Ford TDCI Motor Nedir ? Kronik Sorunları Nelerdir?

0
335
Ford TDCI Motor

Ford marka araçların bazılarında TDCI ibaresi görüyoruz. TDCI açılımı Turbo Dizel Common-Rail Injection kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. TDI, CDTI, CDI, HDI gibi motorlarla aynı prensipte çalışır. Hatta ford markasında bulunan 1.4 TDCI motor PSA grubundaki 1.4 HDI motor un birebir aynısıdır. Bu yazımızda sizlere; Ford TDCI Motor Nedir ? Kronik Sorunları Nelerdir? Sorularını cevaplayacağız.

Ford TDCI Motor Nedir ?

TDCI motor açılımından da anlaşılacağı gibi Common Rail sisteme sahip turbo beslemeli dizel motora denir. 1.4, 1.6, 1.8, 2.0, 2.2 gibi birçok hacimde bulunmaktadır. Motora bağlı olan mazot pompası basıncı Rail borusuna verir. Tüm enjektörlere yakıt gönderilir. Ancak enjektörler ECU’dan aldığı sinyallere göre açılıp kapanır. Bu sayede daha yüksek basınç elde edilmiş olur. Eski nesil dizel motorlarda enjektörlerin açılıp kapanma durumu yoktur. Mazot pompası motorun dönmesine göre silindirlere sıra sıra mazot gönderir. Common rail sistemi ile birlikte verimlilik artarken tüketim de oldukça düşüktür.

Ford TDCI Motor

Ford 1.4 TDCI ile PSA 1.4 HDI Aynı Motor mu?

Ford markasının B sınıfı küçük otomobili Fiesta’nın dizel versiyonlarında 1.4 TDCI motor bulunmaktadır. Peugeot 207’de de 1.4 HDI motor bulunmaktadır. Bu iki araçtaki motorlar birbirinin aynısı. Yani buradan da anlaşılacağı gibi markalar aynı motora farklı isimler verebilirler.

Kronik Sorunları Nelerdir?

TDCI motorlar, sorunlu motorlar değildir. TDCI motorunun bakımızı zamanında yaptıran sürüceler uzun süre sorunsuz kullanır. Ancak çok da yeni olmayan bu motorlarda zamanla kurum birikir. Biriken kurum yanma verimini düşürür. Egzozdan siyah duman çıktığı görülebilir. Bunlarla birlikte motor performansı da bir hayli azalır. Aracını sağır kullanan sürücülerin başına gelir.

Ford TDCI motorlar çok da yeni teknoloji sayılmaz. Motor sesleri oldukça fazladır. Yakıt tüketimi de çok düşük değildir. Performans ve sürüş keyif açısından iyi bir seçimdir.

TDCI motorlarda soğutma sistemi oldukça önemlidir. Motorlar oldukça sıcak çalışır. Soğutma sisteminde bir sorun oluşursa hararet yapar. Bu da büyük masraflara neden olacaktır.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here