Hidrojenle Çalışan Arabalar Hangileri?

0
1930
hidrojenli araba modelleri

Otomotiv dünyasının güncel konusu olan hidrojenli otomobiller oldukça merak ediliyor. Bu otomobiller hakkında ilk düşünülen, hidrojeni yakıt olarak kullandıkları. Ancak durum öyle değil. Gelin biz sizlere açıklayalım.

Hidrojenli Otomobil Nedir?

Hidrojenli otomobillerde içten yanmalı motorlardaki gibi bir motor mevcut değil. Yani bu otomobiller için tamamen elektrikli otomobil diyebiliriz. Enerji, elektrik motorları tarafından üretilmektedir. Peki hidrojen ne işe yarıyor derseniz de şöyle açıklayalım. Hidrojenin görevi pil vazifesi yapması. Yani bir nevi enerji deposu olarak kullanılıyor. Kullanımı ise içten yanmalı bir motorlu ve elektrikli bir otomobilin karışımı gibi diyebiliriz. Hidrojen dolumu için herhangi bir istasyona gitmeniz yeterli.

Hidrojen İle Çalışan Otomobiller

Elektrik ya da hibrit teknolojisi ile çalışan otomobillere artık hemen hemen hepimiz aşinayız. Peki hidrojen ile çalışan otomobiller hangileri. Sizler için inceledik…

1Toyota Mirai

2014 yılında Japonya’da satışa sunulan Toyota Mirai, yaklaşık olarak 580 km’lik bir menzile sahip. Otomobil yalnızca 10 dakikada maksimum şarj seviyesine ulaşabiliyor. İşte tam da bu yüzden geleceğin otomobillerinden biri olma konumunda yer alıyor. Toyota Mirai’de bulunan teknolojik özellikler ve konfor, modelin uzun süre önemli bir otomobil olarak kalacağını vurguluyor.

2Hyundai Nexo

Hyundai, Tucson ile hidrojen macerasına giriş yapmıştı. Marka, bu macerasına Nexo ile kaldığı yerden devam ediyor. Tucson’daki batarya ve özelliklerin geliştirilmesi ile Nexo’da güncellenmiş. Nexo’nun Tucson’dan farkı ise ağırlığının azaltışmış olması. Aynı zamanda Hyundai Nexo’nun hidrojen tankı 10 dakikada doluyor. Bu doluluk ile de 480 km sürüş mesafesine ulaşabiliyor.

Toyota Mirai gibi geleceğin otomobilleri arasında yer alacağı tahmin edilen Nexo, günümüz otomobillerinin sürüş ve yol tutuş konusundaki tüm asistan uygulamalarına sahip.

3Honda Clarity-Hidrojenli Otomobil

Japon otomobil devlerinden biri olan Honda’da hidrojenli araçlar konusunda kayıtsız kalmadı. Marka, geliştirdiği hidrojen yakıtlı aracı Clarity’i öncelikle Amerika’da ve birçok ülkede satışa sundu. Otomobilin sürüş menzili kullanma koşullarına göre değişiyor. Ancak ortalama olarak 500 km. Model, tam olarak Honda klasiği şeklinde tasarlanmış.

4Mercedes – Benz GLC F-Cell

Dünyanın otomotiv devlerinden biri olan Mercedes’in hidrojen yakıtlı aracı ile tanışın: GLC F-Cell. Model oldukça estetik bir görünüme sahip. Aynı zamanda GLC F-Cell, teknik özellikleri ve asistan uygulamaları ile dikkat çekiyor.  Üstelik 550 km’lik sürüş menzili de rakipleri arasında fark yaratıyor.

Hidrojen Teknolojili Diğer Araçlar

Günümüz gelişen ve değişen teknolojiler ile birlikte birçok otomobil firması hidrojenli otomobil üretmeye başlıyor. Biz sizler için modellerinin adını açıklayan markaları listeledik. Ancak saydıklarımızın dışında birçok marka henüz hidrojenli otomobillerinin isimlerini açıklamadı.

Bir diğer yandan General Motors, Hummer’a benzer bir hidrojenli araç üretmeye başladığını açıkladı. Modellerine isim arayan markalar da şu şekilde:

  • Lexus,
  • Audi,
  • BMW,
  • Ford ve
  • İtalyan üretici Pininfarina

Sıfır Km Otomobil Modelleri ve Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here