Sis farının doğru kullanımı zorlu hava koşullarında size daha güvenli bir yolculuk yapmanıza imkan sunar. Yoğun sisli ve bulutlu hava olaylarında sis farları, güçlü ışığıyla yolu aydınlatmaya yardımcı olur. Bu şekilde görüş açınızın alanı artar ve kaza yapma riskinizi büyük ölçüde azalır. Ancak gereksiz sis farı kullanımının yararı kadar zararı da vardır. 

Sis Farı Ne Zaman Kullanılmalıdır?

Sis farına gerek duyulmadığı hava durumunda sis farının açık olması, diğer sürücüleri büyük ölçüde rahatsız etmektedir. Sis farının güçlü ve yoğun aydınlığı, karşıdan gelen sürücünün gözünü alması sonucuyla kazalara neden olmaktadır. Bu sebeple sis farları yağmurlu, karlı ve sisli hava durumlarında kullanılmalıdır. Gereksiz yere sis farı yakmaktan kaçınmalıyız. Aksi takdirde 64/1-b-1 maddesi gereğince sürücülere trafik cezası kesilmektedir.

Gereksiz Sis Farı Yakmanın Cezası Ne Kadar?

gereksiz sis farı yakmanın cezası

2022 yılı için belirlenen Gereksiz Sis Farı Kullanmanın Cezası 64/1-b-1 maddesi gereğince sürücülere trafik cezası kesilmektedir. Bu trafik cezasının bedeli 196 TL olarak belirlenmiştir. 15 gün içerisinde ödenirse 147 TL olarak ödenmektedir. Ceza puanı ise 5 puandır.

Sis Farlarını Gereksiz Yere Kullanma Cezasına İtiraz Nasıl Edilir?

64/1-b-1 trafik cezasını iptal etmeye sulh ceza hâkimliği yetkilidir. Tek yapmanız gereken sis farlarını gereksiz yere kullanma cezası ihlaline karşılık itiraz dilekçesi yazmanız olacaktır. Yanınızda bulunması gereken evraklar; Ceza tutanağı ve Ehliyet veya Kimlik Fotokopisi bulunması yeterlidir.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here