Geçmişten Bugüne Yapılmış En İyi Alman Motorlar 2

Tarihte yapılmış motorlar ya da arabalar denildiğinde akla gelen İtalyan motorlarından bahsetmiştik. Şimdi sıra geldi, akla ilk gelen ülkelerden biri olan, Alman’ların ürettiği motorlara. Belki birçoğumuzun aracı olan Alman yapımı otomobillerin geçmişi, otomobil kullanımının başlangıcına kadar uzanıyor. Yaklaşık 140 yıllık süreçte de, ülkenin motor portföyü oldukça genişlemiş. Alman motorlar; ünlük ulaşım için basit ama etkili motorların yanı sıra, muazzam güçlere sahip spor motorlar ve bu ikisinin arasındaki sınıf da dahil olmak üzere, her tip motoru portföyünde barındırıyor. Bu sebeple listeyi 20 motora indirgemek oldukça zorlu oldu. Ancak ” En İyi Alman Motorlar ” listesinde elimizde gerçekten çok değerli 20 motor var. Toplam iki yazıdan oluşan serinin ilkinde toplam 10 motora göz atmıştık. Bu yazımızda da yine 10 farklı motora bakacağız. İşte en iyi Alman motorlar 2.

1DKW two-stroke

Döngü süpürme adı verilen bir sistem için patent alarak, onu iyi kullanarak ve bu sisteme benzer şeyler yapmaya çalışanları avukatlar aracılığı ile zorda bırakan DKW; dünyanın önde gelen iki zamanlı otomobil ve motosiklet üreticisi haline geldi. O kadar başarılıydı ki, 1928’de Audi’yi satın almaya bile gücü yetti.

DKW nihayet 1960’larda dört zamanlı F103’ü geliştirdi. Volkswagen o dönem gürültülü ve performanssız motorlarla uğraşmak yerine, Audi’yi diriltme kararı aldı. Belki de DKW’nin bu iki vuruşlu motoru olmasa ve Audi’yi alamamış olsa, Audi şimdi unutulmuş bir firma olacaktı.

2MAN B&W 11G95ME-C9.5

Bu yazı daha çok arabalar hakkında olsa da; MAN (Volkswagen’in bir parçası) tarafından üretilen; 400 metre uzunluğunda, 19.000 konteyner taşıyan, devasa MSC Jade’de kullanılan inanılmaz bir deniz motorundan bahsetmeden Alman motorlarını yazmak olmazdı.

11 silindirli iki zamanlı motor, 80 rpm’de yaklaşık 103.000 beygir güç üretiyor. 26.977 litrelik kapasitesi; genellikle dünyanın en büyük içten yanmalı motoru olarak tanımlanan (yanlış bir bilgi) Finlandiyalı Wärtsilä-Sulzer RTA96-C’den yaklaşık 1677 litre daha fazladır.

3Mercedes M139

M139, Mercedes-AMG A 45 hatchback, CLA 45 fastback ve GLA 45 crossover’a takılan iki litrelik turboşarjlı dört silindirli bir motordur. 382 beygir veya 416 beygirlik güç çıkışları ile mevcuttur. İkinci haliyle, bir üretim arabasına takılan en güçlü dört silindirli motor olduğu söyleniyor.

Aslında Mitsubishi, Birleşik Krallık’ta satılan Evo X’in bir versiyonu için benzer boyut ve düzende 440 hp’lik bir motor geliştirdi. Ancak şimdiye kadar sadece 40 örnek üretildi. Üretim otomobili tanımınıza bağlı olarak, Evo bu nedenle uygun olmayabilir. Oysa Mercedes modelleri tartışmasız bir şekilde bu ünvanı hak ediyor.

4Mercedes M156

M156, Mercedes’in kendisi tarafından değil, Mercedes’in yan kuruluşu AMG tarafından sıfırdan tasarlanan ilk motor olduğu için tarihsel olarak önemlidir. V8 ünite genellikle 6,2 litre olarak ölçülse de bu motora sahip çoğu araç, isminde 63 ifadesine sahipti. M156, 2006’dan 2011’e kadar 518 beygire kadar farklı güç çıkışları ile üretildi. Mercedes SLS AMG spor otomobilinde, daha da güçlü olan, M159 isimli türevi kullanıldı.

