Euro 6 Egzoz Emisyon Standardı Nedir?

0
798
euro 6

1992’den bu yana, hava kalitesini korumak adına üretilen yeni geleneksel motorlu taşıtlara Avrupa Egzoz Emisyon Standartları uygulanmaktadır. Avrupa Emisyon standartları denilen standartlar, sadece Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi için geçerli olsa da, Avrupa’da otomobil satan Amerikalı ve Çinli üreticiler için de önem teşkil ediyor. Son olarak Euro 6 standardı, her yeni üretilen araç için uyulması gereken egzoz emisyon standardıdır.

Euro Emisyon Standartları Nelerdir?

AB tarihindeki ilk emisyon düzenlemesi Euro 1 olarak biliniyor. Euro emisyon standartları ilk olarak 1970’li yıllarda faaliyete geçse de, uygulanması 1992 yılını bulmuştu. Yeni üretilen geleneksel motorlu araçlarda kullanılan Euro 6 ise 2015’de uygulamaya geçti. Ayrıca bir sonraki standart her zaman daha katı hale gelerek çevreye verilen zarar minimuma indirilmeye çalışıldı.

Aşağıdaki tabloyu inceleyerek aracınızın Euro emisyon standardını öğrenebilirsiniz. Fakat motosikletlerin standartları farklıdır ve kesin sonuçlar için mutlaka bir uzman yardımına ihtiyaç duyulur.

 Motorlu Taşıt Üretim Tarihi Euro Emisyon Standardı
1992 Euro 1
1997 Euro 2
2001 Euro 3
2006 Euro 4
2011 Euro 5
2015 Euro 6

Euro 6 Egzoz Emisyon Standardı Nedir?

Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi’nde satılan yeni otomobillerin karşılaması gereken egzoz emisyon standardıdır. Üstelik otomobil üreticileri Euro 6 emisyon standartlarına uygun bir araç üretmek için ortalama CO2 emisyonunun 98g/km‘nin altında olması gerekmektedir.

Benzinli Motorlar için

Karbon monoksit 1.0g/km
Toplam hidrokarbon emisyonları 0.10g/km
Metan dışı hidrokarbon emisyonları 0.068g/km
Azot oksitler 0.06g/km
Partikül madde (yalnızca doğrudan enjeksiyon) 0.10g/km

 

Dizel Motorlar İçin

Karbon monoksit 0,50 g/km
Hidrokarbonlar ve Azot oksitler 0.17g/km
Azot oksitler 0.08g/km
Partikül madde 0,005g/km

Euro 6 Motorların Faydaları

egzoz

Artan Verimlilik

Üreticiler araçların gerektirdiği standartları sağlamak adına mümkün olduğu kadar yakıt verimliliğini arttıran motorlar üretmeye çalışıyor. Sonuç olarak dizel bir motor, benzer bir benzinli muadiline göre %30‘a kadar daha iyi yakıt ekonomisi sunuyor.

Azaltılmış CO2

Ortalama bir dizel motora göre Euro 6 entegreli araçlar %25‘e kadar daha az CO2 üreterek karbon ayak izini azaltabilir. Sonuçta bizlere ve gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir dünya bırakmak için oldukça önemli.

Euro 5 ile Euro 6 Motor arasındaki Farklar Nelerdir?

Bir önceki egzoz emisyon standardı Euro 5’dir. İki egzoz emisyon standardı arasındaki temel fark ise çevre duyarlılığıdır. Yani Euro 6 bir önceki standarda göre çevreye daha fazla duyarlıdır. Bununla birlikte yeni standart ile birlikte partikül filtresi daha da hassaslaşarak en küçük partikülleri dahi yakalayacak hale gelmiştir.

Euro 6 Motor İçin Hangi Yağ Kullanılmalıdır?

Euro 6 motor tipi araç kullanıyorsanız, 0w-30 motor yağını kullanmanız gerekir. Bazı oto servislerde 0w-20 motor yağıyla da karşılaşabilirsiniz. Fakat aracınızda eğer dizel partikül filtresi varsa kesinlikle partikül filtreli DPF 0w-30 motor yağı kullanmalısınız.

Euro 4 ve Euro 5 Nedir? Farkları Nelerdir?

Arabam Kaç Para?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here