Faiz Kararı Otomobil Fiyatlarını Nasıl Etkileyecek?

0
1496
faiz kararı otomobil fiyatlarını etkiler mi

Pandemi ile birlikte bu yıl birçok sektör bir dönem durma noktasına kadar geldi. Bu sektörlerin başında ise otomotiv sektörü vardı. Yılın özellikle ikinci çeyreğinde yaşanan arz sıkıntısı otomotiv fiyatlarında büyük dalgalanmalara ve adeta bir krize yol açtı. Bunun sonucunda da talebin ikinci el kayması kaçınılmaz oldu ve tüm bu durumların birleştiği ikinci el pazarında talep patlaması sebebiyle fiyatlar fırladı. Hemen ardından pandemi nedeniyle duran üretimlerin yavaş yavaş yeniden canlanması ile biriken talepler yavaş yavaş karşılanmaya ve yeni satış rekorları gelmeye başladı. Dünya genelinde otomotiv krizi hızla düzelirken ülkemizde yaşanan döviz krizi Türk otomotiv piyasalarının düzelmesini sekteye uğrattı. Ancak son günlerde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı’nın değişmesi gibi siyasi birtakım olaylar neticesinde döviz kurunda ani düşüşler gözlendi. Bunun en büyük sebebi muhtemelen Merkez Bankası’nın faiz arttırma yönündeki eğilimiydi. Peki 19 Kasım’da gerçekleşecek olan faiz kararı otomobil fiyatlarını nasıl etkileyecek?

T.C. Merkez Bankası Faiz Kararı Otomobil Fiyatlarını Nasıl Etkileyecek?

Pandemi, ÖTV zammı ve döviz kurlarındaki ani dalgalanmalar derken Türk otomotiv sektörü, kendisini büyük bir çalkantının içerisinde buldu. Bu üç temel unsurdan ilki olan pandemi, otomobil üretimlerini sekteye uğratmıştı. Ancak üretimlerin yeniden başlaması pandeminin otomobil fiyatlarına etkisini bir nebze azalttı. Döviz kurlarındaki dalgalanmanın da son dönemde Türk lirasının lehine işlemesi de otomobil fiyatlarına etki edecek gibi görünüyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı’nın değişmesi ve yeni başkanın faiz arttırma eğiliminde bir yol izlemesi şüphesiz birçok kişinin dikkatini çekti. Bu sayede de döviz kurlarında gözle görülür bir değişim meydana geldi. 19 Kasım’da Merkez Bankası Başkanı gerçekten de beklentileri doğru çıkarıp faiz arttırma kararı alırsa bu durum otomobil fiyatlarını da etkileyecektir. Dünya Gazetesi’nden Aysel Yücel’in yaptığı habere göre faiz artırımı gerçekleştiği takdirde sıfır ve ikinci el otomobil fiyatlarının %10 ile 15 arasında düşmesi bekleniyor.

faiz arttırımı otomobil fiyatları

Otomotiv Distribütörleri Derneği Yönetimi Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu ise;

Fiyat konusu tamamen markaların stok durumuna bağlı. Yani hangi kur seviyesinden kaç adet ithal ettikleri bu noktada önemli olacak. Ve tabii ki, geçmişte ne kadar zam yaptıkları ve hangi kur seviyesine göre fiyat ayarlayabildikleri de etkili bir unsur olacak.

Şeklinde bir açıklama yaparken, OYDER Başkanı Murat Şahsuvaroğlu; fiyatların son iki ayda fiyatlarda düşüş beklendiğini söyledi.

İkinci El Otomobil Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here