Elektronik Stabilite Programı Nedir?

Elektronik Stabilite Programı (ESP), çoğu modern otomobilde bulunan bilgisayarlı bir güvenlik teknolojisidir. Çekiş kaybını tespit edip azaltarak, lastiklerin kontrolsüz bir şekilde kaymasını önler. Aracın dengesini artırmak için tasarlanmıştır. Denge kontrol programı, direksiyon kontrolünün kaybolduğunu tespit ettiğinde, sürücünün gitmeyi amaçladığı yere aracı “yönlendirmek” için ayrı frenleri otomatik olarak uygular.

Modern otomobillerin çoğuna takılan ESP sistemi, Bosch tarafından üretilmektedir. Otomobil üreticileri standart ayarlar üzerinde kendi araçlarının yol tutuş özelliklerine ve kimlik bilgilerine en iyi uyacak şekilde ince ayar yaparlar. Birçok otomobil üreticisi de kendi ESP sürümlerini tasarlayıp üretmiştir.

elektronik stabilite programı

ESP Önemli Midir?

İngiltere’deki istatistikler, ESP’nin sürücülerin ölümcül bir kaza geçirme olasılığını % 25 oranında azaltabileceğini göstermiştir. Benzer şekilde, İsveç’teki çalışmalar, araç ESP ile donatıldığında kötü havalarda meydana gelen ölümcül kaza olasılığının % 32’ye kadar daha az olduğunu göstermektedir.

Tüm arabalarda ESP bulunmadığına dikkat etmek önemlidir. Sadece 2014’ten itibaren Avrupa Birliği, tüm ana akım arabalarda ESP’nin takılmasını zorunlu kıldı. Yine de belirli düşük hacimli spor otomobiller böyle bir zorunluluktan muaftır.

Elektronik Stabilite Programı Nasıl Çalışır?

ESP, aracı güvenli bir şekilde yolda tutmanızı, kontrolü ve istediğiniz yöne doğru ilerlemeyi sağlamak için birlikte çalışan birkaç teknoloji parçasını içerir.

Yönlendirirken, hızlanırken ve fren yaparken çok sayıda sensör aracın davranışını izler ve verileri merkezi bir bilgisayara gönderir. Bu bilgisayar daha sonra ne yaptığınızı arabanın nasıl tepki verdiğiyle karşılaştırır. Örneğin, keskin bir şekilde sola veya sağa dönüyorsanız ve araba dümdüz ileri gidiyorsa, bilgisayar bunu tanıyabilir ve aracın sistemlerine müdahale etmesini ve yardım sağlamasını söyleyebilir.

Eğer frenler üzerinde sertseniz ve tekerlekler kilitlenme tehlikesiyle karşı karşıyaysa, kilitlenme önleyici frenlere devreye girmesini ve lastiklerin yeniden kavramasına yardımcı olmak için frenleri “atmasını” söyleyebilir. Ayrıca, her bir tekerleğe giden frenleme kuvveti miktarını da değiştirebilir, böylece bir veya daha fazla tekerlek diğerlerinden daha fazla çekişe sahipse, bu maksimum etki için kullanılabilir.

elektronik stabilite programı

ESP ve ESC Arasındaki Fark Nedir?

Arabanızda ESP olabileceğini ancak başka bir adla adlandırılabileceğini unutmayın. Araba üreticileri sistem için farklı isimleri ve kısaltmaları markalaştırdılar ancak bu isimlerin hepsi aslında aynı işi yapıyorlar. ESP ve ESC ile birlikte, VDC (araç dinamik kontrolü), VSA (araç stabilite yardımı) veya DSC (dinamik stabilite kontrolü) isimlerini de görebilirsiniz.

Bazı markalar sisteme kendi damgalarını vermek ister. Volvo, Dinamik Denge ve Çekiş Kontrolü (DTSC) adını kullanırken, Porsche bunu PSM (Porsche Denge Yönetimi şeklinde isimlendirir.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here