İkinci El Otomobilde Yüksek Fiyat Ortamı Bitiyor

0
378

ODD başkanı Ali Haydar Bozkurt’un açıklamalarına göre ikinci elde yüksek fiyat ortamı artık bitecek. Uzun süredir devam eden ikinci el otomobilde yüksek fiyat durumu artık alıcıları zorlar duruma gelmişti. Bunun ardından ise piyasaları etkileyen kötü niyetli satıcıları durdurmak adına devlet eliyle yeni 6 ay ve 6 bin km sınırı gibi kurallar getirilmişti. Bu kararla birlikte sıfır araçların, 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeden satışı yasaklanmıştı. Bununla beraber Bozkurt, ikinci el fiyatlarındaki yükseklik durumunun yavaş yavaş biteceğini açıkladı. Detayları ve açıklamaları siz değerli okuyucularımız için derledik.

Piyasalarda Eskiye Dönüş Hala Sağlanmadı

Otomotiv Zirvesinde açıklama yapan Otomotiv Direktörleri Derneği (ODD) başkanı Ali Haydar Bozkurt piyasaların hala eski seviyesine dönmediğini belirtti. Bozkurt, “Üretimde henüz eski normaller dediğimiz seviyelere dönmüş durumda değiliz. Çip krizi devam ediyor. Lojistik sıkıntılar devam ediyor. Hammaddenin bulunurluğunda sıkıntılar var. Tüm bunlarla ilgili maliyetlerde ciddi artışlar söz konusu. En son bunun üstüne enerji sorunu ve enerji fiyatlarındaki artışlar geldi.” dedi.

İkinci El otomobilde yüksek fiyat

İkinci El Otomobilde Yüksek Fiyat Ortamını Tedarik Sorunları Etkiliyor

ODD başkanı Bozkurt, açıklamalarında ikinci el piyasasında meydana gelen yüksek fiyat ortamının tedarik zinciri sorunlarına bağlı olduğunu belirtti. Bozkurt, bugüne kadar modellerin 5-6 ayı bulan bekleme süreleri olduğunu ve modelin piyasada bulunabilirlik durumunun fiyatların yükselmesinde etkili olduğunu savundu. Diğer yandan ise Bozkurt, sıfır otomobilde potansiyel müşteri sayısının da azaldığını bildirdi. Bunu ise ilk olarak aşırı fiyat yüksekliği sebebiyle insanların alım gücünü aşan otomobil fiyatlarına bağladı. İkinci olarak ise ülkemizde yaşanan kredi alım problemlerin bu durumda etkili olduğunu belirtti. Açıkça söylemek gerekirse bu konu üzerinde Bozkurt’un yaptığı açıklamaların kesinlikle vatandaşların otomobil alımı üzerinde etkili olduğunu söylemek mümkün. Ayrıca Bozkurt, sıfır otomobil pazarının geçen yıla göre azalmasını beklediklerini de sözlerine ekledi. Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz ?

Yüksek Fiyat Ortamı Yavaş Yavaş Bitiyor

Otomotiv Zirvesi’nde açıklamalar yapan ODD başkanı Bozkurt, son olarak ise ikinci el otomobillerde yüksek fiyat ortamının bitmekte olduğunu söyledi. Bozkurt, ”Son iki yıldır sıfır araç arzındaki sıkıntılar nedeniyle ikinci araçlar çok fazla prim yaptı. Çünkü şu anda mobilite bir lüks değil bir ihtiyaç. İkinci el araç pazarında son bir-bir buçuk yıldır yaşanan alışılmışın dışındaki yüksek fiyat ortamının yavaş yavaş bittiğini gözlemliyoruz.” dedi.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here