Güvenli Sürüş İçin 5 Öneri – Dikkat Edilmesi Gerekenler

0
1400

Yolculuğumuzun güvenli ve huzurlu bir şekilde gerçekleşmesi için güvenli sürüş kurallarına dikkat etmeliyiz. Sürüş esnasında dikkat edeceğimiz bazı kurallar bizim ve çevremizdekilerin güvende olmasını sağlıyor. 

Araca Bindiğiniz Anda Hemen Emniyet Kemerini Takın 

Emniyet kemeri trafik kazalarında sizi yaşama bağlayacak en önemli güvenlik ekipmanıdır. Düşük hızlarda bile yapılan bazı kazalarda emniyet kemeri olmadığı için camdan fırlayan kişiler hayatını kaybediyor. Gideceğiniz yer çok yakın bile olsa mutlaka emniyet kemerinizi takın. İlk başlarda sizin için biraz rahatsız edici gelebilir. Ancak bunu bir alışkanlık haline getirip sürekli taktığınız zaman hiçbir rahatsızlık hissetmeyeceksiniz. Araç içerisinde bulunan herkes mutlaka emniyet kemerini takmalıdır. Emniyet kemeri sizi hayata bağlar! 

Güvenli Sürüş

Sizi Meşgul Edecek Şeylerden Uzak Durun 

Trafik kazalarının en büyük sebeplerinden biri dikkat dağınıklıdır. Bu yüzden araba sürerken kesinlikle cep telefonunuzu kullanmamalısınız. Cep telefonunuza daldığınız kısacık bir an bile hem sizin hem de başkalarının hayatına sebep olabilir. Diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise araç multimedyasının kontrol edilmesidir. Multimedya ekranına yoğunlaşmak çok tehlikeli bir harekettir. Aracınızın direksiyonunda multimedya kumandaları varsa kesinlikle bunları kullanmalısınız eğer yoksa sürüşe başlamadan multimedya ayarlarınızı yapmalısınız. Son olarak çok masum gözüken ancak büyük dikkat dağınıklığına ve kazalara sebep veren sigara kullanımı geliyor. Özellikle sigarayı yakarken tamamen ona odaklanmanız tüm dikkatinizi dağıtıyor. Sigara küllerinin veya kendisini elinizden düşürdüğünüz durumlarda ise çok daha tehlikeli bir durumla karşı karşıya kalırsınız.

Güvenli Sürüş

Güvenli Sürüş İçin Takip Mesafesini Koruyun 

Güvenli Sürüş için olmazsa olmazlardan biri önünüzdeki araçlarla aranızdaki mesafenin korunmasıdır. Önünüzdeki araç hızlı hareket etse bile buna güvenip mesafenizi ihlal etmeyin.Özellikle şehir içinde yaşanan kazaların büyük bir çoğunluğu güvenli takip mesafesinin korunmamasından kaynaklanıyor. Ülkemizde pek kalmasa da bazı yollarımız tek şeride düşüyor. Özellikle bu tür yollarda güvenli takip mesafesi oldukça önemlidir. Eğer önünüzdeki araç yavaş ilerliyorsa o aracı sollayın. Sollama yapmayacaksanız takip mesafenizi koruyun. Önünüzdeki aracın aniden fren yapması size oldukça zor anlar yaşatabilir. 

Ani Manevralardan Kaçının ve Aynalarınızı Sürekli Kontrol Edin 

Trafikte dikkatsiz bir şekilde yaptığınız ani manevra ağır sonuçlar doğurabilir. Özellikle U dönüşlerde aniden dönmeniz arkanızdan gelen aracı ve kendinizi büyük bir tehlikeye atmanız demektir. Bazen yolu şaşırıp yanlış şeride girecekken tekrar kontrolsüz bir şekilde gitmemiz gereken yöne doğru geçebiliyoruz. Ama bu oldukça tehlikeli görünüyor.Yolu uzatmamak için yaptığınız ani bir manevra çok kötü kazalara sebebiyet verebilir. Trafikte makas atmak olarak tabir edilen sürekli kontrolsüz şerit değiştirme hareketi Güvenli Sürüş açısından oldukça tehlikeli bir harekettir. Sürücünün hakimiyetini kaybedip diğer araçlara çarpması büyük kazaları beraberinde getirir.  

Güvenli Sürüş için aynalarınızı mutlaka dikkatli bir şekilde kontrol etmelisiniz. Dönüş yaparken  ve sollamaya çıkarken mutlaka aynalarınızı kontrol edin.Aynanızı kontrol etmeden manevra yapmanız veya şerit değiştirmeniz oldukça riskli bir harekettir. Trafik ışıklarında beklerken dikiz aynanızı kontrol edin. Bazı durumlarda ağır yüklerden dolayı freni patlayan tırlar büyük felaketlere sebep olabiliyor. Bu gibi durumlardan korunmak için dikiz aynanızı kontrol edip tehlikeli bir durum farkettiğiniz anda hemen oradan uzaklaşabilirsiniz. 

Hız Yapmayın 

Hız felakettir. Aşırı hız yaparak kendinizi ve çevrenizi tehlikeye atarsınız.Gitmek istediğiniz yere bir süre geç gitmeniz hiç gitmemenizden çok daha iyi olacaktır. Lütfen yollarda belirlenen hız sınırlarına uyun. Düşük hızlarda bir kazadan kurtulmanız büyük bir ihtimalken yüksek hızlarda yaptığınız bir kazadan kurtulamayabilirsiniz. Sizin ve sevdikleriniz güvenliği için acele etmeyin, kurallara uyun. 

İkinci El Araç İlanları 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here