Elektrikli Otomobillere Gümrük Vergisi Kararı Geldi

0
952
Türkiye'de satılan elektrikli otomobiller ve fiyatları Mayıs 2022

28 Temmuz 2022 Tarihli 31906 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5902 sayılı karara göre; Belirli ülkelerden gelen elektrikli otomobiller için Gümrük vergisi alınacak! Karar 12.08.2022 Tarihinde yürürlüğe girecektir.

Resmi Gazete ‘de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre “Sadece elektrik motorundan tahrikli olanlar” notuyla yeni elektrikli otomobillerin GTS (Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi) ülkelerinden yüzde 10 gibi bir oranla ilave gümrük vergisi alınması kararlaştırıldı.

İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulanmasına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar kapsamında ithalatta ilave gümrük vergisi alınması adına hazırlanmış listeye elektrikli otomobiller dahil edilmiştir.

Elektrikli Otomobil Fiyatları

Gümrük Vergisi Tüm Elektrikli Otomobiller İçin Alınmayacak!

Yeni otomobil vergisi tüm elektrikli araçlar için alınmayacak. Çünkü bu sistem gelişmekte olan ülkelerin dış ticareti açısından oldukça önemli. Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi bazı ülkeler tarafında kullanılmakta. Bu ülkeler ise şöyle ; AB, ABD, Japonya, İsviçre Avustralya, Norveç, Kanada ve ülkemiz tarafından kullanılıyor. AB ile olan ticaret anlaşmamız kapsamında bölgeden gelen modellere vergi ödemeyeceğiz. Fakat Endonezya, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerden gelen modellerde yüzde 10 oranında vergi alımı olacak.

Hindistan ve Vietnam kendi elektrikli otomobillerini üretme konusunda bir karara varmışlardı. Vietnam hükümetinin desteklediği VinFast kısa zamanda Avrupa’ya açılmayı hedeflemekte. Hindistan’da ise durum farklı değil, Tata Motors elektrikli girişimlerini arttırmaya yönelik çalışıyor. Bu ekstra gümrük vergisi kararının ardından yeni markaların Türkiye’de yer alıp almayacağı ise merak konusu. Elektrikli girişimlerini arttırmaya devam eden markaların, çeşitli ülkelerde yer alıp almayacağı konusunda otomobil özellikleri ve otomobilin hitap ettiği kitle oldukça önemli gözüküyor.

elektrikli otomobiller şarj istasyonunda

ÖTV Düzenlemesi Nasıl Olacak?

Geçtiğimiz ay yapılan son düzenlemeyle birlikte motor gücü 160 kW’ı geçmeyen ve aynı zamanda matrah değeri 700 bin TL’yi aşmayan elektrikli otomobiller için yeni ÖTV oranı yüzde 10 olarak hesaplanmıştır. Fakat benzer motor gücüne sahip olup matrah değeri 700 bin TL’yi aşan elektrikli otomobiller için ÖTV oranı yüzde 40 olarak açıklanmıştır.

Aynı zamanda motor gücü 160 kW’ı geçen elektrikli otomobillerde ise durum şöyle; matrah değeri 150 bin TL’yi aşmayanalar yüzde 50, aşanlar ise yüzde 60’lık vergi dilimine girmiştir. Ayrıca ek bir düzenlemeyle ÖTV tebliğindeki ‘Bakanlar Kurulu’ ibaresi ‘Cumhurbaşkanı’ olarak değiştirilmiştir.

ARABAM GARAJ

Arabam Kaç Para

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here