İyi bir otomatik şanzıman sıvısı nasıl olmalıdır? Otomatik şanzıman sıvısının nasıl olacağı hakkında sorular hala ortaya çıkıyor. İster bir çubuk ister bir kutu şanzıman seçin, performansını ve ömrünü en üst düzeye çıkarmak için doğru şanzıman yağını kullanmak önemlidir.

İyi Bir Otomatik Şanzıman Sıvısı Sorumlulukları

Otomatik ve manuel şanzıman yağı arasındaki fark, her bir sıvının ne yapması gerektiğine bağlıdır. Otomatik bir şanzımanın bir manuelden çok daha karmaşık olduğunu bilmek için mühendis olmanıza gerek yok. Uygun şekilde, düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu sıvı da öyle.

Otomatik şanzıman yağı, aşağıdakiler dahil çeşitli işlevleri yerine getirmelidir:

Otomatik şanzıman sıvısı hidrolik sıvıdır

Otomatik şanzımanlar, vites değiştirmek için basınçlı sıvı kullanır. Otomatik şanzıman sıvısı, hidrolik sıvıdır. Aracınızın bilgisayarı vites değiştirme zamanının geldiğine karar verdiğinde, uygun şanzıman solenoidine bir elektrik sinyali gönderir. Solenoid, doğru vitese geçmek için sıvıyı valf gövdesindeki karmaşık bir dizi geçitten geçirir. Sıvı, motoru şanzıman çıkış şaftına bağlamak ve gücü tekerleklere yönlendirmek için bir debriyaj grubu içinde bir dizi plakayı sıkıştırır.

İyi Bir Otomatik Şanzıman Sıvısı Sorumlulukları

Düzgün işleyen bir iletimde, tüm bunlar anında gerçekleşir ve büyük ölçüde fark edilmeden gider. Bununla birlikte, çok kalın olan sıvı (viskozitesi çok yüksek), keskin ve kendinden emin vardiyalar için hızlı bir şekilde akamayabilir. Otomatik şanzıman sıvısının, manuel şanzıman sıvısından daha düşük viskoziteye sahip olmasının bir nedeni budur.

Birikmiş köpüğün bulunduğu sıvı, hidrolik sıvı olarak rolünde de başarısız olabilir. Köpük kabarcıkları basınç altında çökerek uzun veya tutarsız kaymalara neden olur (dişli aşınmasından bahsetmiyorum bile). Bu nedenle, otomatik şanzıman sıvısı köpük önleyiciler içermelidir.

Doğru sürtünme gereksinimlerini sağlayın

Belirtildiği gibi, basınçlı otomatik şanzıman sıvısı, doğru viteslere geçmek için debriyaj paketlerini sıkıştırır. Bu kavrama paketleri çıplak metal plakalardan ve sürtünme malzemesi ile kaplanmış plakalardan oluşur. Sürücüye en iyi sürüş deneyimini sağlamak için angajman ve bağlantının kesilmesi sorunsuz bir şekilde gerçekleşmelidir.

Sıvının sürtünme özellikleri, hareketli metal ve sıvının bu karmaşık koreografisinin net geçişler oluşturup oluşturmadığını veya şanzıman sıvısını değiştirmek için bir zaman planlamanıza gerek olup olmadığını belirler. Bu nedenle, otomatik şanzıman sıvısı, manuel şanzıman sıvısı için gerekli olmayan hassas sürtünme özellikleri sağlayacak şekilde formüle edilmiştir.

İyi Bir Otomatik Şanzıman Sıvısı Sorumlulukları

Dişlileri aşınmaya karşı koruyun

Otomatik şanzımanlar, aşınmaya karşı koruma sağlamak için yağlama gerektiren bir dizi halka dişli içerir. Metalden metale teması ve aşınmayı önlemek için sıvı metal yüzeylerde dayanıklı bir sıvı film oluşturmalıdır.

Sıcağa karşı savaşın

Isı, otomatik şanzıman sıvısının bir numaralı düşmanıdır. Sıvıyı kimyasal olarak parçalar (oksidasyon olarak bilinir). Parçalanan sıvı, çamur ve verniğe yol açar, bu da dar yağ kanallarını tıkayabilir. Daha sonra aracınız sert, sarsıntılı veya tereddütlü bir şekilde kaymaya başlayabilir.

Otomatik şanzımanlar tipik olarak kılavuzlardan daha sıcak çalışır, yani sıvının ısıya karşı gelişmiş koruma sağlaması gerekir. Bu, bazı araçların otomatik şanzıman yağı soğutucularına sahip olmasının bir nedenidir.

İkinci El Otomobil İlanları

1 YORUM

  1. Çok bilen ustalar ve yetkili servis personelleri ise kesinlikle şanzıman yağının değişmeyeceği yönünde fikir beyan ederler. İnanmayın sevgili otomobil kullanıcıları. Her otomobilin kullanım klavuzunda şanzıman yağının hangi aralıklarla değişeceği zaten yazmaktadır. Siz otomobili üreten mühendislere güvenin işini iyi yapan teknolojiye ayak uydurmuş servislerden yardım alın.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here