Jeep, Çin Fabrikası Kapatılıyor!

0
211
Jeep Çin Fabrikası Kapatılıyor

Jeep Çin fabrikası kapatılıyor. Son günlerde Çin’de üretim yapan yabancı firmalar, fabrikalarını kapatacağını ya da üretime ara vereceğini açıklıyorlar. Çin’de bulunan yüksek siyasi baskının kapatma kararında büyük etkisi olduğu söylenmekte. Son olarak Stellantis, dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin’deki tek Jeep fabrikasını kapatacağını açıkladı. Şirketten yapılan açıklamaya göre Jeep fabrikasının kapatılma kararı, yerel politikacıların artan müdahalesinden kaynaklanıyor. Detayları sizler için derledik.

Stellantis CEO’su Açıkladı

Bazı yayın organlarına göre Stellantis, Çin’in diğer büyük devletler ile yaşadığı siyasi gerilimlerin yaptırımlara yol açacağı endişesi ile Çin’de varlık odaklı bir strateji uygulamakta. Fakat Stellantis’in CEO’su Carlos Tavares, Jeep’in Çin’deki tek fabrikasının kapatılacağını söyledi. Tavares’in açıkladığı bu karardan ise Çin Komünist Partisi’ndeki yerel politikacıların artan müdahalesi sorumlu tutulmakta. Şirketin CEO’su Carlos Tavares yaptığı açıklamada ‘Son birkaç yıldır Çin’deki iş dünyasına giderek daha fazla siyasi müdahale görüyoruz. Son zamanlarda dünyanın diğer bölgelerindeki diğer şirketlerde olduğu gibi çapraz yaptırımların kurbanı olmak istemiyoruz.’ dedi. Geçtiğimiz haftalarda ise şirket, Çin devletine ait Guangzhou Automobile Group ile 12 yıllık üretim ortaklığını sonlandırdığını açıklamıştı. Tavares’ten gelen bu açıklama ile alınan karar anlam kazanmış oldu.

Jeep Çin Fabrikası

Jeep Çin Fabrikası Neden Kapatılıyor?

Stellantis’in CEO’su Tavares, 2022’nin ilk yarısında Çin’de, Alman ve ABD merkezli üreticilerin araçlarının satışlarının yaklaşık beşte bir oranında düştüğüne dikkat çekti. Diğer yandan ise Japon markalarının satışlarında da büyük bir azalma meydana geldi. Fakat bu dönemde, Çinli şirketlerin satışları ise diğerlerinin aksine artış sağladı. Tavares yaptığı açıklama ‘Batılı üreticiler için Çin’de araba satmanın giderek zorlaştığını görüyoruz. Çin pazarında kesinlikle büyük bir değişim var’ şeklinde ifadeler kullandı.

Ayrıca Jeep firmasının Çin pazarına girmesinin büyük kayıplara neden olduğu belirtildi. Şirketin fabrikasını kapatma nedeninin ise siyasi olduğu iddia edildi. Buna göre Guangzhou ve Çin Komünist Partisi yerel otomotiv şirketlerini fazlaca destekleyen ekonomik politikalara sahip. Bu sebepten dolayı da şirketin Guangzhou ve Çin Komünist Partisi ile sıkıntılar yaşadığı iddia edildi. Diğer yandan ise şirketin CEO’su Tavares; Stellantis, Jeep Cherokee, Renegade, Compass ve Grand Commander’ı üreten ortak girişimdeki payını artıran bir anlaşma imzaladığını açıkladı. Fakat Tavares, GAC’nin üstüne düşenleri yapmadığını ileri sürdü.

Satılık Tüm Jeep Modellerini İnceleyin⇒

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here