Hyundai ve Kia Aynı Firmanın Mı?

0
4332

Hyundai ve Kia Güney Kore’nin iki büyük otomobil üreticisi. Ülkemizde de trafikte sıkça rastladığımız hem sıfır hem de ikinci el olarak oldukça tercih edilen iki marka. Peki bu markalar aynı şirkete mi bağlılar? Yoksa ikisi birbirinden tamamen bağımsız şekilde devam eden firmalar mı?

Hyundai ve Kia

Hyundai ve Kia

Güney Koreli bu iki büyük marka ülkemizde ilk tercih edilen markalar arasında yer alıyorlar. Ancak çok benzer modelleri ile olsun benzer fiyatlandırma politikaları ile olsun acaba aynı şirketler mi sorusunu akıllara getiriyor. Sorunun cevabı: Evet Kia, Hyundai Grup şirketlerine bağlı konumda olan bir otomobil üreticisi. 1944 Yılında kurulmasından 1998 yılına kadar bağımsız şekilde bisiklet ve otomobil üretimi yapan Kia, 1998 yılında Hyundai ve Daimler-Chrysler konsorsiyumu tarafından satın alınmıştır. Günümüzde de en büyük pay Hyundai Grubu’na aittir.

Bu sebeple Hyundai Tucson ile Kia Sportage, Hyundai i30 ile Kia Ceed çokça benzeyen ve insanların tercih etmekte zorlandıkları modellerdir. Ülkemizdeki distribütörleri farklı olsa da üst çatıda Hyundai ile Kia aynı şirketler grubundadır şeklinde ifade edebiliriz. Kia Türkiye’nin distribütörlüğünü Çelik Motor yapmaktadır. Hyundai’nin ise Türkiye distribütörlüğü Kibar Holding tarafından sağlanmaktadır.

Hyundai ve Kia

 

Hyundai Grubu

Hyundai Grubu Güney Kore’de 1947 yılında kurulan bir şirketler topluluğudur. İlk başta inşaat firması olarak iş yapmaya başlamıştır. Zaman içerisinde kendisini geliştirerek ve imkanlarını genişleterek gemi yapımından sigortacılığa kadar birçok alanda faaliyet göstermeye başlamıştır. Fakat tüm dünyada tanınmasını sağlayan alanı ise otomobil olmuştur. Günümüzde dünyanın en büyük beşinci otomobil üreticisi konumunda olan Hyundai Grubu, hem Hyundai ve Kia markalarına sahiptir.

Hyundai ve Kia

60’lı ve 70’li yıllarda Dünya Savaşı sonrasındaki toparlanmanın kilit noktalarından birisi olmuştur. Hatta tabiri caizse bugünkü Güney Kore’nin güçlü ve dinamik yapısına kavuşmasında en önemli rolü üstlenmiştir. Ağır sanayi, savunma sanayisi çelik üretimi ve işlemesi gibi konularda Güney Kore Devleti’ne çok destek olmuş bir şirkettir. Bünyesinde şu an 45 şirket bulunduran grup dünya genelinde 200 bin kişiden fazla insana istihdam sağlamaktadır. Bu iki marka Kore otomobil pazarının %70’ne hakim konumdalar.

1997 Yılında da Kibar Holding ile ortaklaşa bir projeyle günümüzde ülkemizde yıllık 230 bin araç üretimi yapıyor. İzmit’teki fabrika aynı zamanda 40’dan farklı ülkeye de ihracat yapmaktadır.

İkinci El Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here