Elektrikli Otomobil Üretiminin Tarihi

0
1122
Elektrikli otomobil tarihi

Elektrikli otomobil üretiminin tarihi nedir? İlk üretilen elektrikli otomobiller nelerdir?

Elektrikli otomobiller son yıllarda otomotiv pazarında çok büyük bir pazar payına sahiptir. İlk elektrikli otomobilin yaklaşık 200 yıl önce üretildiğini biliyor muydunuz?

Elektrikli bir araçta enerji, klasik bir benzinli veya dizel araçtaki içten yanmalı motorun yerini aldı. Bu durum bir batarya veya pil takımı ile çalışan bir elektrik motoru tarafından sağlanmaktadır. Aynı zamanda elektrikli motorlar yenilenebilir kaynaklardan elde edildiği sürece en zararsız enerji üretim yöntemidir.

Gelecekte elektrikli motorlar içten yanmalı motorlara sahip otomobillerin yerini alabilir. Bu durumun sebebi sınırlı kaynaklardan biri olan petrolün satın alma gücünün düşmesi ve ülkelerin dış kaynaklara bağımlı olmasıdır.

Ayrıca fosil yakıt tüketen motorlar için sürdürülebilir bir alternatiftir. Sebebi çevreye zarar vermediği ve depolanan enerjiden maksimum performans almasıdır. Aynı zamanda dünyada artık elektrikli araçlar için piller üreten birçok şirket var. Teknolojik gelişimin de etkisiyle fosil yakıt kullanan içten yanmalı motorlu taşıtların sayısının giderek azalacağı düşünülmektedir.

ilk elektrikli otomobil

İlk Elektrikli Otomobiller/ Elektrikli Otomobil Tarihi

Elektrikli araçlar üzerindeki çalışmalar 1830’larda başladı. Ve en verimli dönemi 1900’lerin başındaydı. Bu dönemde elektrikli araçların başarılı örnekleri ortaya çıkmaya başladı ve yaygınlaştı. Hatta New York’ta elektrikli ticari taksiler kullanılmaya başlandı. Ayrıca ABD’de üretilen 4.000’den fazla aracın yüzde 28’i elektrikle çalışıyordu. Aynı dönemde New York, Boston ve Chicago gibi büyük şehirlerdeki arabaların üçte ikisi elektrikliydi.

Elektrikli otomobilin ilk örneği 1835 yılında ortaya çıktı. Thomas Davenport tarafından Amerika’da icat edildi. Araba, iki elektromıknatıs, bir pivot ve bir pil kullanmak üzere tasarlanmış küçük bir lokomotiftir. Aynı zamanda İskoçya’da yaşayan Robert Anderson da elektrikli arabayı başarıyla icat etti. Ancak Anderson’ın icat ettiği arabanın şarj etme işlevi olmadığı için günlük hayata uyum sağlayamadı ve nispeten başarısız oldu.

Şimdi üretilen diğer elektrikli otomobillere bir göz atalım..

  • Morrison

Morrison 1890 yılında, Amerika’daki ikinci elektrikli otomobili üreten markadır. Ancak ticari olarak üretilen ilk elektrikli otomobili satan markaydı. At arabasına benzeyen bir görüntüsü vardır. Aynı zamanda 24 bataryaya sahip ve şarj olması 10 saat sürüyor. Araç tamamen şarj olduğunda 160 kilometre yol kat edebiliyor.

  • Baker Electric

elektrikli otomobil Baker

Elektrikli araçlardaki en önemli ve en eski markalardan biri olan Baker 1899 yılındaki ilk modeli 2 kişilikti. Aslında, ilk arabayı satın alan adamın adı, elektriği ve ampulü icat eden Thomas Edison’du. Baker, ilk elektrikli araç serisiyle 800 araç sattı. Marka, 1910’da o zamanlar 2 bin 800 dolara satılan 4 kişilik bir araba üretti. Ancak Ford Model T’nin satışlarının başlaması Baker’ın satışlarını kökten etkiledi.

  • Lohner Porsche

Jacob Lohner’in şirketi için geliştirdiği elektrikli otomobil markası Ferdinand Porsche, Lohner Porsche oldu. Lohner ağırlıklı olarak otobüs ürettiği için otomobil üretiminde Porsche tarafından destek almış. Lohner Porsche, bir motor ve kurşun bazlı bataryalar kullanır ve 44 elektrik hücresine sahiptir. Saatte yaklaşık 60 kilometre hıza ulaşabilen otomobil, Porsche tarafından kullanılmış ve geliştirilmişti. Ancak Mercedes tarafından gelen bir iş, Porsche’yi projenin dışında tuttu.

  • Detroit Electric

elektrikli otomobil

Detroit Electric 1907 yılında, o dönemin Tesla markasıydı. Kendi zamanında, yılda 1.000 elektrikli araba satışı yapmış. Başarısının temeli, kullanımı, sürüşü ve temizliği kolay olduğu için kadınlardır. 1938’de üretimi durdurulan Detroit Electric, isim haklarını elinde tutuyor. Aynı zamanda bugün Lotus Elise’in elektrikli bir versiyonunu bile üretiyorlar.

  • Edison Ford 

Edison Ford

Thomas Edison, ampulün ve elektriğin mucidi olarak bilinir. Edison ayrıca Henry Ford ile 1914 yılında elektrikli araç endüstrisine girmiş. Model T için geliştirilen yeni bir elektrik motoru sayesinde otomobil elektrikli bir otomobile dönüştü. İlk Edison Ford’un direksiyonu dümen şeklindeydi. Ancak daha sonra T tipi şasi üzerine geliştirilen arabalar dönemin daha modern arabaları olarak öne çıktı. Bazı söylentilere göre, arabanın fiyatı o zamanlar 500 dolardı.

  • Vectress

Vectress, 1959 yılında Amerikalı iş adamı George Lippincott’un girişimiyle pille çalışan bir araba olarak ortaya çıktı. Araç, 8 saat veya 240 kilometre boyunca 12 adet 4 voltluk nikel-gümüş bataryaya sahiptir. Vectress, 80 km/s’ye kadar hızlara ulaşabilen bir otomobildir. Aynı zamanda şık tasarımıyla sıra dışı bir otomobildir. İki koltuklu Vectress o dönemde 2.000 $ olarak fiyatlandırıldı.

  • Scottish Aviation Scamp

Scottish Aviation Scamp

Prestwick tarafından 1964 yılında Glasgow Havalimanı’nın yanında geliştirildi. Ayrıca 58km/s hıza ulaşabiliyor ve 35km’ye kadar menzile sahip. Sınırlı kullanımına rağmen, İskoçya Merkezi Elektrik Üretim Kurulu, pazarlama potansiyeli nedeniyle arabayı satın almayı düşündü. Sadece 13 Scamp üretildi.

İkinci El Elektrikli Araçlar

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here