Intercooler Nedir?

Hava turboşarja çekildiğinde, takviye edildiğinde ve ardından motora aktarılırken çok ısınır. Ve sıcak hava bir motor için soğuk hava kadar iyi değildir. Bu nedenle birçok turboşarjlı motor bir ara soğutucudan yararlanır. Bu ara soğutucuya intercooler denir.

Bir ara soğutucu temelde havadan havaya bir radyatördür. Turbodan gelen sıcak hava bir uçtan girer ve çok daha düşük bir sıcaklıkta motora girmeden önce ara soğutucudan geçerken (bir arabanın radyatöründeki su gibi) soğutulur.

Bu, motorun, basit bir fizik ilkesinden tam olarak yararlanmasını sağlar; soğuk hava, sıcak havadan daha yoğundur.

Bu temelde, belirli bir hacim için (örneğin motorumuzun silindirinin), hava daha yoğun olduğunda aynı alana daha fazla oksijen alabileceğimiz anlamına gelir. Daha fazla oksijen de daha iyi performans anlamına gelir.

intercooler

Türleri Nelerdir?

İki tür ara soğutucu vardır; Havadan Havaya ve Havadan Suya.

Havadan Havaya intercooler, basınçlı havadan ısıyı soğutma kanatlı tüp ağından geçirerek alır. Basınçlı hava ara soğutucudan itilirken ısıyı borulara ve ardından soğutma kanatçıklarına aktarır. Hızla hareket eden ve dışarıdan gelen soğuk hava, soğutma kanatçıklarından gelen ısıyı emerek basınçlı havanın sıcaklığını düşürür.

Bu sistemin avantajları basitlik, daha düşük maliyet ve daha az ağırlıktır. Bu aynı zamanda onu en yaygın intercooler şekli yapar. Olumsuz yanları, alt tarafların, ara soğutucuyu arabanın önüne götürmek zorunda olduğu için daha uzun bir giriş uzunluğuna sahip olmasıdır. Ayrıca havada suya göre daha fazla sıcaklık değişimi olabilir.

Havadan Suya ara soğutucu, ısı transfer maddesi olarak suyu kullanır. Bu kurulumda soğuk su hava / su ara soğutucusundan pompalanır ve içinden geçerken basınçlı havadan ısı çıkarılır. Isıtılmış su daha sonra başka bir soğutma devresinden (genellikle özel bir radyatör) pompalanırken, soğutulmuş sıkıştırılmış hava motora itilir. Bu soğutucular, Havadan Havaya muadillerinden daha küçük olma eğilimindedir. Bu da onları alan, hava akışı ve giriş uzunluğunun sorun olduğu zorlu kurulumlara çok uygun hale getirir. Su, ısı transferinde havadan daha etkilidir ve daha fazla stabiliteye sahiptir. Bu nedenle daha geniş bir sıcaklık aralığının üstesinden gelebilir. Ancak bu sistem bir radyatör, bir pompa, su ve transfer hatlarının ilave karmaşıklığını, ağırlığını ve maliyetini gerektirir.intercooler parçalar

En Yaygın Intercooler Sıkıntıları Nelerdir?

Bir intercooler ile ilgili yanlış gidebilecek pek bir şey yoktur. Bu nedenle çoğu arıza genellikle ya kurulum sorunlarıyla ya da sızıntılarla sonuçlanan fiziksel hasarla ilişkilidir.

  • Etkilenen en yaygın alanlardan biri, lastik takviye hortumları (rubber boost hoses) ve onları yerinde tutan kelepçelerdir. Zamanla kauçuk yok olur ve kelepçeler kenetleme kuvvetini kaybedebilir, bu da takviye hortumlarının gerçekten yükseltilmiş havanın kaçmasına izin vermesine neden olabilir. Bu, halsiz, düşük performans gösteren bir arabaya neden olur. Sürüş sırasında hava sızıntısını gerçekten duyabileceğiniz için her zaman olmasa da bir “vızıltı” sesi bile duyabilirsiniz. Düzeltilmesi oldukça basittir; yeni hortumlar ve kelepçeler.
  • Intercooler arabanın tam önüne oturtulabildiğinden, yoldaki taş ve döküntülerden zarar görmeye açık olduğu anlamına gelir. Bu, hassas soğutma kanatçıklarına zarar vererek ara soğutucunun soğutma verimini azaltabilir. Güçlendirilmiş havanın içinden geçtiği borulara da zarar verebilir. En yaygın etkisi, düşük performans gösteren bir ara soğutucudur. Bu da giriş hava sıcaklıklarının artmasına neden olur. Düzeltmek, yeni bir ara soğutucu gerektirir.
  • Ara soğutucuya giren hava doğrudan turboşarjdan gelir. Bu, turbo ile herhangi bir sorun yaşarsanız, ara soğutucunun da etkileneceği anlamına gelir. Örneğin, bir turbo bir yağ sızıntısıne maruz kalıyorsa, dışarıya “sızan” yağın bir yere gitmesi gerekir . Gittiği yer büyük olasılıkla ara soğutucu olacaktır. Bu, yağın ara soğutucunun altında toplanarak ara soğutucunun performansını düşürdüğü anlamına gelir. Kontrol etmek için takviye hortumlarını çıkarın ve yağ kirliliği belirtileri olup olmadığını kontrol edin. Ara soğutucuyu çıkarın. İçindeki yağı çıkarmak için motor yağ çözücüsü kullanabilirsiniz.

2 YORUMLAR

  1. güzel bilgilendirme, arabada sıcak suya radyatöre hararete çok dikkat etmek gerekir sürücülerin tüyleri diken diken oluyor hareret denilince 🙂

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here