Hill Holder Nedir? Nasıl Çalışır?

0
2505

Yokuş kalkış destek sistemi anlamına gelen Hill Holder, manuel araçlarda debriyaj kavrama aşamasına ulaşana kadar aracın fren yapmasını sağlayan bir sistemdir. Bu sayede aracın yokuşta kalkışını kolaylaştıran, ayrıca aracın kaymasını önleyen önemli bir mekanizmadır. Yokuş kalkış sistemi olarak bilinen Hill Holder, kalkış torkunu düzenler ve sürücüye yokuştaki aracın kontrolünü sağlama imkanı verir. Dilerseniz Hill Holder Nedir? detaylıca inceleyelim.

Hill Holder

Hill Holder Sistemi Nasıl Çalışır?

İki sensör kullanılarak araçtaki fren sistemiyle birlikte çalışmaktadır. İlk sensörün kullanım amacı aracın yokuş yukarı eğimini ölçmektir. İkinci sensör ise aracın debriyaj düzenini kontrol etmektedir. Araç yokuş yukarı bir konumdayken, sürücü frene basıp debriyaja yüklendiğinde sistem çalışır bir konuma gelir. Bu sırada sürücü debriyaja tamamen basıyor olmalıdır. Sistemi devre dışı bırakmak istediğinde, aracı birinci vitese almalı, yavaşça gaz pedalına basmalı ve ayağını debriyaj pedalından geri çekmelidir. Bu şekilde Hill Holder sistemi, fren sistemini boşa alarak sürücünün ilerlemesini sağlamaktadır. Tüm bunların haricinde araç yokuş aşağı pozisyonda ise geri vitese geçildiğinde sistem aracın kaymasını önler.

Hill Holder Nasıl Devreye Girer?

Sensörlerin yardımıyla otomatik olarak devreye giren sistemin sağlıklı bir şekilde çalışması için debriyaj pedalını en dip konumda bulundurmak zorundasınız.  Sistem şu şekillerde devrede olabilmektedir;

  • Fren pedalı basılı bir şekilde, vites boşta ve debriyaja bastıktan sonra freni bırakırsanız sistem devrede anlamına gelir.
  • Fren pedalı basılı bir şekilde, debriyaja basılı konumda 1. vitese aldıktan sonra fren pedalını bıraktığınızda sistem devrede anlamına gelir.

Hill Holder Devre Dışı Ne Anlama Gelir?

Sistem arızasının habercisi olan bu durumun temel nedenini öğrenmek için aracınızın clip cihazına  bağlanması gerekmektedir. Bu sayede sistemin tamamı gözden geçirilebilir. Debriyaj balatasının zorlanıp hasar görmesi sonucu yokuşta arabayı kaldırırken geçen süreye çok dikkat edilmelidir.  Kalkış sürenin uzaması yokuş kalkış desteğini devre dışa bırakabilmektedir.

Hill Holder

Hill Holder Arızası Nasıl Giderilir?

Servise giderek naturel sinyal algılaması yaptırabilir veya fren müşürünü kontrol ettirebilirsiniz. Bu konuda sizlere yardımcı olacak en önemli araç balata spreyi olacaktır. Balata spreyini fren müşirinin etrafına sıkabilirsiniz. Bir süre sonra arızanın düzeldiğini tespit edebilirsiniz. Sürücü kısmındaki araç paspaslarının kayıp pedalları sıkıştırmış olma ihtimalini kontrol ediniz. Bu ihtimalin oradaki tesisata zarar verme imkanı vardır. Debriyajın orta konumda tutulması arızanın başlıca sebebidir. Bu şekilde konumlandırılmış debriyaj pedalı nedeniyle, sistem aracın kalkacağını düşünmektedir ve frenleme yapamamaktadır.

Hill Holder

Hill Holder Sisteminin Avantajları Nelerdir?

Acemi şoförlerin araç kullanmasını daha kolay bir hale getirmektedir.

Dik yokuşlara konumlandırılmış olan trafik ışıklarında kullanılması önemlidir.

Manuel şanzıman sisteminin uzun süre aşınmadan kullanılmasını sağlar.

Sonradan Takılabilir mi?

Sistem tamamıyla birbirine bağlı olduğundan dolayı sahip olduğunuz aracın birden fazla parçasını değiştirmeniz gerekir. Bu değişim oldukça masraflı olacaktır. Kendinden hill holder özelliğine sahip araç satın almanız daha uygun olacaktır.

Hangi Araçlarda Var?

Hill Holder sistemi günümüzün teknolojisiyle büyük oranda araçlarda bulunmaktadır. Fakat eski model araçlarda bu sistemin varlığından pek fazla söz edemeyiz. Genellikle manuel vitesli araçlar için geliştirilmiştir. Tüm manuel araçlarda bulunmaktadır. Son model araçların çoğunda bulunan bu sistem standart paketler dışında opsiyon olarak satın alınabilmektedir. Almak istediğiniz araçları arabam.com da araştırabilir ve satıcıya sorabilirsiniz. Şu anda Renault, bütün binek araçlarında bu sistemini standart bir şekilde kullanmaktadır.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here