Immobilizer Nedir? Nasıl Çalışır?

0
7814
İmmobilizer
immobilizer

Araba hırsızlığı olayları günümüze oranla geçmişte çok daha yaygındı. Yetersiz güvenlik sistemleri hırsızların işini kolaylaştırıyor ve istenmeyen durumlar meydana getiriyordu. İmmobilizer teknolojisi bu sorunu kökünden çözdü ve üst düzey bir güvenlik sistemi sağladı. İmmobilizer’i yakından tanıyalım.

İmmobilizer Nedir?

İmmobilizer en basit haliyle araçta anahtar tanıma sistemidir. Bir aracın sadece tek bir anahtarla yönetilmesini sağlayan bu teknoloji hırsızlık olaylarının büyük ölçüde önüne geçiyor. Motor kontrol ünitesine yerleştirilen çipler sistemin çözülmesini ve çabuk kırılmasını engelliyor.

Bazı şirketlerde bu sistem çok farklı programlanmıştır.  Örneğin eşleşmesi gereken şifre klavyeye yerleşirilmiş ve klavyeye girdiğimiz şifre sonucu sistem eşleşme sağlıyor ve aracın çalışmasına neden oluyor. Manuel olarak eşleşme sağlandığı için bir güvenlik zafiyeti var mıdır? tartışılır.

Bir diğer yöntem ise immobilizer sisteminin gaz ayarını stabilize etmesi ve sonrasında kesmesini sağlayarak kullanılmıştır.

Nasıl Çalışır?

İmmobilizer sistemi, hırsızların genellikle başvurduğu düz kontak yöntemini, büyük ölçüde yok eden bir sistem olarak karşımıza çıkıyor.

Sistem transponder çipi içeren ve özel olarak kodlanmış anahtarın şifreyi saklaması, elektronik kontrol ünitesini ve ateşleme sistemini aktif etmemesiyle bir güvenlik önlemi sağlar. Sürücü şifre saklı anahtarı araca taktığında şifre motor kontrol ünitesine iletilir. Motor kontrol ünitesinde immobilizatördeki kod ile anahtardaki kod eşleşmesi ile aracın çalışması sağlanır.

 Arıza Belirtileri Nelerdir?

Anahtarı sert bir şekilde yere düşürmek ve yoğun sıvı teması aracın çalışmamasına neden olur ve kontağın arıza yapmış olabileceğini gösterir.

İmmobilizer sisteminin bozulmasına neden olacak nedenler sırasıyla ;

1)Anahtarı çevirdiğimizde gösterge panelinde bir hareket olmaması veya ışıkların geç gelmesi

2)Marşa bastığımızda motorun çalışmaması

3)Uzaktan kumanda sisteminin işlevini yerine getirememesi

4)Gösterge panelinde immobilizer arıza işaretinin yanması

Olarak söylenebilir.

İmmobilizer Anahtar Kopyalama Fiyatları Nedir?

Oto anahtar kopyalama işlemi anahtarlarınızı kaybettiğiniz zamanlarda veya olası bir arıza durumunda başvurabileceğiniz bir yöntem.

Teknolojik cihazlarının ömürlük bir kullanım süresi olmadığı bilinen bir gerçek. Dolayısıyla ilerleyen yıllarda bu yönteme başvuracağımız gerçeği de bilinen bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.

Anahtar kopyalama fiyatları, araba marka modeline göre değişkenlik gösteriyor. İmmobilizer sistemi araca farklı bir şekilde entegre edildiyse yine bu fiyat değişkenlik gösterebiliyor.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here