Modern otomobiller, düzgün çalışması için elektriksel sistemleri ile oldukça bağlantılıdır. Alternatör, akü ve diğer elektriksel sistemleri, arabanızın işlevselliğinin çoğunu kontrol eder ve arızalanmaya başlarlarsa, arabanızla ilgili çok çeşitli sorunlar yaşayabilirsiniz. Ancak, aracınızdaki elektriksel problemleri sizde teşhis edebilirsiniz. Bu yazımızda, aracınızda elektrik sorunları olup olmadğına dair birkaç yaygın işarete birlikte göz atalım.

1. Motor Marş Yapmıyorsa

Motorun çalışması için elektrik gücü gerekir. Bataryanız, motorunuzdaki yakıtı ateşleyen kıvılcımı sağlamalıdır. Motorunuz düzgün şekilde marş yapmıyorsa, bu kötü bir akü, alternatör veya ilgisiz başka bir elektrik sorununun işareti olabilir. Karşılaşacağınız en yaygın sorun anahtarı çevirip arabamızı çalıştırmaya çalıştığınızda çalışmamasıdır. Bu, motorun devreye girmesi için sistemde yeterli akım akışı olmadığı anlamına gelir. Genellikle bu, boşalmış veya bozuk bir pilden kaynaklanır, ancak marş motorunuz da sorunun kaynağı olabilir. Marş sırasında bir “taşlama” sesi duyarsanız, bunun nedeni kötü bir marş motoru veya arızalı bir volan halka dişlisi olabilir. Arabanız daha yaşlıysa ve yüksek kilometreye sahipse, elektrik sisteminde bir arıza olma ihtimali yüksektir. Hemen bir servis istasyonuna götürün ve bir uzmana kontrol ettirin.

2. Akü Sorunları Yaşıyorsanız

Akünüzle ilgili sorunlar yaşıyorsanız, diğer elektrik sistemlerini kontrol etmeden akünüzü değiştirmeyin. Çoğu araba aküsü yaklaşık 5 yıl dayanır, ( sıcak iklimlerde daha kısadır ) bu nedenle arızalı bir akü sorun olabilir. Ancak, sorun alternatörünüzde veya aracınızın elektrik sisteminde başka bir yerde de olabilir. Pilinizin arızalı olduğunu düşünüyorsanız, kablolarınızı korozyona karşı kontrol ederek başlayın ve doğru takıldıklarından emin olun. Arabanız hala çalışmıyorsa, düzgün çalışıp çalışmadığını görmek için pilinizi bir otomobil servisine götürmeyi düşünebilirsiniz. Piliniz iyi durumdaysa ve düzgün çalıştığı onaylandıysa, sorununuz muhtemelen başka bir yerdedir. Alternatörü ve diğer güç sistemlerini kontrol ettirmek için arabanızı en yakın servis istasyonuna götürün.

3. Farlar ve Diğer Işıklar Düzgün Çalışmıyorsa

Arabanızın ışıkları, elektrik sisteminizin kontrol ettiği en önemli şeylerden biridir. Dönüş sinyalleri, fren lambaları ve farlar sizi yolda güvende tutar ve iç aydınlatma ve lambalar karanlık koşullarda ihtiyacınız olanı görmenizi sağlar. Elektrik sisteminiz arızalıysa, çeşitli ışıkların sönmeye başladığını fark edebilirsiniz. Karartma ışıkları, şarj arızalarını ve düşük sistem voltajını gösterir. Suçlu, bitmekte olan bir akü, gevşek soketler veya arızalı bir alternatör kayışı olabilir. Elektrik sistemlerinin korozyonu da bir sorun olabilir. Kullanışlı bir voltmetreniz yoksa (ve onu nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız), muhtemelen sorunu kendiniz teşhis edemezsiniz. Tam bir elektrik analizi için arabanızı bir tamirciye götürün.

4. Sigortalarınız Atmaya Devam Ediyorsa

Arabanızın sigorta kutusu, aşırı voltajı ve kısa devreyi önlemek için tasarlanmıştır. Sigortalar devreleri keserek savunmasız elektrik sistemlerini çok fazla akım çekmekten korur. Bazen, gerçek bir sebep olmadan bir sigorta atabilir. Bu durumda, yapmanız gereken tek şey onu değiştirmek. Ancak, tekrar tekrar atan birkaç sigortanız varsa, elektrik sistemlerinizle ilgili daha derin bir sorununuz olabilir. Bir sigortayı kısa bir süre içinde birden fazla değiştirmeniz gerekirse, aracınızı profesyonelce muayene ettirin. Soruna neden olan bir elektrik arızası veya kısa devre olması muhtemeldir ve bunu düzeltmezseniz, aracınıza daha fazla zarar verebilirsiniz.

5. Yanan Plastik Veya Elektriksel İzolasyonunu Kokuyorsunuz

Yukarıdaki sorunlardan herhangi birini yaşıyorsanız ve yanan plastik veya elektrik yalıtımı kokusu alıyorsanız, arabanızı hemen sürmeyi bırakmalısınız. Bu, bir elektrik arızasının veya kısa devrenin kesin bir işaretidir, özellikle de soluk ışıklar, yanmış sigortalar ve aracınızı marşlama veya çalıştırma sorunları ile birlikte meydana gelirse. Arabanızı bir servis istasyonuna çekin. Aracınızı kullanmaktan kaçının çünkü aracınıza daha fazla zarar verebilir ve daha yüksek onarım maliyetlerine neden olabilirsiniz.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here