Ferdinand Porsche’nin Zekasının Ürünü : VosVos

5
19074
VWBeetle

Hepimizin de bildiği üzere yıllara meydan okuyarak bugünlere kadar ayakta kalmış bir ikonik araçtır VosVos (The Beetle). Onu görenlerin yüzlerinde ise  ufak bir tebessümü çalmıştır. Küçük boyutlarıyla ve kendine has başka hiçbir araçta bulunmayan tasarımıyla gönülleri fetheden bu aracı gelin biraz yakından tanıyalım.

Neden Üretildi?

2.Dünya savaşında Hitler’in F.Porsche’ye isteği üzerine “halk arabası” olarak kullanılması,içine iki yetişkin ve üç çocuk sığabilecek şekilde aynı zamanda içine üç tane silahlı askerin konumlandırılabileceği şekilde bir araç istemiştir ve ilk olarak savaş esnasında kullanılmak için üretilmiş.

Şaşırtcı Özelliği Neydi?

vosvos

Vosvos’u çoğu insan hava soğutmalı bir motora sahip olduğunu bilmez. Aslında bunun bir nedeni vardı. O da Sovyetler Birliği’nin donduran soğuğuydu.

Kaç Sene Üretildi?

İlk başta sadece bir fikir olan VosVos Hitler ve F.Porsche’un 1 Ocak 1931 tarihinde adımlarını atmışlardı.Akabinde prototipleri 1934’de çizilip ilk seri üretime 1938 yılında geçildi ve 2003 yılına kadar bazı insanların tabiriyle “Old Beetle” olarak üretildi ve üretimden kalktı. Ardından “New Beetle“ olarak devam etse de 2017 yılında o da aramızdan ayrıldı.

vosvos
20.000.000’uncu Üretilen The BEETLE

Şampiyon Olduğunu Biliyor Musunuz?

1972’de 15.007.034’üncü Vosvos’un montajını tamamlayarak Volkswagen “dünya şampiyonu”oldu ve Ford Model T ‘nin rekorunu kırarak birinciliği eline aldı.

Zamanında Bir Film Yıldızıydı.

vosvos

Vosvos’un belki de kaderinin dönüm noktalarından bir tanesiydi bu film. 2005 yılında Herbie filmiyle insanlar onu bir kez tanımış oldular.

Savaştan Barışa

vosvos

İlk olarak savaşta kullanılmak için üretildiğini söylemiştik. 68 kuşağı olarak tabir edilen Amerika’da çıkmış Hippi akımını illaki duymuşsunuzdur. İşte bu insanlar VosVos’u barış safına çekmişlerdir. Sonrasında asla onu yalnız bırakmamışlardır.

VosVos’un birçok garip ismi var!!!

Dünyanın hemen hemen her yerinde “The Bettle” yani böcek olarak hitap edilmektedir. Ülkemizde ise görünüş olarak benzerliğinden dolayı tosbağa,kaplumbağa ve markasının da bizler tarafından kısaltması olan VosVos. Bana biraz saçma gelse de Meksika da ise herkeste olduğu için göbek deliği olarak isimlendirilmiş.

Son olarak üretiminin bittiğini ne kadar söylesem de hemen hemen her ülkede bu arabalara aşık olup sanki ilk günkü gibi koruyup ve onlar için öncülük ettikleri grupları görebilirsiniz ve bu söylediklerimi onlardan da duyabilirsiniz.

2.El Klasik VosVos’lara Buradan Ulaşabilirsiniz 

 

5 YORUMLAR

  1. Hocam, Porsche alman bir isim olduğu için “Porş” diye değil “Porşe” diye okunur ve okunuşuna göre Porsche’nin diye yazılır. Marka yetkilileri de bu konuda çok dikkat ederler. Bundan sonraki yazılarınızda o şekilde kullanmanızı tavsiye eder ve bir okuyucu olarak isterim. Saygılar.

  2. Tüm dünyada(okyanus ötesini bilmem) bu kadar tutulan sevilen bir araç bilmiyorum. kolay erişilebilir olması onu bir antika veya klasik araç kategorisine sokmuyor ama bu değeri hak ediyor.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here