Elektrikli Araçlarda Bataryanın Ömrü Ne Kadar?

0
351
Elektrikli Araçlarda Bataryanın Ömrü Ne Kadar?

Elektrikli araçlarda bataryanın ömrü genellikle en az 10 yıl en fazla 20 yıldır. Bataryaların hızla eskidiği ve değiştirilmesi gerektiği söylentisi gerçeği yansıtmıyor. Halihazırda elektrikli araçların sayısı hızla artıyor. Dünya genelinde çevre dostu otomobillere ilgi artarken dayanıklılıkları ile markalar birbirleriyle yarışıyorlar. Bu noktada batarya kapasitesi en belirleyici özellik oluyor. Bu anlamda en çok tercih edilen lityum iyon bataryalar için zamanla düşen enerji kapasitesi için çalışmalar sürüyor.

Elektrikli Araçlarda Bataryanın Ömrü Ne Kadar?

Elektrikli Araçlarda Bataryanın Ömrü Ne Kadar?

Yapılan bir araştırmaya göre otomobil müşterilerinin çoğunluğu elektrikli araçların güç kaynağının ömrünün 100 bin kilometre civarında olduğu düşüncesinde. Hal böyle olunca bataryalar hakkında yanlış bir genel düşünce olduğu ortaya çıkmış oluyor. Elektrikli araçlar şarj kapasitesinin zaman geçtikçe birazını kaybettiği doğru. Ancak yeni nesil teknolojiler ile bu süre en az 10 yıl, en çok 20 yıla çıkmış durumda.

Batarya Kapasite Kaybı Yıllık Ne Kadar Oluyor?

Elektrikli Araçlarda Bataryanın Ömrü Ne Kadar?

Elektrikli araçların bataryalarının kapasite kaybı yıllık ortalama yüzde 1,5 ile 2,5 arasında değişiyor. Ancak bir araştırmaya göre Tesla Model S ile 80 bin kilometreyi aşıldığında kapasite kaybı yüzde 5 civarında seyrediyor. Aynı şekilde diğer elektrikli araçların batarya kapasiteleri de yıllık ortalama kullanıma göre değişiyor. Buna göre 250 bin kilometre menzile kadar performans neredeyse aynı kalıyor. Genellikle sektörde söz sahibi birçok elektrikli araç üreticisi bataryalar için 160.000 km garanti veriyorlar. Bazıları da bataryalar için ömür boyu garanti vaat ediyor.

Türkiye’de Satılan Elektrikli Araç Fiyatları Ekim-2022

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here