrikli, hibrit veya plug-in hibrit arabalarda yavaşlama esnasında ortaya ısı gibi enerji türleri çıkar. Bu tip enerjiler, rejeneratif frenleme geri kazanım teknolojisi ile elektrik enerjisine dönüştürülür ve bataryanın dolması sağlanır.

 

Elektrikli ve Hybrid Otomobil Modellerine Göz Atın⇒

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here