Elektrikli Araçlarda Yangın Tehlikesi ve Tehlikenin Boyutu

elektrikli araçlarda kaza

Kendilerini bataryalı elektrikli araçlara adamış büyüyen otomobil üreticileri listesi, iklim değişikliği ve çevre konusunda endişelenenler için harika bir haber.  Fakat tüm konu burada bitmiyor. Elektrikli araçlarda yangın tehlikesi insanların aklını kurcalamaya devam ediyor. Tesla Model 3’ten Ford Mustang Mach-E’ye kadar tüm elektrikli araçlar, yüksek hızlı kazalar ve diğer kaza türlerinin ardından güvenlik endişeleri oluşturan lityum iyon pillerle donatılmıştır.

Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu, bu haftanın başlarında otomobil üreticilerine kazaların ardından bu pillerin neden olduğu yangınlar için ayrıntılı bir kılavuz listesi bulmaları için bir çağrı yaptı. Bu bilgi, ilk müdahale ekipleri için gerekli ve önemli bir konumda yer alıyor. Kılavuzun, mağdurların hayatlarını kurtarmaya çalışırken kendilerini de korumaları için önemi olacaktır. Bu konuda rahatsız edici olasılıklardan biri, bu pil yangınlarının ilk kez söndürüldükten sonra bile yeniden alev alabilmesidir.

Detaylı Yönergeler İsteniyor

Ajans ayrıca bu yönergelerin, piller hasar gördükten sonra nasıl güvenli bir şekilde saklanacağı gibi şeyleri içermesini istiyor. Otomobil üreticilerinin ayrıca batarya tehlikeleri üzerine araştırmalara daha fazla önem vermesi gerekiyor. Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi’nin Yeni Araba Değerlendirme Programı kapsamında güvenlik derecelendirmelerini belirlerken kendi kılavuz listesini oluşturması da bir diğer önemli talep. İlk müdahale ekipleri, patlayan gaz tankları ve diğer yanmalı motorla ilgili hasarların bir sonucu olarak yangınlarla başa çıkma konusunda onlarca yıllık deneyime sahip; ancak piller tamamen yeni bir alan ve şimdiden sorunlar var.

elektrikli araçlarda yangın

Birçok Otomobil Markasında Sıkıntı Yaşandı

NTSB, üçü yüksek hızlı kazaların ardından alev alan Tesla araçlarıyla ilgili dört araştırma yürüttü. Dördüncüsü bir batarya arızasından kaynaklanıyordu. Bununla birlikte, kazalara karışan üç araç, itfaiyeciler tarafından ortadan kaldırıldıktan sonra yeniden alev aldı.

Tesla, şüpheli pil sorunları nedeniyle elektrikli araçları tutuşan tek otomobil üreticisi değil. Chevy Bolt bunun en son örneklerinden bir tanesi. İçten yanmalı motorların aksine, genellikle çarpışma sonrası pillerde enerji kalır. Otomobil üreticilerinin itfaiyecilerin enerjileri kesebilmesi için yöntemler tanımlamaları gerekir. Ajans, “Elektrik çarpması ve pilin yeniden tutuşması / yanması riskleri, hasarlı bir pilde kalan ‘sıkışmış’ enerjiden kaynaklanmaktadır,” dedi.

Kimyasal tehlikeler ve yüksek voltaj şokları, ek endişe verici konulardır. Şimdilik NTSB, hasarlı akülerle başa çıkmanın bir yönteminin, onları araçtan çıkarmak ve kalan enerjiyi boşaltmak için tuzlu suya batırmak olduğuna inanıyor.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here