Ford EcoBoost Motor Nedir? Kronik Sorunları Nelerdir?

0
1534

Otomobil meraklısı ya da Ford kullanıcısıysanız, Ford EcoBoost motor teknolojisini kesinlikle duymuşsunuzdur. En popüler Ford otomobillerinde, SUV’lerinde hatta ve hatta kamyonlarında dahi bu teknolojiyi görüyoruz. Ford EcoBoost motor teknolojisini, nasıl çalıştığını ve kronik sorunlarını merak ediyorsanız cevaplarını sizler için hazırladık.

Ford EcoBoost Nedir?

EcoBoost, Ford’un ilk olarak 2009 yılında daha fazla beygir gücü ve tork üretmek için yola çıkıp tasarladığı motor serisidir. Ayrıca yakıt verimliliği sağlamak için tasarlanmış turboşarjlı ve doğrudan enjeksiyonlu motorlardır. Ayrıca Ford EcoBoost motorları, 1 litre ve 3.5 litre arasında değişiyor.

Ford EcoBoost Motorları Nasıl Çalışıyor?

for ecoboost

Turboşarjlı motorlardan biri olan EcoBoostlar, enjeksiyon kullandıkları için doğrudan güç ve verimlilik ölçümleri sağlayabiliyor. Turboşarjlı motorlar, diğer motor tiplerine kıyasla güç çıkışını daha iyi kullanabilir. Son olarak direk enjeksiyon ve yakıt enjeksiyon işleminin çalışır kısımları kesilerek verimliliği arttırır.

Hangi Ford Modellerinde EcoBoost Teknolojisi Bulunuyor?

ford focus

Türkiye’de bulunan modellerinin hangisinde EcoBoost motor teknolojisi bulunuyor diye merak ediyorsanız, sırasıyla; Ford Fiesta, Ford Focus, Ford Fusion, Ford Mustang ve Ford Mondeo modellerinde bu motor teknolojisine rastlayabilirsiniz.

Ford EcoBoost Motor Kronik Sorunları Nelerdir?

  • Kilometre arttıkça EcoBoost motorlarda güç kaybı ve valf hasarları görülebilir.
  • Doğrudan yakıt enjeksiyonuna sahip olduğu için emme valfi gövdelerinde hava akışını kısıtlayarak karbon birikmesine neden olur.
  • Yine kilometre arttıkça EcoBoost motor kullananlar yakıt basıncı sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirler. Yakıt enjektör Pompasından üretilen düşük basınç sayesinde motoru kısıtlar ve performansını düşürür. Bu sorunu yakıt pompasını değiştirerek çözebilirsiniz.
  • EcoBoost motorlar hakkında en çok şikayette bulunulan sorun ise aşırı ısınmasıdır. İlk EcoBoost modellerinde yüksek sıcaklıklarda bozulabilen naylon soğutma boruları bulunuyordu. Fakat 2015 itibariyle bu borular, ısıya dayanıklı olarak değiştirildi.
  • Dünyanın her yerinden yağın fazla ısınması ve alev almasıyla ilgili Ford’a şikayetler yağdı. Ayrıca bir diğer kronik sorun ise yağ sızıntılarıdır.
  • 2013 öncesi modellerde soğutma sıvısı ile ilgili silindirlerden sızdırıldığı hakkında pek çok şikayet bulunuyordu. Fakat Ford’un sonraki modellerde bu problemi çözdüğünü görüyoruz.
  • 2 litre EcoBoost motorlarında egzoz çatlaklarının yanı sıra turboşarj kontrol valfi arızaları da sıkca görülüyor.
  • Yakıt pompasındaki düşük basınç, yakıt filtresini normalden daha kolay tıkanarak performansı olumsuz etkilemesini sağlayabilir.

Sonuç olarak, eğer sorunlar zamanında tespit edilmez ise motor gücünde ciddi kayıplar yaşanabilir.

Sıfır Km Ford Fiyatları ve Özellikleri

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here