Şanzımanınız, arabanızın en kritik ve pahalı parçalarından biridir. Şanzıman, motorun tekerleklerinize güç sağlamasına izin veren şeydir. Tam anlamıyla sizi ilerlemeye devam ettiren şeydir! Dolayısıyla, iletim sorunları yaşamaya başladığınızda, sonuçlar oldukça korkutucu olabilir. Bir şanzımanı onarmak pahalı olabilir, bu nedenle pek çok insan araç kullanmaya devam eder ve hasar belirtilerini görmezden gelir. Ancak bu BÜYÜK bir hatadır. İletim sorunları kendiliğinden kaybolmaz ve çok uzun süre göz ardı edilirlerse, arabanızın tamamen şanzımanın değiştirilmesi gerekebilir. Bu, basit şanzıman onarımlarından çok daha pahalıdır. Peki, şanzımanınızı iyi durumda tuttuğunuzdan nasıl emin olabilirsiniz? Bu 5 yaygın şanzıman problemini tanıyarak ve bunları düzeltmek için uygun adımları atarak!

1. Şanzıman Kayması

Şanzıman kayması oldukça yaygındır ve düşük sıvı seviyeleri, sıvı sızıntıları, aşınmış dişliler veya solenoid sorunları gibi çeşitli şanzıman sorunlarından kaynaklanabilir. Neyse ki, özellikle otomatik bir arabada şanzımanın kaymasını belirlemek oldukça kolaydır. Motorunuz aniden değişecek ve düşük bir sarsıntıdan yüksek bir vınlamaya geçebilir ve siz aynı hıza gitseniz bile RPM’leriniz önemli ölçüde artacaktır. Bu, şanzımanınız yüksek bir hızda kayarsa ve vites düşürürse gerçekleşir. Tersine, arabanızın yavaş çalıştığını ve güçsüz hissettiğini fark edebilirsiniz ve bu, şanzıman düşük bir hızda vites yükselttiğinde olabilir . Düşük hızlanma ve normalden daha düşük motor gürültüsü fark edeceksiniz. Şanzımanın kayması tehlikeli olabilir ve kolaylıkla kazalara veya şanzımanda daha fazla hasara neden olabilir. Bu sorunu yaşıyorsanız, aracınızı hemen bir tamirciye kontrol ettirin.

2. Sorunlu geçişler

Arabanız başka bir vitese geçtiğinde, nispeten yumuşak ve kolay olmalıdır ve şanzıman vites değiştirirken “tıkanma” veya “çarpma” sesleri olmamalıdır. Vites değiştirirken bu sesleri duymaya başlarsanız, kesinlikle endişe duymalısınız. Düşük şanzıman sıvısı ve aşınmış dişliler suçlu olabilir ve bilgisayarlı sensörler ve solenoidler, aracınızın şanzımanına yanlış bilgi gönderirlerse tıkanmaya neden olabilir. Arabanızı tamir ettirene kadar sert vites değiştirmenin nedenini belirlemek genellikle imkansızdır, bu nedenle bu sorunları fark ettiğiniz anda aracınızın bakımını yaptırın.

3. Vites Değiştirirken Tepki Gecikmesi

Aracınızın vitese geçirmeye çalıştığınızda “tereddüt ettiğini” veya geciktiğini fark ettiniz mi? Belki bir park yerinden çıkıyorsunuz ve şanzımanın “geri” konumdan “drive” geçmesi birkaç saniye sürüyor. Gaza basıyor olabilirsiniz, ancak şanzıman devreye girmiyor ve bu nedenle güç birkaç saniye tekerleklere gitmiyor. Bu genellikle bir debriyaj sorununun işaretidir. Hem manuel hem de otomatik araçlarda, vites değişimini kontrol eden debriyajdır. Arızalı bir debriyaj zayıf şanzıman performansına yol açabilir ve tamir edilmezse şanzımana veya aracınızın volantına zarar verebilir ve her ikisinin de onarımı pahalıdır. Vites değiştirirken dramatik bir gecikme fark ederseniz, hemen arabanızı kontrol ettirin.

4. Şanzıman Sıvı Sızıntıları

Sıvı sızıntıları, şanzıman hasarının bir işareti olabilir ve genellikle şanzıman kayması ve zayıf genel iletim performansı gibi sorunlara karşılık gelir. Altında herhangi bir sıvı birikimi olup olmadığını görmek için arabanızın altına bakın. Gördüğünüz sıvı parlak kırmızı, berrak ve biraz hoş kokuyorsa, bu transmisyon sıvısıdır ve bir sızıntı yapmışsınızdır. Hızlı bir şekilde yakalanırlarsa, sıvı sızıntıları genellikle önemli değildir Genellikle bir tamirci tarafından kolayca tamir edilebilirler ve şanzıman sıvısı seviyelerinizi tamamladıktan sonra, sorun çözülür. Ancak, bu sıvı sızıntılarını göz ardı etmek ciddi şanzıman hasarına neden olabilir ve bu nedenle şasiden herhangi bir sıvı sızdığını fark ettiğiniz anda aracınızın bakımını yaptırın.

5. “Motoru Kontrol Et” Işığı Yanıyorsa

Düşündüğünüzün aksine, “kontrol motoru” ışığı sizi bir tamirciyi ziyaret etmeniz için korkutmak için orada değil. Bu ışık düzinelerce nedenden dolayı aydınlatılabilir; hatalı bujilerden aşınmış hava filtrelerine ve aradaki her şeye. Kontrol motorunuzun ışığı yanıyorsa ve yukarıdaki şanzımanların sorunlarından herhangi birini yaşıyorsanız, göz ardı edilmemelidir. Derhal yetkili bir tamir atölyesine gidin ve sorunun ne olduğunu anlamak için teşhis edilen hata kodunu alın.

2.EL ARABA İLANLARI

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here