5Mercedes M196

Firma, W196 Grand Prix arabası için 2,5 litrelik sıralı sekiz M196 motorunu yarattı. 300 SLR spor yarış aracı için bunu 2,9 litreye çıkardı. Teknik özellikleri arasında; bir yayın serbest bırakılmasıyla kapalı konumlarına dönmelerine izin verilmek yerine, itilerek kapatılan doğrudan yakıt enjeksiyonu ve desmodromik valfler yer aldı.

Mercedes’in motor sporlarından periyodik olarak çekilmesinden iki yıl önce; Juan Manuel Fangio (1911-1995) 1954 ve 1955’te W196’yı sürerek F1 Dünya Şampiyonu oldu.

6Opel CIH

Opel Cam In Head motorunun adı, eksantrik milinin blok yerine silindir kapağına, geleneksel üstten eksantrik mili düzeninde olduğu gibi üstlerine değil de supapların arasına monte edilmiş olmasından türetilmiştir.

Uzun ömrüyle dikkat çeken CIH, önce yalnızca Opel modellerinde, daha sonra Vauxhall tarafından satılan eşdeğer araçlarda kullanıldı. İlk çıkışını 1965 Opel Rekord’da yaptı. Bundan otuz yıl sonra hala Avrupa’da Frontera olarak satılan Isuzu off-road modellerinde kullanılıyordu.

7Porsche flat-six

Porsche, orijinal Volkswagen ve kendi 356 ve 912 modelleri için hava soğutmalı düz dörtlü motor tasarladı. Firma 911 modeli için tasarıma iki silindir daha ekledi. Böylece dünyanın en büyük motorlarından biri olarak kabul edilen motoru yaratmış oldu.

Yıllar içinde turboşarj dahil olmak üzere birçok ayrıntı değişikliği oldu. Ancak en önemli gelişme, 911’in satışa sunulmasından 30 yıl sonra 1997’de su soğutmalı versiyonun tanıtılmasıydı.

8Volkswagen EA827

EA827 artık bir Volkswagen Grubu motoru olarak kabul edilse de, aslında ilk çıkışını 1972 Audi 80’de yaptı. Birkaç on yıl boyunca 1.3 ila 2.0 litre arasında değişen boyutlarda mevcuttu. Birçok VW ve Audi’de kullanıldı. Daha sonra Seat ve Skoda modelleri için de kullanıldı.

En önemlisi, bazıları tarafından ilk hatchback olarak kabul edilen birinci nesil VW Golf GTI’a güç verdi. (Resimde). Daha sonraki gelişmeler; süper şarjı (G60 rozeti taşıyan modeller için) ve 16 valfli bir silindir kapağının takılmasını içeriyordu.

9Volkswagen Type 1

Type 1, 1938’den 2003’e kadar orijinal Volkswagen’in (Beetle) tüm ömrü boyunca kullanıldı. Dünyanın en uzun ömürlü üretim motorlarından biridir. Beetle’ın yanı sıra; Type 2 ticari araçlara (Transporter dahil); Type 3 sedan, Karmann Ghia spor otomobil ve çok sayıda hafif uçağa takıldı.

Motorun bu modellerdeki, kapasitesi 985cc ile 1.6 litre arasında değişiyordu. 1,7 ila 2,0 litre arasında değişen daha büyük bir türevi; Volkswagen 411 ve 412 ile Porsche 914’te kullanıldı.

10Volkswagen W8

Bugatti’nin kullandığı W16 motoru, Volkswagen veya başka hiçbir şirket tarafından denenen bir yerleşim düzeninin tek örneği değil. Aynı kullanım, tek bir krank milini paylaşan iki dar açılı 2.0 litrelik V4 motora denk gelen 4.0 litrelik W8 için de geçerli.

271 beygire kadar güç üreten bu motor, halka satılan bir araca takılan tek W8 motoruydu. İlk çıkışını 2001 yılında Volkswagen Passat’ta yaptı. Ancak üç yıl sonra üretimi durduruldu. W8 motoru için hala bir varis belirtisi yok.

” En İyi Alman Motorlar 2 ” yazımızın sonuna geldik. Geçmişten günümüze en iyi araçlar ve motorlarla alakalı yazılar için bizi takip etmeye devam edin 🙂

En İyi Alman Motorlar 1

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here