Elektrikli Araçların Pil Ömrü Ne Kadardır?

0
3870

Elektrikli araçların pazarı günden güne büyüyor. Elektrikli araçlarla ilgili en çok endişe duyulan konulardan biri ise elektrikli araçların pil ömrü nedir sorusudur. Cep telefonları, tabletler ve bilgisayarlarla olan deneyimlerimiz pillerin verimliliğini zamanla kaybettiğini gösteriyor. Fakat iyi haber şu ki, araçlardaki batarya hücreleri düşündüğümüzden çok daha dayanıklı. Ayrıca bu pil hücrelerini korumamızın yolları da var.

Menzil konusundaki kaygılarımızdan sonra bu bataryaların kullanım ömrü, içten yanmalı motorlu araçlardan elektrikli araçlara geçiş yapan insanlar için en yaygın endişelerden biridir. Tüm piller yaşlandıkça daha az verimli hale gelirler ve sonuç olarak arabanızın menzili azalır. Dahası, araçlarda kullanılan pil hücrelerinin değişmesi gerektiğinde büyük maliyetlerle karşılaşabiliriz.

Elektrikli araçların pil ömrü neden azalır?

Batarya teknolojisi sürekli gelişmektedir ve bu sayede performans düşüşüyle ilgili sorunlar gün geçtikçe azalmaktadır. Buna rağmen en yeni lityum iyon piller bile zamanla performans kaybetmektedir. Verimliliğin düşmesindeki en büyük sebep ise kullanım ve şarj döngüsüdür. Hücrelerin sık sık boşalması ve tamamen şarj edilmesi, zamanla pilin enerji depolama kapasitesini düşürür. Bu sebepten dolayı üreticiler genellikle %80 üzerinde şarj edilmesini tavsiye etmez. Ayrıca araçların pilinin tamamen bitmesine izin vermezler.

 

Hızlı şarj da bataryaların bitmesinde önemli bir rol oynar. Çünkü çok daha fazla elektrik enerjisiyle bataryaları besler ve yüksek sıcaklıklara sebep olur. Hücrelerdeki sıvı soğutmalar bunun hafifletilmesine yardımcı olur fakat hızlı şarj cihazlarının çok sık kullanılması pillere zarar verecektir. Aynı şekilde daha sıcak iklimlerde kullanılan otomobiller, daha soğuk yerdekilere göre performansını daha çok kaybetmektedir.

Birçok otomobil üreticisi kullanıcılara pil konusunda ayrı ve daha uzun bir garanti paketi sunmaktadır. Bunun sebebi kullanıcıların araçlara güven duymasını sağlamaktır. Gerçek şu ki, doğru kullanıldığında modern lityum iyon pil üniteleri aracın kullanım ömrü kadar dayanacaktır.

Çoğu içten yanmalı otomobillerin garantisi üç yıl veya 100.000 km olarak belirlenmiştir. Ancak elektrikli araçlarda bu durum farklıdır. Örneğin; Audi, BMW, Jaguar, Nissan gibi firmalar pil hücrelerini 8 yıl ve 160.000 km olarak garanti kapsamında tutmaktadır. Hyundai ise 200.000 km garanti vermektedir. Elektrikli araçların öncüsü gibi görülen Tesla ise 8 yıl boyunca garanti vermektedir. Kilometre sınırlamasını yalnızca Model 3’de kullanmıştır ve 200.000 kilometre garanti kapsamındadır. Ayrıca Audi ve Tesla firmaları dışındaki üreticiler batarya kapasitesi hızlıca %70’in altına düştüğü takdirde batarya değişimi yapmayı taahhüt etmektedir.

İkinci El Elektrikli Araçlar

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here