Birçok yeni model araç tek kavramalı şanzıman teknolojisi olan Dualogic’ten sonra artık çift kavramaları DCT Şanzıman kullanmaktadır. Çoğu otomobil markasının kullandığı çift kavrama mekanizmasının bir örneğidir DCT. Zaten DCT (Dual Clutch Transmission) Çift Kavramalı Şanzıman anlamına gelmektedir.

 

DCT Şanzıman Nedir? Nasıl Çalışır?

Birçok modelde DCT şanzıman kullanıldığına rastlamaktayız. Ancak DCT şanzımanın en popüler örneği Fiat, genellikle dizel motorlu Multijet motorlarında bu şanzıman modelini kullanmaktadır. Ülkemizde ise son zamanlarda çevremizde çokça gördüğümüz Egea modelinin otomatik modellerinde dikkatimizi çekti. Yakıt tasarrufu başarısı ile ünlenen Multijet motorda DCT şanzıman da kullanılınca ortaya memnun edici bir sonuç çıkıyor. 6 ileri vitesli bir şanzımandır.

DCT Şanzıman Kullanan Bazı Otomobil Modelleri

  1. Alfa Romeo, TCT
  2. Dodge, DDCT
  3. Audi – S-Tronic
  4. Porsche – PDK
  5. Renault – EDC
  6. Ford – Powershift
  7. BMW – M-DCT (M modelleri)
  8. Kia – DCT
  9. Fiat – TCT
  10. Mercedes – 7G-DCT
  11. Lamborghini – LDF
  12. Ferrari – DCT

Ancak markalara göre isimleri değişebilmektedir. Mesela Alfa Romeo marka araçlarda DCT Şanzıman kullanılmaktadır ancak ismi TCT olarak geçmektedir. Aynı şekilde Dodge marka arabalarda da kullanılan DCT mekanizması Dodge araçlarda DDCT olarak adlandırılmaktadır.

Herhangi bir aracı firmaya işini devretmeyen Fiat bu mekanizmayı kendisi üretmiştir. FPT (Fiat Powertrain Technologies) yani Fiat Güç Aktarma Teknolojileri firması adı altında Fiat üretmiştir. DCT Şanzıman yapılan testlere göre 350 Nm tork aktarabilmektedir. Çift kavramalı şanzıman teknolojilerinde genel manada ön plana çıkan şeyin yakıt tasarrufu olduğunu söyleyebiliriz.

Volkswagen Grubu’nun DSG şanzıman ve Renault EDC Şanzımanı da bu şekilde çift kavrama teknolojisi ile geliştirilmiştir. Genel manada hepsinde de yakıt tasarrufu ön plana çıkmakta ve bu sebepten dolayı tercih edilme oranları artmaktadır. Seri üretim bir araçta ilk kez 2003 yılında VW Golf MK R32 modelinde kullanılmıştır.

DCT Şanzıman Sık Karşılaşılan Arızalar Hangileridir?

  • Çift kuru kavramalı şanzımanlarda baskı balata normalden daha fazla kullanıma sahiptir. Böylece balatalar zamanla aşınmaktadır ve değişim süresi daha erken gelmektedir.
  • Çift kavramalı şanzıman bulunan araçlarda rampalı yollarda geri kaydığı söylemleri de yaygın olduğu görülmektedir.
  • Vites Geçişlerinde Vuruntu
  • Vitese Geçmeme

DCT Şanzıman Ömrü Ne Kadardır ?

Şanzıman için herhangi bir zaman belirlememiz tam anlamıyla mümkün değildir. Çünkü araç sahibinin kullanımına göre şanzıman ömrü değişiklik göstermektedir. Şanzıman ömrünü kısaltmamak için sürüş esnasında bazı dikkat etmeniz gerekenler vardır.

  • Araç durduğunda ayak frende beklememek.
  • Ayağı frenden yarım şekilde kaldırarak hareket ettirmemek.
  • Manuel kullanım sırasında ayak frendeyken vites yükseltmemek veya gaza basarken vites küçültmemeye özen göstermek, aracınızın şanzıman ömrünün daha uzun vadeli gitmesini sağlayacaktır.

DCT Şanzıman Avantajları Nelerdir?

  • Genelde sürücüler otomatik şanzımanlarda geç algılama ya da sürücünün pedal hareketlerinin tam olarak yansımadığından şikayet ederler. Bu gibi şikayetlerin en aza indirgeneceği şanzımanlardan birisidir Fiat DCT. Hem kararlı bir geçiş yapısı hem de sarsıntısız bir geçiş sunabilmektedir
  • Daha önce de bahsettiğimiz gibi özellikle dizel Multijet motoruyla beraber üstün bir yakıt tasarrufu sunuyor.
  • Tiptronik olması sebebiyle şehir içi trafiği gibi durumlarda ısınmayı önlemek mümkündür. İstenildiği zaman kontrol ele alınabilmektedir.
  • Ülkemizde çokça tercih edilmesi ve yedek parça ağının yaygın olması.
  • FPT tarafından geliştirilirken alanında uzmanlaşmış kurumlardan destek alması ve bu sebeple az sorun çıkaran bir şanzıman türü olarak anılmasıdır.

İKİNCİ EL OTOMOBİL İLANLARI

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here