Elektrikli Otomobiller Pazar Payında Hollanda %69’a Ulaştı

0
1414
Elektrikli Otomobiller Pazar Payında Hollanda 'a Ulaştı

Hollanda’da Elektrikli Otomobiller Pazar Payında %69’a Ulaştı

Elektrikli otomobil sektörü, 2020 yılı içerisinde de büyümeye devam etti. Hollanda’da elektrikli otomobiller pazar payında %69’luk bir seviyeye ulaştı.

Büyüyen Elektrikli Otomobil Pazar Payı

elektrikli otomobiller hollanda

Elektrikli otomobil sektörü, geleceğin en önemli sektörlerinden birisi desek sanırım yanılmış olmayız. Ancak hala global pazarda satış oranları bakımından tamamen elektrikli otomobiller %3’lük küçük bir paya sahipler. İstisnai olarak Norveç gibi ülkeler elektrikli otomobillerde pazar payında çift haneli rakamlara diğer ülkelerden daha erken çıkmışlardı. Elektrikli otomobil muhalifleri, Norveç’in bir istisna olduğunu ve ülkedeki elektrikli otomobil benimseme hızının, başka yerlerde tekrarlanmayan birkaç faktörden kaynaklandığını söylüyorlardı. Bir süredir de bu doğru gibi görünüyordu. Ancak 2020 yılı içerisinde patlama yapan bir başka ülke daha var artık. Hollanda’da bu patlama sayesinde satış rakamları bakımından elektrikli otomobiller pazar payını %69’a çıkarmayı başardılar.

Hollanda, elektrikli araçların benimsenmesi için çok erken dönemde çalışmalara başladı. Erken dönemde de bu çalışmalar yavaş yavaş meyvelerini verdi. Ancak daha sonrasında yapılan elektrikli otomobil teşvik programı değişiklikleri nedeniyle pazarda bir takım dalgalanmalar söz konusuydu. Son iki yılda bu değişiklikler yeniden düzenlendi ve işler toparlanmaya başladı. Sonucunda da elektrikli otomobillerde pazar payı %69 seviyesine ulaşmayı başardı.

Hollanda’da En Çok Satan Elektrikli Otomobiller

vw id3

Geçtiğimiz yıl içerisinde, Tesla şirketi Hollanda’ya çok sayıda Model 3 aracını teslim etmeyi başardı. Bu sayede Hollanda, adeta Tesla’nın Avrupa’daki kalesi konumuna geldi. 2020 yılında birçok farklı markadan da yeni elektrikli otomobil modelleri gelmeye başladı. Bu araçların birçoğu da Hollanda içerisinde iyi satış rakamları yakalamayı başardılar. Ancak, Tesla’nın bu başarısına rağmen birinciliği Volkswagen şirketi aldı. Volkswagen iD.3 araçları ile pazarın %21’ine hakim olmayı başardı. Ayrıca yılın sonuna doğru da iD.4 model araçların teslimatları ile de başarılarını sürdürdüler.

Hollanda’da en çok satış yapan 3 araç ise şu şekildeydi:

  • Volkswagen iD.3: 10.954 adet
  • Tesla Model 3: 8.374 adet
  • Hyundai Kona EV: 7.761 adet

Elektrikli otomobiller kona

Bu noktada Hyundai‘nin de yakaladığı başarı göze çarpıcı. Elektrikli otomobil denildiğinde ilk akla gelen ya da çok konuşulan markalardan birisi olmasa da Güney Koreli şirket bu alandaki yatırımlarını artırmaya devam ediyor. Bu başarı 2021 yılında da sürdürülürse, Hollanda’da elektrikli araçlara geçiş için 2021 yılı büyük bir yıl olabilir.

İkinci El Otomobil Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here