FSI Motor Nedir? Kronik Sorunları Nelerdir?

0
600
FSI Motor Nedir

Otomobil motorları yakıt türüne göre farklı çalışma prensiplerine sahiptir. Aynı yakıt türündeki motorlar her ne kadar benzer çalışma prensiplerine sahip olsalar da bazı sistemleri farklı çalışır. VAG grubunda bulunan ve hitler motor olarak adlandırılan FSI motor, geliştirilmiş yakıt sistemi ile tanınır. Bu yazımızda sizler için; FSI Motor Nedir? Kronik Sorunları Nelerdir? sorularını cevapladık.

FSI Motor Nedir

FSI Motor Nedir?

FSI motor VAG grubunun kullandığı atmosferik benzinli motor seçeneğidir. Fsi motor geliştirilmeden önce 1.6 litrelik çok noktadan enjeksiyonlu MPI motor vardı. Daha düşük yakıt tüketimi ve emisyon değerleri yakalamak için FSI motor geliştirildi. FSI motor alt devirlerde çok daha az yakıt tüketiyordu ancak düşük devirlerde performans yeterli değildi. Üst devirlerde her ne kadar canlansa da yakıt tüketimi de artıyordu.

FSI Motor Nasıl Çalışır? Farkı Nedir?

2000’li yılların sonrasında üretilen atmosferik benzinli motorlar 4 noktadan enjeksiyonlu olarak tasarlanmıştır. Benzin enjektörleri yakıtı emme manifolduna basar. Emme manifoldunda hava ile karışan yakıt subaplardan yanma odasına alınır. Fsi motorda ise enjektörler yakıtı emme manifolduna değil direkt yanma odasına çok daha yüksek bir basınç ile yollar. Hava yakıt karışımı yanma odasında gerçekleşir. Bu sayede çok daha homojenik bir karışım oluşur. Sadece yakıt sistemi değil piston kolları üzerinde de yakıtın daha kolay yanmasını sağlayacak geliştirmeler bulunmaktadır.
Yapılan bu değişikliklerle motor sıradan atmosferik benzinli motorlara göre daha performanslı oldu. Ayrıca yanma tepkimesinin gerçekleşebilmesi için gereken yakıt da daha azdı. FSI motorlar değişken subap zamanlaması ile çalışıyor. Değişken subap zamanlaması ile birlikte yanma çok daha verimli oluyor. FSI, ülkemizde çok fazla tercih edilen bir motor değil. Bunun sebebi ise geliştirilen yakıt sistemi, LPG kullanımını desteklemiyor. Her ne kadar tercih edilmese de günümüz VAG grubu araçlarından aşikar olduğumuz TSI ve TFSI motorlar FSI motor üzerine yapılan mühendislik çalışmaları ile geliştirilmiştir.

FSI Motor Kronik Sorunları Nelerdir?

  • EGR valfi yüzünden arıza ışığı sıklıkla yanabilir. Arıza ışığını cihaza bağlayıp silebiliyorsunuz ancak bir süre sonra tekrar yanar. Parça değişimi ile sorun uzun bir süre çözülse de ilerleyen zamanda o arıza ışığı yanacaktır.
  • Motor içi tesisatı başınıza dert olabilir; özellikle önden kaza yapmış araçlarda motor tesisatı zarar görür. Çok iyi bir şekilde onarılmazsa sıkıntı gerçekten büyüktür. Bu arada elektroniği oldukça hassas bir motordur.
  • LPG uyumluluğu pek iyi değildir. FSI motorda Minimum 95 oktan benzin olmalıdır. Hatta benzin deposunu doldurunca oktan artırıcı kullanmak motorun daha sağlıklı çalışmasını sağlar.
  • Sesli çalışan bir motordur. Alt devirlerin performansı tatmin etmez. Üst devirlerde ise yakıt tüketimi ve motor sesi artar.
Kronik sorun olarak yazmış olduğumuz sorunlar araç sahiplerinin başlarına gelen olaylardan yola çıkılmıştır. Aracının bakımını eksik etmeyen sürücüler sorun yaşamazlar. Ayrıca yakıt alımlarında depoya oktan artırıcı eklemek motorun daha sessiz ve performanslı olmasını sağlayacaktır. Keyifli sürüşler 🙂

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here