Güvenli Sürüş Önerileri : Önce Güvenlik!

0
978
güvenli sürüş

Güvenli sürüş önerileri daha yola çıkmadan başlar. Yola çıkmadan önce dikkat edeceğiniz bazı kurallar yolculuğunuzun rahat geçmesine öncülük eder. Kurallara uygun güvenli sürüş olası kazaların ve tehlikelerin önüne geçerek hem sizin hem de diğer sürücülerin güvende olmasını sağlar.

Aracınızın Bakımlarının Eksiksiz Olması Gerekir

Güvenli sürüş önerilerimizin en başında araç bakımlarınızın eksiksiz olması geliyor. Tam zamanında ve eksiksiz bir şekilde yapılan bakımlar aracınızın performansını ve güvenliğini koruyacaktır. Yolculuğa çıkmadan önce aracınızın bakımlarını mutlaka kontrol ettirmelisiniz. 

Farlarınızın sorunsuz olması çok önemlidir. Farlarınızı ve sinyallerinizi yola çıkmadan önce mutlaka kontrol edin. Ayrıca kornanızın çalıştığından emin olun. Önemsiz gibi görünen bazı detayları atlamak olumsuz sonuçlar doğurabilir.

güvenli sürüş

Dikkatsizliğe Yer Yok 

Trafik kazalarının büyük bir kısmı yorgunluktan ve dikkatsizlikten kaynaklanmaktadır. Bu yüzden yola çıkmadan önce dinlenmeli ve uykunuzu almış olmalısınız. Yola çıkmadan önce rahat ayakkabılar ve kıyafetler tercih etmelisiniz. Özellikle ince tabanlı terliklerden uzak durmalısınız.  Uykunuzu aldıktan ve sürüşe uygun rahat kıyafetleri tercih ettikten sonra artık yola çıkmaya hazırsınız. 

Öncelikle emniyet kemerlerinizi takmalısınız. Emniyet kemeri sizi birçok kazadan kurtarır ve hayatta tutar. Sürüş esnasında kesinlikle telefon v.b gibi şeylerle uğraşmamalısınız ve tamamen sürüşe odaklanmalısınız. Yola çıktığınızda yakıtınızın dolu olmasına özen göstermelisiniz. Uzun yolculuklarda her zaman petrol istasyonuyla karşılaşmayabilirsiniz. Bu yüzden işinizi şansa bırakmadan yakıt planlamanızı doğru yapmalısınız. 

 

Acele Etmeyin 

Gideceğiniz yere bir an önce ulaşmak için acele etmemelisiniz. Trafikte aceleci davranmak kötü sonuçlar doğurabilir. Belirlenen hız sınırlarına uygun bir şekilde sürüşünüze devam edin. Bulunduğunuz yol için belirlenen hız limitleri o yol için en güvenli limitlerdir. Bu hız sınırlarının üstüne çıkmanız sürüş güvenliğini riske atmanız demektir. 

Trafikte bazı araçlar gerçekten çok yavaş ilerliyor. Böyle durumlarda önünüzdeki aracın sağından hızlıca geçip ilerlemek istemeniz oldukça mantıklı görünebilir. Bu oldukça riskli bir harekettir. Özellikle önünüzde geniş ve yüksek bir araç varsa sağ şeridi görmeden o şeride geçmek ölümcül kazalara sebebiyet verebilir. Trafik kazalarını incelediğimizde özellikle ağır vasıtalara arkadan çarpan araçların aniden sağ şeride ve emniyet şeridine geçen araçlar olduğunu görürüz.

güvenli sürüş

Güvenli Sürüş Önerileri – Takip Mesafenizi Koruyun 

Trafik güvenliğinin sağlanması için önünüzdeki araçlar ile olan mesafenizi korumak oldukça önemlidir. Özellikle yüksek hızlarda fren mesafesini hesaba katarak frene bastığınızda güvenli bir şekilde durabileceğiniz bir mesafe belirlemelisiniz. Önünüzdeki araca haddinden fazla yaklaşmanız en ufak bir dikkatsizlikte büyük kazalara sebebiyet verebilir. Ayrıca arkasına çok yaklaştığınız bazı sürücüler telaş yapabilir. Özellikle gece sürüşlerinden ışıklar son derece göz alabilir. Hem sizin hem de önünüzdeki sürücülerin iyiliği için takip mesafesini korumalısınız. 

Trafik Tabelalarına Dikkat Etmelisiniz

Bazılarımızın önemsemediği trafik uyarı işaretleri yol hakkında bize çok önemli bilgileri sunar. Örneğin yolun ilerisinde keskin bir viraj varsa bu tabelalara bakarak hızımızı ona göre ayarlayabiliriz. Yolun kaygan olması, aşırı eğimli olması, zeminin bozuk olması, aniden hayvan çıkması v.s gibi durumları önceden bilmek için bu tabelalara dikkat etmek gerekir. 

Güvenli Sürüş Önerileri – Sürüş İçin Uygun Zamanı Seçin 

Yolcuğa çıkmadan önce sizin için en uygun zamanı seçmelisiniz. Güneşim tam karşıdan vurduğu aşırı sıcak saatler sizin için pek uygun olmayabilir. Yola çıkmadan önce rahat edeceğiniz zaman dilimini önceden belirlemelisiniz. 

Mola Vermek Sizi Rahatlatır

Uzun süre araç kullanmak bazen gerçekten yorucu olabiliyor. Bu yüzden mutlaka mola vermelisiniz. Mola verip bir şeyler içmek sizi rahatlatır. Araçtan inip biraz yürümeli ve nefes almalısınız. Eğer uykunuz geldiyse kesinlikle yola uykusuz devam etmemelisiniz. Uykusuz araç kullanmak oldukça tehlikeli bir durumdur. Aracınızı uygun bir tesise çekip hemen uyumalısınız.  Bir süre dinlendikten ve rahatladıktan sonra yola çıkmanınız güvenli sürüş için önemlidir. 

Güvenli Sürüş Önerileri – Müziğin Sesini Kısın 

Aşırı derecede yüksek sesle müzik dinlemek aracınızın ve çevreninizin sesinden habersiz olmanız demektir ve bu aşırı tehlikeli bir durumdur. Aracın motorunuzun sesini dinlemeli ve bir sorun olmadığından emin olmalısınız. Çevrenizde olup bitenlerden haberdar olmalısınız. Olası kaza durumlarında sizi kornayla uyaracak sürücüleri her an duyabilmek için müziğin sesini fazla açmamalısınız. 

Sıfır Kilometre Araba İlanları 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here